Paikallisuutiset

Tiedätkö miten sähkökatko vaikuttaa kännykän tai huoltoaseman toimintaan? Nämä asiat on syytä ottaa huomioon sähkökatkon varalta:  "Ei ole huono konsti pitää aina maitoa jääkaapissa ja tankki täynnä" – Katso video

Kotona kannattaa tehdä varautumiskävely, jotta on helpompi löytää tavarat pimeässä, jos sähkökatko tulee.

Autoilijoiden kannattaa varautua sähköpulaan ensi talvena. Jos sähkön säästämiseksi joudutaan turvautumaan sähkökatkoihin, sähköt katkeavat myös huoltoasemilta. Kahteen tuntiin ei voi tankata.

Polttoainepumput toimivat sähköllä, joten ne lakkaavat heti toimimasta. Kassajärjestelmät toimivat jonkin aikaa akkujen ansiosta.

– Sähkö on aika tarpeellista. Vaatisi melkoiset aggregaatit, jotta pumput saataisiin toimimaan sähkökatkon aikana, sanoo vuoropäällikköPetteri Kaustinen Vitsarin Shelliltä Kokkolassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sähkökatkon vuoksi myös ruoan valmistus keskeytyy suositussa lounaspaikassa.

Katso Kaustisen vinkit sähkökatkon varalle:

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Toteutuessaan sähkökatkot voivat haitata eniten ammattiautoilijoita, jotka käyvät tankilla joka päivä. Tavallisten autoilijoiden kannattaa Kaustisen mielestä pitää tankki aina täynnä, jos kortti vaan sen sallii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei ole huono konsti pitää aina maitoa jääkaapissa ja tankki täynnä. Maalaisjärkeä kun käyttää, niin eiköhän se tästä, Kaustinen sanoo.

Huoltoasemille aiheutuu vähiten haittaa, jos sähkökatko toteutuu yöllä. Silloin kärsivät vain yötankkaajat.

– Minulla on on tankki piripinnassa molemmissa autoissa, jos näin tulee käymään, että sähkökatkoja tulee, Kaustinen sanoo.

Etukäteen ei tiedetä, minkä verran sähkökatkoja voidaan ajoittaa yöaikaan. Tätä mieltä on kantaverkosta vastavan Fingridin valvomon päällikköArto Pahkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mahdotonta sanoa, koska se riippuu sähköpulan syystä.

Pahkinin mukaan Suomessa on vain muutama huoltoasema, josta saa sähkökatkon aikana tankattua.

Lue myös: Sähköpula voi kestää tunteja tai päiviä – Kouluja, kauppoja tai maatiloja ei voida jättää suunniteltujen sähkökatkojen ulkopuolelle: "Kokkolassa ensimmäisenä sähkökatkot ohjataan asutusalueille"

Perusarki ja töiden tekeminen voi muuttua, kun älypuhelin ei toimi yhtä nopeasti kuin normaalisti. Sähkökatko vaikuttaa kännyköiden toimintaan kännyköiden mallista ja operaattorista riippumatta.

Kaikki puhelimet tukevat vielä kuitenkin vanhaa 2G-yhteyttä, sanoo DNA:n verkoistamme ja laitetiloista vastaava johtajaMikko Kannisto.

Tilanne on sama kaikilla operaattoreilla. Mobiiliverkon peruspalvelut, eli puhelut ja tekstiviestit, toimivat normaalisti.

– Myös netti toimii mutta hitaasti. Sähkökatkon aikana ei voida siirtää suuria määriä tietoliikennettä, Kannisto sanoo.

Jos talvella ajaudutaan tilanteeseen, jossa sähkökatkot ovat viimeinen mahdollisuus, ne koskevat myös tukiasemaverkkoja. Jos tukiasema kytketään irti sähköverkosta, se toimii akkujen avulla.

– Tämä mahdollistaa sen, että puhelinverkot toimivat, Kannisto sanoo.

Erilaiset verkkopalvelut kuten sähköposti tai Whatsapp toimivat sähkökatkon aikana viiveellä tai hitaasti latautuen. Nopeimmin menevät perille viestit, joihin ei ole liitetty suurta määrää dataa kuten kuvia tai videoa.

Alueellisia eroja ei Kanniston mukaan pitäisi olla.

Kannisto toivoo, että sähkökatkoihin ei tarvitse talvella turvautua. Hänen mielestään on kuitenkin hyvä kasvattaa tietoisuutta sähkökatkojen vaikutuksista.

– On toisaalta huojentavaa, että voidaan olla varmoja, että puhelinverkko toimii, jos tulee hätä, hän sanoo.

Riippumatta siitä, onko käytössä kiinteä vai mobiili verkko, on tärkeätä ymmärtää olla tekemättä tärkeitä tehtäviä sähkökatkon aikana, Kannisto sanoo.

Jerrykannu soveltuu  polttoaineen säilyttämiseen. Pelastuspäälliikö Antti Kätevä antoi neuvoja sähkökatkoihin varautumista varten.
Jerrykannu soveltuu polttoaineen säilyttämiseen. Pelastuspäälliikö Antti Kätevä antoi neuvoja sähkökatkoihin varautumista varten. Kuva: Eetu Kupulisoja

Kaikki lämmitysmuodot sekä hissit tarvitsevat sähköä. Sähkökatkon aikana voi jäädä jumiin hissiin pitkäksikin aikaa.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren seutun pelastuslaitoksen pelastuspäällikköAntti Kätevä neuvoo pitämään kännykän mukana ja ladattuna hississä.

Moderneimmissa hisseissä saattaa olla varavoimaa, joka tuo hissikorin lähimpään kerrokseen tai alakerrokseen ja avaa ovet.

– Joissain moderneissa hisseissä myös hälytyspainikkeet saattavat olla akkuvarmennettuja, mutta kannattaa muistaa, että sähkökatkon sattuessa kaupungin kaikki hissit saattavat olla jumissa, joten hissistä pelastaminen saattaa viivästyä.

Sähkökatkon pelossa ei kannata kuitenkaan luopua hissin käytöstä.

– Happi ei hissikoreista lopu, eivätkä ne putoa, mutta siellä voi tulla kuuma ja kostea, ja myös ahtaanpaikan kammo konkretisoitua, Kätevä muistuttaa.

Asuinkerrostalojen yms. sähkölukot toimivat, mikäli ne ovat akku- tai paristovarmennettuja.

– Toteutustavat vaihtelevat laajasti, joten kannattaa varmistaa asia etukäteen, Kätevä huomauttaa.

Lue myös: Jos vedentulo on katkennut, et voi vetää vessaa kuin kerran – Näin pelastusviranomainen ja martat neuvovat toimimaan häiriötilanteessa: "Kaikkein kriittisintä on veden käyttö"

Heti sähkökatkon tultua kannattaa pysähtyä miettimään, mitä oli tekemässä ja mitkä sähkölaitteet ovat päällä. Voi myös laatia itselleen listan sähkökatkon aikana sammutettavista laitteista: valaistus, kahvinkeitin, kias, liesi, uuni, silitysrauta, pesukone jne.

– Nämä laitteet saattavat aiheuttaa tulipalon, jos ne jäävät päälle sähkökatkon päätyttyä. Kannattaa jättää yksi valaisin päälle kertomaan, milloin sähköt palaavat.

Kynttilöitä ei suositella onnettomuusriskien vähentämiseksi.

– Erityisesti iäkkäämpien kotona kannattaa varmistaa, että kotoa löytyy esimerkiksi akkukäyttöisiä valaisimia, otsalamppuja ja taskulamppuja, sillä pimeässä on helppo kompuroida ja loukata itsensä.

Kätevä kehottaa tekemään kotona etukäteen varautumiskävelyn, joka helpottaa tavaroiden löytämistä pimeässä. Lisää tietoavarautumiskävelystä löytyy Suomen Pelastusalan keskusliiton verkkosivulta.

//Korjattu kuvatekstin titteli oikeaksi.

Fakta

Varautuminen

Hanki led-taskulamppu ja paristoilla toimiva radio.

Lataa matkapuhelimeen 112 Suomi -sovellus

Pidä puhelin ja varavirtalähde ladattuina.

Hanki autolaturi, paristolaturi, polttokennolaturi tai aurinkokennolaturi. Niillä voi ladata matkapuhelimen akun ilman sähköä.

Tee kotona varautumiskävely.

Varaa kotiin mukavaa tekemistä, pelejä ja napostelemista.

Varaudu myös veden tulon katkeamiseen.

Lähde: SPEK