Kokkola-lehti

Urheilupuistoa pääomitetaan 27,5 miljoonalla - Kaupunginvaltuusto varaa Urheilupuisto Oy:lle 27,5 miljoonaa euroa vuosien 2024–2026 aikana

Kokkolan kaupunki pääomittaa Kokkolan Urheilupuisto Oy:ta, jotta yhtiön talous saadaan vakaalle pohjalle.

Hybridiareenan havainnekuva Kaarlelankadun suunnalta Kuva: Kokkolan Urheilupuisto Oy

Viime syksynä kaupunginvaltuustossa päätettiin, että Urheilupuisto saa maksaa enintään 74,9 miljoonaa euroa. Kyse ei nytkään ole budjetin kasvattamisesta.

Valtuutettu Pentti Haimakainen (kok.) piti aiheesta pitkän puheenvuoron.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mielestäni koko hanke on lähtenyt jo alusta saakka väärille raiteille. Olemme töpänneet kaupunkina ja luottamushenkilöinä siinä, että emme ole hoitaneet rakennuttajan ja tilaajan velvollisuuksistaa. Yhtiön kautta meneillään on yhden miehen show. Missä on laadun varmistus? Olisin odottanut, että vähintään ohjausryhmään olisi valvomaan tullut rakennusalan osaamista, hän patisteli.

Valtuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus (sd.) muistutti valtuutettua, että nyt käsitellään pääomittamista. Haimakainen summasi havaitsemiaan epäkohtia urheilupuistohankkeessa muun muassa liian

– Onko tämä muka 200 kokkolalaisen suunnittelema hanke? Mielikuvat ja todellisuus eivät kohtaa. Tämä Suomen kallein ja epävarmimmalla pohjalla oleva hanke tulee pysäyttää, hän jyrähti.

Valtuuston puheenjohtaja patisteli valtuutettua palaamaan aiheeseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haimakainen teki esityksen, että pienennettäisiin valtuuston tekemää alkuperäistä 74,9 miljoonen euron myönnettyä lainaerää 47,4 miljoonaan euroon, silloin siellä olisi sisällä nyt tarvittava 27,5 miljoonaa euroa ja siitä syntyvä korkohyöty vähennetään täysimääräisesti vuosittaisesta kolmen miljoonan euron summasta.

Mauri Salo (kd.) ja Marlene Timonen (RKP) sekä Kauko Kivilehto (kok) kannattivat tehtyä esitystä.

Risto Koljonen (sd.) muistutti vetovoimatekijöistä, ja toivoi, että jatketaan hankkeen takana ja vietäisiin sitä päätösesityksen mukaisesti eteenpäin.

Tomi Kivelä (ps.) oli Koljosen kanssa samoilla linjoilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puheenvuoroja Urheilupuiston suunnitelmista ja etenemisestä pidettiin useita.

– Hanke on elänyt matkan varrella, Kun tekeminen etenee suunnitelmat tarkkenee. 74,9 miljoonaa euroa enempää ei tulla laittamaan hankkeeseen. Budjetti on mitä se saa maksaa. Nyt keskustelemme, miten se maksetaan. Ei ole tarkoitus missään nimessä, että 74,9 miljoonaa euroa otettaisiin lainaa ja lisäksi vielä 27,5 miljoonaa euroa, vakuutti kaupunginjohtaja Stina Mattila.

Hän myös muistutti, että fasiliteetit jäähallin, harjoitusjäähallin sekä urheilutalon osalta on laitettava kuntoon.

Tapani Hankaniemi (kesk.) kannatti tehtyä päätösesitystä, että Urheilupuisto Oy:lle varattaisiin 27,5 miljoonaa euroa vuosien 2024–2026 aikana.

Kansanedustaja Mauri Peltokangas (ps.) kiitti valtuutettuja kiihkeistäkin puheenvuoroista.

– Itse luotan ammattitaitoiseen valtuuston porukkaan. Otetaan huolet ja mielipiteet huomioon. Hanke on valtava, viedään sitä kuitenkineteenpäin. Kokkolassa on valtavat kehittämismahdollisuudet, hän muistutti.

Kauko Kivilehto esitti asian pöydälle panoa, jotta asiaa voitaisiin enempi tutkia.

Kansanedustaja Janne Jukkola (kok) totesi käydyn keskustelun olleen hyvää. Hän komppasi Haimakaisen esitystä moneltakin osin, mutta ei pöydälle jättöä.

Haimakainen ja Timonen kannattivat pöydälle panoa.

Äänestyksen jälkeen pöydälle jättö kaatui.

Seuraava äänestys oli Haimalkaisen esitys vastaan esityslistassa ollut pääomitus. Äänestys päättyi äänin 31/11 ja kaupunki päätti pääomittaa 27.5 miljoonalla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä