Paikallisuutiset

Toivon tarinoita -valokuvataideprojekti tuo näkyväksi OLKA-sairaala-vapaaehtoisten työtä ja tarinoita

– Toivomme, että kuvat tarinoineen vievät katsojan hetkeksi pois omien murheiden tai haastaiden ääreltä, toteavat Jarmo Luomala, Päivikki Puutio-Ojala, Riitta Kiuru ja Keijo Vierimaa. Kuva: Sini Sulkakoski

Toivon tarinoissa sairaalavapaaehtoiset johdattavat katsojan omaan kokemukselliseen maailmaansa siitä kaikesta, mitä OLKA-sairaalavapaaehtoisena kokevat.

– Olemme toteuttaneet projektin voimauttavan valokuvauksen keinoin, ja näyttelyn keskiössä on kuusi OLKA-sairaalavapaaehtoista, kertovat Toivon tarinoita -valokuvataideprojektin luojat Päivikki Puutio-Ojala ja Jarmo Luomala.

– Näyttelyssä on esillä huikea kattaus erilaisia kuvia, tunteita ja näkymiä vapaaehtoisiemme tarinoihin. Toivomme, että kuvat tarinoineen vievät katsojan hetkeksi pois omien murheiden tai haasteiden ääreltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Riitta Kiuru ja Keijo Vierimaa toimivat OLKA-sairaalavapaaehtoisina ja ovat mukana valokuvataideprojektissa. Vapaaehtoistehtäviä voivat olla esimerkiksi vertaistukijana ja aula-avustajana toimiminen tai juttukaverina oleminen. Tärkeintä on kuitenkin kuunteleminen.

– Minusta tämä valokuvataideprojekti oli kiva idea, kun tämän vapaaehtoistoiminnan myötä on todella saanut kokea mieleenpainuvia kohtaamisia, Kiuru toteaa.

Usein aula-avustajana toiminut Vierimaa kertoo huomanneensa, että sairaalassa ihmisillä on usein halu puhua asioistaan.

– Minulla on aikaa kuunnella. Usein näihin ihmisten tarinoihin liittyy monenlaisia vaiheita, jotka eivät ole helppoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puutio-Ojala ja Luomala toteavat voimauttavan valokuvauksen ytimen olevan se, että kuvia katsotaan lempeästi ja ymmärtävästi.

– Voimauttavia valokuvia ei tulkita perinteisen valokuvan tyyliin, vaan hyväntahtoisesti kuvan päähenkilöä ajatellen. Näyttelykuvien oheen tulee opastus kuvan katsomiseen tältä näkökulmalta.

Näyttelyn tavoitteena on myös osallistaa katsojansa hyvän mielen kierrättämiseen. Kuvien yhteyteen tulee lisäksi muistikirja, johon voi jättää kuvan päähenkilölle terveisiä.– Näin katsoja pääsee osallistumaan OLKA-sairaalavapaaehtoisen tarinaan mukaan.

Valokuvataideprojekti sai Keski-Pohjanmaan Kulttuurirahaston Taidetta kaikille -apurahan viime vuonna, ja Toivon tarinoita -näyttely aukeaa huhtikuussa Keski-Pohjanmaan keskussairaalalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiuru ja Vierimaa odottavat näyttelyä innolla.

– Kaikkinensa tämä projekti on ollut mielenkiintoinen matka, joka on antanut itsellekin uutta ajattelemista. Valokuvattavana oleminenkaan ei jännittänyt yhtään!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä