Paikallisuutiset
Trump sanoo tapaavansa Putinin Saudi-Arabiassa
Trump kertoi odottavansa myös, että Putin vierailee Yhdysvalloissa ja Trump Venäjällä.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että hänen virkakautensa ensimmäinen tapaaminen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa toteutuu Saudi-Arabiassa.
Trump kommentoi asiaa Valkoisessa talossa pian sen jälkeen, kun hän oli käynyt pitkän puhelinkeskustelun Putinin kanssa keskiviikkona. Lähes puolitoistatuntisen keskustelun aikana presidentit sopivat aloittavansa neuvottelut Ukrainan sodasta.
– Odotamme, että hän (Putin) tulee tänne ja että minä menen sinne. Ja että tapaamme todennäköisesti Saudi-Arabiassa ensimmäisellä kerralla, Trump sanoi toimittajille.
Tarkkaa aikataulua Saudi-Arabiassa tapaamiselle Trump ei osannut kertoa mutta sanoi tapaamisen tapahtuvan pian.
Trump sanoi uskovansa, että Ukrainassa saadaan aikaiseksi tulitauko lähitulevaisuudessa.
Trump lupaili vaalikampanjansa aikana, että hän lopettaa sodan Ukrainassa uuden presidenttikautensa ensimmäisen vuorokauden aikana.
Trump ei Ukrainan Nato-jäsenyyden kannalla
Trump kertoi myös olevansa samaa mieltä Yhdysvaltain puolustusministeri Pete Hegsethin aiemmin tällä viikolla kertomasta arviosta, ettei Ukrainan Nato-jäsenyys ole realismia.
Trumpin mukaan Ukrainan liittyminen Natoon ei olisi järkevää.
Trump sanoi myös, ettei usko Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin jäävän ulkopuolelle Venäjän ja Yhdysvaltojen neuvotteluista.
– Mutta jossain vaiheessa on käytävä vaalitkin, Trump sanoi viitaten Zelenskyin asemaan presidenttinä.
Ukrainan perustuslaki estää vaalien järjestämisen poikkeustilajulistuksen ollessa voimassa.
Trump kävi keskiviikkona puhelinkeskustelun myös Zelenskyin kanssa. Zelenskyi kertoi Trumpin käyneen puhelussa läpi myös Putinin ja Trumpin välistä keskustelua.
Ukrainan presidentin kansliapäällikön Andri Jermakin mukaan Zelenskyi painotti Trumpille Ukrainan tahtovan oikeudenmukaista rauhaa ja sitä, että Ukrainan itsenäisyydestä, alueellisesta koskemattomuudesta sekä suvereniteetista ei joustettaisi.
Ukrainan ja Euroopan oltava mukana neuvotteluissa
Ukrainan ja Euroopan maiden on oltava mukana kaikissa neuvotteluissa, linjataan niin sanotun Weimarin kokoonpanon yhteislausunnossa. Keskiviikkona julkaistussa lausunnossa ovat mukana Saksa, Ranska, Puola, Italia, Espanja, Britannia, Euroopan ulkosuhdehallinto sekä Euroopan komissio.
Lausunnon allekirjoittajat kertovat olevansa valmiita lisäämään tukeaan Ukrainalle ja keskustelemaan Yhdysvaltojen kanssa siitä, miten tilanteessa jatkossa edetään. Trump on vaatinut Eurooppaa ottamaan enemmän vastuuta Ukrainan tukemisessa.
Lausunnossa vaaditaan myös vahvoja turvatakuita Ukrainalle.
”Trumpin hallinto tehnyt valitettavia myönnytyksiä Venäjälle”
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on tehnyt valitettavia myönnytyksiä Venäjälle jo ennen kuin Ukrainan sodan rauhanneuvottelut ovat alkaneet, katsoo Saksan puolustusministeri Boris Pistorius.
– Mielestäni mahdollisesta Ukrainan Nato-jäsenyydestä tai mahdollisista aluemenetyksistä olisi ollut parempi puhua neuvottelupöydässä, Pistorius sanoi ennen sotilasliitto Naton kokouksen alkua Brysselissä.
Yhdysvaltain puolustusministeri Pete Hegseth puolestaan torjui ajatuksen, jonka mukaan Yhdysvallat olisi pettämässä Ukrainan. Hänen mukaansa presidentti Trump on paras rauhanneuvottelija ja ainoa, joka voi saada Venäjän ja Ukrainan neuvottelupöytään.
Naton pääsihteeri Mark Rutte taas kommentoi Yhdysvaltain hallinnon tuoreita kantoja toteamalla, että kaikki haluavat rauhan Ukrainaan. Rutten mukaan mahdollisen sopimuksen pitää olla kestävä siten, ettei Venäjä aloita myöhemmin uutta sotaa. Emme halua kolmatta Minskin sopimusta, Rutte sanoi.
Ukrainan pitää Rutten mukaan olla myös tiiviisti mukana mahdollisissa rauhanneuvotteluissa.
Britannian puolustusministerin John Healeyn mukaan ukrainalaiset ovat taistelleet urheasti eikä Ukrainan kohtalosta pidä neuvotella tai sopia ilman Ukrainaa.
Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson puolestaan katsoi, että mahdolliset alueluovutukset Venäjälle ovat ainoastaan Ukrainan päätösvallassa. Jonson ei myöskään ollut valmis vielä pitämään Ukrainan mahdollista Nato-jäsenyyttä lopullisesti poissuljettuna.