Ajankohtaista

Työmaalla televisiossa - Kokkolalainen Jere Puikko nähdään Nelosen kanavilla tulevalla Amispäiväkirjat -ohjelmassa

Jere Puikko kertoo kuvauspäivinä kaiken sujuneen käytännössä samaan tapaan kuin tavallisenakin työpäivänä. Kuva: Sini Sulkakoski

Amispäiväkirjoissa seurataan seitsemän ammatillisessa koulutuksessa olevan nuoren opiskelua ja vapaa-aikaa. Kpedulta sarjassa on mukana prosessitekniikkaa opiskellut ja tänä keväänä valmistunut, tällä hetkellä Umicorella prosessinhoitajana työskentelevä Jere Puikko, 18.

– Päädyin mukaan, kun koulu kysyi kiinnostustani osallistumisesta tähän ohjelmaan. Kauhean kauaa en asiaa miettinyt. Olin vain, että no mikäpä ettei!

Myöntymisen jälkeen asiat alkoivat tapahtumaan nopeasti. Keskustelu ohjelmaan osallistumisesta käytiin vuoden alussa, ja Puikon mukaan jo parin viikon päästä alkoivat ensimmäiset kuvaukset. Kuvauksia järjestettiin tammikuusta maaliskuulle saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä oli tietyt sovitut päivät, jolloin Etelä-Suomesta kuvaaja ja toimittaja saapuivat tänne Kokkolaan. Tuotantopuolen ihmiset pyysivät meitä miettimään etukäteen mitä tekemäämme työtä voisi kuvata, ja keitä muita työntekijöitä kohtauksessa olisi mahdollisesti mukana.

Puikko toteaa kuvauspäivinä kaiken sujuneen käytännössä samalla tavalla, kuin tavallisenakin työpäivänä.

– Tein aina tavallisen työsuoritteen, jonka jälkeen toimittaja kysyi tarkentavia kysymyksiä siitä, mitä teimme. Kuvauksissa en siis näytellyt, eikä niissä tarvinnut sanoa mitään tiettyjä vuorosanoja.

Puikko myöntää, että alkuun kuvaukset hieman jännittivät.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun tuolla tavalla omaa tekemistä kuvataan. Ja olihan se outoa puhua videokameralle, mutta sekin helpottui loppua kohden. Omasta mielestäni tämä kaikki rupesi itselläni parhaiten sujumaan, kun viimeisiä kuvauksia tehtiin, Puikko nauraa.

– Ei se toki alussakaan mitään epämukavaa ollut, mutta tuntui oudolta. Ajattelen, että epämukavuusalueella on pakko käydä, jos haluaa kehitystä tapahtuvan.

Amispäiväkirjat -ohjelmassa seurataan myös opiskelijoiden vapaa-aikaa.

– Itse kuvasin puhelimella pienen pätkän sählytreeneistä, ja kuvausryhmä oli mukana kuvaamassa hiihtolenkillä sekä kotona arjen perustouhuja. Kokemuksena tämä oli oikein mukava, vaikka ihan aluksi en ihan osannut aavistaa, kuinka isoista kuvauksista tulisikaan olemaan kyse.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kobolttijalostamo Umicore tuli Jere Puikon opiskelukuvioihin mukaan jo opiskeluaikana harjoitteluiden ja kesätöiden merkeissä. Kuva: Sini Sulkakoski

Huhtikuussa Puikko valmistui Kpedulta prosessinhoitajaksi. Prosessialaa Puikko lähti opiskelemaan suoraan yläasteelta.

– Silloin pohdin ja mietin tosissani, mitä työllistymismahdollisuuksia alueellamme tulevaisuudessa voisi olla. Kun asiaa rajasi itselleen tällä tavalla selkeästi, aika hyvin valinta rupesi selkiytymään opiskeluvalinnan suhteen. Mielestäni Kokkolassa tällä alalla on aivan todella hyvät työllistymisnäkymät tulevaisuudessa.

Opiskeluaika Kpedulla sujui Puikon mukaan odotetunlaisesti.

– Olen ehdottomasti ollut tyytyväinen tähän uravalintaan. Ainoastaan se on jäänyt harmittamaan, kun suurin osa opiskeluajasta oli korona-aikaa, eikä esimerkiksi vierailuja eri tehtaisiin pystytty sen takia juurikaan toteuttamaan. On aivan eri asia opiskella työlaitteita esimerkiksi kirjasta, kun ei välttämättä pysty käsittämään, minkäkokoisia ne ovat oikeassa tehdasmiljöössä.

Kobolttijalostamo Umicore tuli Puikon opiskelukuvioihin mukaan jo opiskeluaikana harjoitteluiden ja kesätöiden merkeissä. Haastatteluhetkellä Puikko on jo aloittanut tämän vuoden kesätyöpestin, ja odottaa yövuoron alkua.

– Työnkuvaani kuuluu kobolttituotteiden ja tukiprosessien ajamista.

Tulevaisuutta Puikko katsoo rauhallisin mielin. Prosessialan jatkokouluttautuminen kiinnostaa.

– Lähden heinäkuussa armeijaan, jonka jälkeen mietin, mitä teen. Koen, että moni hyvä vaihtoehto on sen jälkeen avoinna

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä