Paikallisuutiset

Toimi näin sähkökatkon ensimmäisinä tunteina: "Ruokahuolto on helpoin rasti" – Katso video kokkolalaisten partiolaisten trangiaharjoituksesta

Kun on ajatuksen tasolla varautunut, sähkökatko ei aiheuta paniikkia. Lyhyen sähkökatkon voi ottaa harjoituksena siitä, sujuvatko arjen rutiinit häiriöttä ilman sähköä.

Kokkolalaisen Partiolippukunta Halkokariset ry:n partionohjaajaTony Carlsson vakuuttaa, että omassa tutussa kodissa pystyy kyllä operoimaan ilman sähkövalojakin.

– Taskulamppu ja varapatterit ovat ensimmäinen hankinta, hän opastaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Partionohjaaja Tony Carlsson seuraa, kuinka Eemi Karhukorpi, Hubert Korkea-Aho, Nuutti Pohjonen ja Milo Hietala onnistuvat harjoituksessa.
Partionohjaaja Tony Carlsson seuraa, kuinka Eemi Karhukorpi, Hubert Korkea-Aho, Nuutti Pohjonen ja Milo Hietala onnistuvat harjoituksessa. Kuva: Markku Jokela

Carlsson on suunnitellut varautumista portaittain. Hänen ajatusmaailmaansa ohjaa koko iän jatkunut partioharrastus. Nuoret partiolaiset harjoittelivat Kokkolassa maanantai-iltana retkikeittimen käyttöä. Samalla keskusteltiin siitä, mitä pitää ottaa huomioon, jos sähkökatko tulee. Katso video:

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Sähkökatkoihin kannattaa varautua miettimällä, missä kotona sijaitsevat laitteet ja tarvikkeet, joita tarvitsee. Juomaveden säilytykseen käytettäviä astioita voi olla esimerkiksi mökillä tai varastossa.

– Suosittelen myös hankkimaan patteriradion, sillä radiosta saa tietoa, jos netti kaatuu. Sellainenhan voi olla käytössäkin autotallissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Osa arjen rutiinia on pitää power bank ladattuna ja aina käyttövalmiina, niin sähkökatkon aikanakin kännykkään riittää virtaa.

Lue myös: Sähköpula voi kestää tunteja tai päiviä – Kouluja, kauppoja tai maatiloja ei voida jättää suunniteltujen sähkökatkojen ulkopuolelle: "Kokkolassa ensimmäisenä sähkökatkot ohjataan asutusalueille"

– Ensimmäisen tunnin aikana täytän mehukannun vedellä ja laitan jääkaappiin, jotta on juomavettä.

Samalla hän alkaa valmistautua siltä varalta, että sähkökatko jatkuu pidempään. Partiolaiselle on tärkeää olla lähimmäisen tukena ja turvana heti ensimmäisestä tunnista lähtien.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Naapurissa pitää käydä kysymässä, onko siellä kaikki hyvin ja tarvitaanko apua, hän sanoo.

Arttu Virtala, Eino Blom ja Väinö Yliniemi maistelevat trangialla lämmitettyä kaakaota.
Arttu Virtala, Eino Blom ja Väinö Yliniemi maistelevat trangialla lämmitettyä kaakaota. Kuva: Markku Jokela

12–14 tunnin sähkökatko vaatii uusia toimia. Juomaveden ja talousveden riittävyyden miettiminen ja tankkaaminen voi tulla eteen, jos sähkökatko keskeyttää vedenjakelun.

– Jos vedenjakelu pitkittyy yli kolme vuorokautta, tulee yhteisvesipisteitä. Jos naapureista huolehtiminen on alusta saakka otettu mukaan, on luontaista ottaa heillekin kanisterillinen vettä.

Huolenpidon taso nousee samassa tasossa kuin minkä sähkökatko kestää. Yllättäen voi tulla myös terveydellisiä ongelmia.

Ada Salmela ja Katri Leppälä tutustuvat retkikeittimen toimintaan partiossa Kokkolassa.
Ada Salmela ja Katri Leppälä tutustuvat retkikeittimen toimintaan partiossa Kokkolassa. Kuva: Markku Jokela

Lue myös: Varautuminen sähköpulaan näkyy kauppojen hyllyillä: "Isommat aggregaatit menevät sen siliän tien" – Tiedätkö mikä on kaminapuhallin?

Ruokahuolto on Carlssonin mielestä helpoin rasti. Kotivaraan voi hankkia tarvikkeita, joista muutenkin tekee ruokaa.

– Kunpa ihmiset eivät olisi tottuneet siihen, että kaupassa käydään joka päivä. Silloin melkein jokaiselta löytyy päivän kahden tarpeet jääkaapista.

Jos kodissa ei ole takkaa tai puuliettä, ruokaa voi laittaa retkikeittimellä, pihagrillillä tai nuotiolla.

– Monella on myös asuntovaunuja ja -autoja pihassa. Niissähän on luksuskeittiöt, jotka toimivat kaasulla, hän huomauttaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä