Paikallisuutiset
Uutenavuotena moni lupaa tehdä elämäntapamuutoksen – Useimmiten syynä huono omatunto: "Joulusuklaita on syöty jo pari kuukautta ennen joulua, ja sitten uutenavuotena iskee ajatus, että nyt täytyy skarpata"
Uudenvuoden aatto kolkuttelee jo pian ovella. Perinteisesti vuodenvaihde on ollut lupausten ja muutoksen aikaa.
Kokkolalainen opettaja, personal trainer ja hyvinvointialan yrittäjäAtte Lindberg tietää, että yksi suosituimmista uudenvuodenlupauksista liittyy elämäntapamuutokseen.
– Aivan selkeä kasvava piikki on nähtävissä tammikuussa yhteydenotoissa. Kuntosalitkin ovat alkuvuodesta aivan täynnä, Lindberg kertoo.
Lindbergin mukaan yleisintä vuoden alussa on kuitenkin tavoitella tiettyä vaakalukemaa: painoa halutaan pudottaa esimerkiksi viisi tai kymmenen kiloa. Pysyvä elämäntapamuutos on harvoin kiikarissa.
Metsään mennään yleensä jo tavoitteiden asettamisessa.
Useimpien into hiipuu yhtä nopeasti, kuin se alkaakin.
– Ihmisestä riippuen se kestää yleensä kolmesta kahteentoista viikkoa, harvalla esimerkiksi kesään asti, Lindberg sanoo.
Vuodenvaihteessa ollaan motivoituneita tekemään lupauksia paremmasta elämästä, koska niin on totuttu tekemään. Kaveriporukassa lupauksia tehdään helposti haastemielessä.
Moni myös potee huonoa omatuntoa joulun herkutteluista.
– Uskon, että se liittyy vahvasti tiettyyn morkkisilmiöön. Joulusuklaita on syöty jo pari kuukautta ennen joulua, ja sitten uutenavuotena iskee ajatus, että nyt täytyy skarpata, Lindberg tiivistää.
Miksi sitten lupaukset niin usein jäävät pitämättä?
– Metsään mennään yleensä jo tavoitteiden asettamisessa, Lindberg aloittaa.
Tietyn vaakalukeman tavoittelu on Lindbergin mukaa huono mittari. Ihminen voi pudottaa painoa monella eri tavalla, monesta eri paikasta. Ongelmaksi muodostuu se, ettei muutaman kilon painonpudotus sido mihinkään pitkäaikaiseen.
– Jokainen osaa kyllä pudottaa painoa. Harvempi kuitenkaan osaa painonhallintaa.
Siksi vuoden alussa pudotetut kilot palaavat nopeasti takaisin. Jotta saavutetussa painossa pysyisi, muutoksista täytyisi tehdä pysyviä.
Elämäntapojen pysyvämpi muuttaminen on vaikeaa. Sen tajuaa jo katsomalla television ohjelmatarjontaa: erilaisia laihdutusohjelmia on pilvin pimein.
Lindberg on puhunut asiasta ennenkin, kirjoittanut siitä myös sosiaalisessa mediassa.
– Painonpudotuksen ei pitäisi olla kilpailu. On ongelmallista verrata itseään muihin. Tällaisissa ohjelmissa mainostetaan vain sitä, kuka pudotti eniten, ja sitten vähemmän pudottaneet pettyvät suoritukseensa.
Elämäntaparemontin vaikeus näkyy myös erilaisten valmennusten määrässä. Viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet edulliset verkkovalmennukset. Vaihtoehtoja on kymmenittäin eri tavoitteille.
Verkkovalmennusten suosio perustuu edullisen hinnan lisäksi siihen, että moni niistä lupailee nopeita tuloksia.
– Nykyään moni pitää hyvänä ja onnistuneena valmennuksena sellaista, jossa pudotetaan lyhyessä ajassa mahdollisimman paljon painoa. Sellainen on typerää, Lindberg sanoo.
Nopeus on trendikästä siis myös painonpudotuksessa. Valmennuksesta toiseen hyppimisestä on tullut monelle tapa.
Lindberg kertoo, kuinka valmennuksia vaihdetaan melkein kuin sukkia.
– Jos kahdeksan viikon aikana paino putoaa viisi kiloa, siihen ei välttämättä olla tyytyväisiä, vaan siirrytään vain suoraan seuraavaan ja taas seuraavaan.
Näin voi jatkua vuosia. Jatkuva painonpudotus johtaa lopulta tilanteeseen, jossa paino ei enää putoa. Keho ajautuu säästöliekille.
– Minulta on tultu pyytämään apua, kun paino ei putoa. Kun kerron, että ruoan määrää pitäisi kaksinkertaistaa, että keho saataisiin edes käyntiin, siihen ei olla tyytyväisiä, Lindberg sanoo.
Suosittu trendi on myös liikkumattomuus.
– Valmennus pitäisi saada toimimaan ja paino putoamaan ilman liikuntaa.
Ruokavalio ja liikunta kuitenkin kulkevat käsi kädessä. Mitä enemmän liikkuu ja mitä enemmän lihasmassaa on, sitä helpompi painoa on hallita.
Vaikka aihe tuntuu miinakentältä kaikkine vaaranpaikkoineen, elämäntapamuutoksesta on mahdollista tehdä pysyvä.
– Täytyy löytää elämäntapa, perusta, jota noudattaa ja jonka mukaan voi elää normaalisti, Lindberg kertoo.
Pitävä elämäntaparemontti vaatii motivaatiota.
– Mikään viiden kilon painonpudotus ei ole kenellekään riittävä motivaatio, vaan tavoitteita pitäisi kaivaa syvemmältä. Tietyn kilomäärän sijaan pitäisi tavoitella hyötyjä, jota painonpudotuksesta voisi olla. Parempaa oloa tai jaksamista, Lindberg summaa.