Paikallisuutiset

Uuden koulukodin rakentaminen lähtee käyntiin Pietarsaaressa

Lagmansgårdenin korvaava kiinteistö nousee Pirilöön 13,5 miljoonalla eurolla. ”Kaikki, mitä pyysimme, on otettu huomioon.”

Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt rakennuttaa uuden Lagmansgårdenin koulukodin Pietarsaaren Pirilöön. Rakennustyöt käynnistyvät kesä-heinäkuun vaihteessa ja valmistuvat arvion mukaan tammikuussa 2025. Tilat otetaan käyttöön arviolta maaliskuussa 2025, kertoo Senaatti-kiinteistöt tiedotteessaan.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 13,5 miljoonaa euroa ja sen laajuus on noin 3 000 bruttoneliömetriä.

Rakennuslupa on myönnetty kesäkuussa, ja rakennustyöt alkavat maanrakennustöillä. Kokonaisuudessaan hanke valmistuu alkuvuodesta 2025.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Uutta koulukotia on suunniteltu vuodesta 2019 lähtien, jonka jälkeen haasteita ja viivästystä on tuonut muun muassa koronapandemia ja rakennusmateriaalien kustannusten nousu. Jaetulla urakkamallilla saamme valjastettua parhaan paikallisen osaamisen sekä pystymme hallita laatua ja kustannuksia, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Kimmo Autio kertoo tiedotteessa.

Ajanmukaisilla tiloilla on myös hoidollista vaikuttavuutta, ja niitä on helppo valvoa. Havainnekuva. Kuva: Anttinen-Oiva Arkkitehdit Oy

Lagmansgärdenin koulukodin johtaja Carl-Johan Strömberg huokaisee tyytyväisenä pitkään suunnitellun hankkeen lopulta toteutuessa.

– Nyt näyttää tosi hyvältä. Suunnittelussa on otettu huomioon kaikki se, mitä olemme osaltamme pyytäneet, Strömberg sanoo.

– Koulukodista tulee toimitiloiltaan moderni. Uusilla tiloilla on myös hoidollista vaikutusta, ja niitä on helpompi valvoa. Oppilaille tulee hyvät huoneet omine vessoine ja suihkuineen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ihop-nimisestä koulukodista tulee 20-paikkainen, ja siellä pystytään tarjoamaan sekä vaativan että erityisen huolenpidon tasoista hoitoa. Viime mainittu on uutta, sillä vanhan Lagmansgårdenin tilat eivät ole sitä tähän saakka mahdollistaneet.

Lisäksi erityistä huolenpitoa ei ole tarjolla kahdella kielellä missään muualla Suomessa.

– Sillä tarkoitetaan suljettua 30 - 90 päivän hoitojaksoa. Oppilas voi jatkaa sen jälkeen vaativan hoidon puolella, jos paikkoja on vapaana. Mutta monesti erityiseen huolenpitoon tullaan muualtakin ja palataan sen jälkeen takaisin, Carl-Johan Strömberg kertoo.

Rakennukset sijoittuvat Pirilönniemelle, noin kuuden kilometrin päähän Pietarsaaren keskustasta. Havainnekuva. Kuva: Anttinen-Oiva Arkkitehdit Oy

Hankkeessa rakennetaan koulukotikonseptin mukainen koulurakennus, kaksi asuinrakennusta, huolto- ja autokatos sekä ulkoilualueet. Koulukotiin toteutetaan erilaisia luokkahuoneita ja osastoja eri käyttötarkoituksiin, 20 majoitushuonetta sekä harraste- ja virkistystiloja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Senaatti-kiinteistöjen mukaan tavoitteena on toteuttaa kodinomaiset ja toimintaa tukevat, terveelliset ja turvalliset tilat oppilaille ja henkilökunnalle.

Rakentamisalueesta on tehty luontoselvitys, ja rakentamisessa pyritään säästämään ympäröivää luontoa mahdollisimman laajasti, Senaatti-kiinteistöt tiedottaa.

Hankkeessa on panostettu vähäpäästöisiin ratkaisuihin niin suunnittelussa kuin työmaalla, ja siinä sovelletaan laajasti ympäristöministeriön Green Deal -sopimuksen ohjeita.

RT-ympäristötyökalu ohjaa ja määrittelee hankkeesta muodostuvaa hiilijalanjälkeä, jota pienennetään muun muassa nykyaikaisella puurakentamisella ja energiaratkaisuilla.

Kiinteistö lämmitetään maalämmöllä ja osa kiinteistön sähköstä tuotetaan omalla aurinkovoimalla.

Uudessa koulukodissa on valoa ja avaruutta. Havainnekuva. Kuva: Anttinen-Oiva Arkkitehdit Oy

Uusi koulukoti korvaa Lagmansgårdenin koulukodin Pedersöressä. Nykyiset vuonna 1938 rakennetut tilat ovat vanhentuneet eivätkä kaikilta osin vastaa koulukodin toiminnan nykypäivän tilavaatimuksia.

Uusien tilojen valmistuttua valtiolla ei ole käyttöä vanhoille tiloille, ja Senaatti-kiinteistöt valmistelee kohteen myyntiä.

Hankkeesta järjestettiin suunnittelukilpailu vuonna 2020. Sen voitti Anttinen-Oiva Arkkitehdit Oy:n suunnitteluehdotus ”ihop”, jonka pohjalta hanketta on jatkokehitetty.

Rakennushankkeen urakkasopimukset allekirjoitettiin keskiviikkona. Hanke toteutetaan jaetulla urakkamuodolla, ja hankkeen pääurakoitsijaksi on valittu JaKe-rakennus Bygg Oy.

Ilmanvaihtourakasta vastaa Ab G. Koskela Oy, putkiurakasta Rörman Ab Oy, sähköurakasta Sähköpalvelu Walberg Ab Oy, automaatiourakasta Ouman Oy ja sprinkleriurakasta Lakeuden Sprinkleri Oy.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä