Mielipiteet

Suvi Tannerin kolumni: Keski-Pohjanmaan kautta — Nyt on aika tutustua automatkojen taukopaikkaan

1980-luvulla Kokkola oli lapsen mielestä lähes tarunomainen taukopaikka. Olin alakouluikäinen, kun suksipussit Fiat Unon katolle köytettyinä ajoimme kerran talvessa Turusta Lappiin ja takaisin. Kokkolassa oli aikakauden harvinaisuus: ravintola, jonka jätskibuffa kuului aterian hintaan.

Myöhemmin olemme veivanneet samaa reittiä edestakaisin omien lasten kanssa. Kerran parkkeerasimme huoltoaseman sijaan Kokkolan Vanhaankaupunkiin. Suunnittelematta päädyimme pihakonserttiin, joka naulautui mieleen tiukemmin kuin minkään ABC:n leikkimaailma.

Perheemme on turkulais-rovaniemeläinen. Kokkola ja Keski-Pohjanmaa ovat nätisti siinä puolessa välissä. Ehkä siksi olemme aina mieltäneet seudun mukavaksi. Matkalla puolisoiden kotiseudulta toiselle on puolenvälin pysähdys neutraalilla maaperällä. Tunnetta ovat vahvistaneet kosketukset paikallisiin ihmisiin ja ilmiöihin. Maakunta on helposti lähestyttävä, mutta yllättävä. Kamarikonsertti voittaa pallomeren.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt on aika tutustua tähän automatkojen keskipisteeseen yhden yön pysähdyksiä syvemmin. Vaatii rohkeutta tulla uuteen yhteisöön ulkopuolelta, mutta se on samalla mainio mahdollisuus haastaa. Muualta muuttavan on helppo ihmetellä, eksyä ja kysyä tyhmiä.

Se on myös journalismin ydin. Toimittaja tarvitsee ulkopuolisen ihmettelijän asenteen. Yleensä tyhmiksi leimatut kysymykset ovat juuri ne olennaiset, jos tarkoitus on päästä selville asian, ilmiön tai tapahtuman merkityksestä. Tämä pätee varsinkin siinä vaiheessa, kun kysyjän tehtävänä on kertoa asia eteenpäin – värittämättä sitä omilla ennakkoluuloillaan tai käsityksillään.

Mistä tahansa aiheesta uutisoitaessa on tietenkin hyvä perehtyä, tutustua historiaan sekä syy- ja seuraussuhteisiin. Perehtyminen ei saa kuitenkaan johtaa asenteelliseen jämähtämiseen. Tyhmiä kysymyksiä ei saa jättää kysymättä, vaikka itse olisi perillä aiheesta.

Keskipohjanmaan päätoimittajana lupaan ihmetellä urakalla. Uskon, että se koituu keskipohjalaisten lukijoidemme hyväksi. Vain haastamalla itseämme ja ympäröivää maailmaa voimme tuottaa lukijoillemme tietoa, oivalluksia ja aineksia oman elämän ja yhteisön tulevaisuuden rakentamiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan päätoimittaja.

Haluatko jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä