Paikallisuutiset

”Toistuu vain kerran sadassa vuodessa” ‒ Kalajokivarren tulvahuippua ei ole vielä selätetty

Nyt ongelmana ovat olleet jääpatotulvat, sillä jäitä on jumiutunut paikalleen penkereiden väliin. Tällaisessa tilanteessa jääpatojen räjäyttäminen ei ole viranomaisten yhteisen arvion mukaan tarkoituksenmukaista eikä turvallista. Jäät nostivat vedenpinnan korkealle myös Ylivieskan keskustassa. Kuva: Ismo Kunelius

Kalajokivarren tulvatilanne on ollut erittäin vaikea koko viikonvaihteen ajan.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen, Ylivieskan kaupungin, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen sekä Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen edustajat kertoivat tulvatilanteesta sunnuntai-iltana Ylivieskan kaupungintalolla.

Viranomaiset totesivat, että tulvatilanne ei ole sunnuntain aikana pahentunut, mutta tulva ei ole vielä lainkaan ohi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viikonloppuna tilanne on ollut pahin Ylivieskan Niemelänkylällä, jossa Kalajoen tukkinut jääpato on purkautunut alavirran puolelta osittain. Vesi on päässyt virtaamaan peltoja pitkin pois ja sen ansiosta vedenpinta on hieman laskenut alueella.

Viranomaisarvion mukaan on odotettavissa, että viime yön vesisateiden vaikutukset alkavat näkyä vasta sunnuntai-illan aikana.

– Sateet ja lämmin sää ovat sulattaneet lunta. Valumavesi todennäköisesti nostaa Kalajoen pintaa illan ja yön aikana erityisesti Niemelänkylällä.

Pelastusjohtaja Petteri Jokelainen ja kaupunginjohtaja Maria Sorvisto avasivat tiedotustilaisuuden Ylivieskan kaupungintalolla sunnuntai-iltana. Kuva: Ismo Kunelius

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Petteri Jokelainen totesi sunnuntai-iltana, että tämän kevään tulva on laajuudeltaan sellainen, joka toistuu vain kerran sadassa vuodessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kalajoen tilanne on edelleen akuutti. Kun on kyse jääpadoista, tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti, Jokelainen muistutti.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Miikka Annunen huomautti, että ennusteet tulvahuipun ajankohdasta perustuvat sääennusteisiin, jotka voivat vaihdella.

– Tämän hetken ennuste on se, että joen virtaamat nousevat vielä sunnuntain ja maanantain aikana. Sen jälkeen niiden pitäisi kääntyä laskuun, ja viikolle on luvattu yöpakkasiakin, Annunen arvioi.

Päivystävä päällikkö Esa Kaikkonen kertoi sunnuntai-illan tiedotustilaisuudessa, että torstaista lähtien oli siihen mennessä tullut pelastuslaitokselle yli 80 tulviin liittyvää tehtävää. Yksistään Ylivieskassa niitä tuli lauantai-illan aikana 20.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikkosen mukaan 800 ihmistä asuu alueella, jota tulva on edellisyön ja sunnuntain aikana uhannut.

– Työt ovat keskittyneet Ylivieskassa Hamariin ja Niemelänkylälle. Olemme nostaneet tänne veneitä ja henkilöstöä naapurikunnista. Lauantaina illalla Ylivieskassa oli töissä yli 60 henkilöä. Vesi on nyt pikkuisen laskenut, mutta emme ole höllänneet. Kalajoen Plassilla ja Merijärvellä on parhaillaan tulvantorjuntatehtäviä.

– Olemme tiedustelleet virka-apua puolustusvoimilta, mutta toistaiseksi sitä ei ole tarvinnut käyttää, Kaikkonen kertoi.

Esa Kaikkonen lisäsi, että Niemelänkylällä tilanne rauhoittui sunnuntaina sen verran, että suljettuna ollut Siltatie avattiin liikenteelle.

– Sen sijaan voimalaitokselle kulkeva Hamarintie pidetään suljettuna myös maanantain vastaisen yön yli.

ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Yrjänä kertoi, että Kalajoen virtaamat eivät ole tänä keväänä olleet ihan 2000-luvun huippulukemissa. Ongelmia ovat aiheuttaneet tavallista paksummat jäät ja normaalia runsaampi lumen määrä.

– Kevät tuli vielä todella äkkiä, mikä vaikutti tilanteeseen. Paksut jäät puolestaan ovat synnyttäneet jääpatoja sellaisiinkin paikkoihin, joihin niitä ei normaalisti tule, avasi Yrjänä tilanteen taustoja.

Niemelänkylällä evakuoitiin lauantain ja sunnuntain aikana neljä ihmistä. Alavieskan keskustassa evakuoitiin veden nousun vuoksi rivitalon asukkaat jo viime perjantaina. Esa Kaikkonen kertoo, että sen jälkeen tilanne on mennyt Alavieskan keskustan kohdalla parempaan suuntaan.

– Perjantaina suojasimme rivitalon ja siirsimme asukkaat pois. Lauantaina Alavieskan jääpato laukesi ja tilanne normalisoitui. Pelastuslaitos ei ota kantaa siihen, onko rivitalo asuinkuntoinen.

Ylivieskan kaupunginjohtaja Maria Sorvisto kertoi, että tulva on aiheuttanut paineita kaupungin viemäriverkostolle.

– Niemenrannan pumppaamosta on jouduttu laskemaan käsittelemättömiä jätevesiä suoraan vesistöön. Tällä on varmistettu se, että kaupungin viemäriverkosto on ollut toiminassa.

Kaupungin johtokeskuksen päätöksellä Niemelänkylällä sijaitsevan Niemelän koulun oppilaiden opetus järjestetään maanantaina etänä.

Tulvat ovat saaneet myös ihmiset liikkeelle aina ongelmaksi asti. Pelastuslaitos onkin muistuttanut ihmisiä siitä, että tulva-alueella ei ole syytä liikkua ilman välttämätöntä tarvetta.

– Ylimääräinen liikenne hankaloittaa pelastusajoneuvojen liikkumista ja avunsaantia.

Viranomaiset peräänkuuluttavat myös hienotunteisuutta, jotta tulva-alueella ei kuvattaisi kiinteistöjä tai alueen asukkaita. ”Tulvaturismia” on kuitenkin ollut runsaasti kehotuksista huolimatta.

Kuten oheisesta videosta näkyy, kansaa vaelsi lauantaina Niemelänkylällä monenlaisilla menopeleillä. Video: Pirjo Kunelius

Tulvaturismia? Ylivieskan Niemelänkylällä liikuttiin lauantai-iltana autojen ja pyörien lisäksi myös kanootilla, helikopterilla, pienkoneella ja varjoliitimellä. Vedensaartamat talonomistajat ärähtivät sosiaalisessa mediassa, että älkää tulko katsomaan, vaan auttamaan talojen suojaamisessa. Kuva: Pirjo Kunelius
Ylivieskan Niemelänkylän Visalantiellä ei vettä ollut enää sunnuntaina puoliltapäivin, mutta tien molemmin puolin uhkaavasti. Lauantai-iltana oli vain toinen kaista käytössä ja Niemelänkyläntie oli poikki. Kuva: Pirjo Kunelius
Tulvavettä oli Ylivieskan ja Alavieskan välillä joen pohjoispuolella paikoin tienvartta myöten. Kuva: Pirjo Kunelius

Pyhäjoella ja Siikajoella tulvahuippua odotetaan muutaman päivän sisällä. Sunnuntain aikana pelastuslaitoksella on ollut Pyhäjoella kaksi tulvaan liittyvää tehtävää. Myös Kalajoella on ollut kaksi tehtävää.

ELY-keskus muistuttaa, etä tulva-alueilla asuvien ihmisten on varauduttava mahdollisiin kevättulviin hyvissä ajoin ja ennakoiden.

Seuraamme tulvatilanteen kehittymistä. Seurantauutisen löydät täältä.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä