Kotimaa
Vaikeat yksityiskohdat vuorossa hallitusneuvotteluissa – Kokoomuksen Petteri Orpo: "Suomi on erittäin pirullisten ongelmien edessä"
Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo paketoi hallitusneuvottelujen ensimmäisen viikon tiukkaan tilannekuvaan.
– Suomi on erittäin pirullisten ongelmien edessä, joihin meidän on löydettävä ratkaisu. Siksi joudutaan tekemään supistavia päätöksiä.
Tämä tiedetään, mutta oikeistohallitus näkee tarpeelliseksi sitä myös kerrata.
Kokoomuksen, perussuomalaisten, ruotsalaisen kansanpuolueen ja kristillisdemokraattien ensimmäinen neuvotteluviikko eteni laajasta yleiskuvasta loppua kohti jo varsinaisiin asiakysymyksiinkin. Asiantuntijoita haettiin Säätytalolle kuultaviksi viikon aikana välillä erittäin nopealla aikataululla.
Mitä hallitusneuvotteluiden ensimmäisen viikon aikana on selvinnyt?
1. Jännitteistä saatiin jo esimakua
Kaikissa hallitusneuvotteluissa joudutaan purkamaan puolueiden välisiä jännitteitä. Mahdollisen oikeistohallituksen kohdalla kipinöintiä on jo näkyvissä toimintatavoissa. Perjantain teema oli Yleisradion rahoitus, kun hallitusnelikko joutui käsittelemään perussuomalaisten varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen Facebook-julkaisua, jossa tämä kirjoitti, että "Orpo meni tekemään ison virheen linjaamalla omin valtuuksin, että Ylen sisällöntuotantoon ei koskettaisi".
Tynkkynen nimettiin keskiviikkona hallitusneuvottelujen Viestintä ja digitalisaatio -alajaoston puheenjohtajaksi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vähätteli suukovun merkitystä ja sanoi, että poliitikot eivät voi puuttua Ylen sisältöihin.
– On tietenkin hyvä, että kun uutisia ei ole, niitä sitten tehdään. Poliitikot tietävät hyvin paikkansa siinä, että mikä on pöydällä päätettävissä ja mikä ei. Useat hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet ovat sanoneet, että myös Yleä täytyy voida tarkastella, muun muassa rahoitusta. Se, että poliitikko haluaisi puuttua journalistisiin sisältöihin, niin se ei tietenkään ole, Purra sanoi.
Mitään erityistä sosiaalisen median ohjeistusta hallitusneuvotteluissa ei noudateta.
– Jos ylilyöntejä tulee, niin kuin aina tulee, ne sitten käsitellään ja yritetään viisastua, Orpo sanoo.
2. Yleinen henki näyttää silti sopuisalta
Ennakkoon kenties kaikkein happamimmin juuri tähän hallituskoalitioon suhtautuneen rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson toi perjantaina esiin käytännönläheisen suhtautumisen asioihin.
– Olen iloinen siitä, että ihmiset täällä haluavat tehdä töitä. On aivan selvää se, että meillä on eri näkemyksiä eri asioihin ja niitä pitää yhteen sovittaa.
– Kuten Petteri [Orpo] sanoi, olemme erittäin haasteellisessa tilanteessa. Mitään helppoja ratkaisuja ei ole. On myös keinoja päästä eteenpäin ja saada talouskasvua aikaiseksi. Nyt todellinen työ alkaa, Henriksson sanoi.
Paljon odotettua kipinöintiä rkp:n ja perussuomalaisten välillä ei ole ainakaan julkisuuteen asti vielä näkynyt. Rkp:n mieltä huojentaa tieto siitä, että sillä on varaa vaatia, kun yleiskuvasta siirrytään kohti yksityiskohtia. Rajatulla asialistalla etenevä, vaa'ankieliasemassa oleva rkp voi hyvinkin saada kaikki tahtonsa periksi.
3. Kasvun mahdollisuuksia leikkausten lomaan
Säästöjen lisäksi etenkin kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah nosti perjantaina esiin myös uudet ajatukset, joita neuvottelevissa työryhmissä on tullut.
– Täytyy sanoa, että paljon tullut myös uusia ideoita. Työ on vienyt mukanaan. Joissakin ryhmissä työnteko niin ripeää, että ensimmäisiä draftiversioita on jo tullut.
Sitä, mitkä ryhmät ovat edenneet joutuisimmin Essayah ei suostunut paljastamaan antaakseen työryhmille rauhan työskennellä.
Myös Orpo vakuutti, että pelkkä kurjistamista ei ole luvassa.
– Yritämme löytää tilaa sille, että voisimme satsata euroja sellaisiin asioihin, jotka luovat tulevaisuuden kasvua, hän sanoi.
4. Kiivas taisto edessä työmarkkina-asioista
Työmarkkinaosapuolet olivat perjantaina oikeistonelikon kuultavina. Sillä puolella on oikeistohallitus joutuu Suomessa perinteisesti kyntämään kyistä peltoa.
Petteri Orpo korosti sitä, kuinka sekä työmarkkinajärjestöille että hallitusta muodostaville puolueille on tärkeää hyvinvointiyhteiskunnan ylläpito ja talouden ja työllisyyden kasvattaminen.
– Palaverin tärkein anti on yhteistyön luominen myös heidän kanssaan, Orpo sanoi.
Ansioturvan porrastaminen tai leikkaaminen on yksi kiistanalaisimmista kysymyksistä, mutta siitä ei vielä perjantaina päästy etenemään.
– Keskityimme niihin asioihin, joista olimme samaa mieltä, Purra tiivisti.
– Se oli hyvä kuuleminen. Kuulimme heitä, miten saamme työllisyyden nostettua ja miten jatkuvan oppimisen kautta pyritään saamaan ihmisiä työllistymään sekä miten saadaan talouskasvua aikaan tässä maassa, Henriksson täydensi.
Työmarkkinauudistuksia käsittelevässä työryhmässä on odotettavissa kiinnostavaa vääntöä, sillä perussuomalaisten "työmies", Metalliliiton (nyk. Teollisuusliitto) entinen viestintäpäällikkö Matti Putkonen istuu "Hyvinvointi syntyy työstä" -työryhmässä, jota johtaa työhön liittyviin kysymyksiin ja sosiaaliturvaan erikoistunut kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen.
5. Talouden raamit valmiit alkuviikosta
Hallitusneuvottelut jakautuvat kahdeksaan reforimipöytään, jossa "Kestävä julkinen talous" on numero ykkönen.
Talouden raamit tulevat puheenjohtajapöydästä ja sen jälkeen talousryhmässä.
– Tavoite on se, että ensi viikon alkupuolella olisivat raamit valmiit.
Puoluejohtajat painottavat sitä, että talouspöydän ja eri neuvottelupöytien välillä käydään vastavuoroinen ajatustenvaihto esimerkiksi siitä, ovatko säästöt kohdistettu oikein.
– Kun niukkuutta ollaan jakamassa ja olemme sitoutuneet löytämään sopeutuskohteita, se [keskustelu] käydään talousryhmän ja yksittäisten reformipöytien välillä. Kokonaisuuteen kuuluvat myös ne asiat, joihin halutaan panostaa enemmän, Purra sanoo.
Orpo heitti piikin sdp:n entiselle puheenjohtajalle Antti Rinteelle, jonka vetämissä hallitusneuvotteluissa fläppitauluun ilmestyi slogan "rahaa on".
– Meillä ei ole "rahaa on" -politiikkaa, vaan on vähän rahaa. Koetetaan käyttää se, mitä on käytössä, mahdollisimman hyvin.
Säätytalon neuvottelut
Hallitusneuvotteluihin Helsingin Säätytalossa osallistuvat kokoomus, perussuomalaiset, ruotsalainen kansanpuolue ja kristillisdemokraatit.
Neuvotteluissa sovitaan hallitusohjelmasta sekä ministereiden määrästä ja ministerisalkkujen jakautumisesta puolueiden kesken.
Neuvottelut ovat jakautuneet kahdeksaan "reformipöytään", jotka on nimetty seuraavasti: Kestävä julkinen talous, Toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta, Hyvinvointi syntyy työstä, Osaava Suomi, Kasvun kaava, Puhtaan energian Suomi, Kansainvälinen ja aktiivinen Nato-Suomi sekä Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio.
Näiden yläpuolella ovat puheenjohtajapöytä, puoluesihteeripöytä ja valtioneuvoston johtaminen.
"Meillä ei ole "rahaa on" -politiikkaa, vaan on vähän rahaa."Petteri OrpoHallituksen muodostaja (kok.)