Kokkola-lehti

Vanha farssi on edelleen ajankohtainen - Näillä palkoilla ei makseta! -komediassa yhdistyy niin kuuluisa farssi kuin ajankohtainen yhteiskuntakritiikkikin

- Koska alkuperäisteksti pohjautuu italialaiseen kulttuuriin, niin teimme joitain muutoksia, että tarina saatiin taittumaan enemmän meidän yhteiskuntaamme, toteaa ohjaaja Aku-Petteri Pahkamäki. Kuva: Sini Sulkakoski

Tarina kertoo Antonian ja Margheritan perheistä, joissa menot uhkaavat kasvaa tuloja suuremmiksi. Naiset päättävät käyttää oman käden oikeutta tilanteen tasoittamiseksi ja marssivat lähimarkettiin sieltä ruokaa salakuljettaen. Pienen vilungin ja reippaan rikoksen välinen raja hämärtyy, kun kapina saa niskaotteen.

Dario Fo kirjoitti tarinan alun perin italiaksi vuonna 1974.

– Vaikka kyseessä on vuosikymmeniä vanha tarina, se on edelleen tänäkin päivänä ajankohtainen. Näköjään maailma kiertää tällaista kehää ympäri, halusimme sitä tai emme, toteaa ohjaaja Aku-Petteri Pahkamäki ja jatkaa:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Dario Fo on tunnettu kirjailija, ja tämä on varmasti yksi maailman eniten esitettyjä näytelmiä. Tämä on nähty Kokkolan kaupunginteatterin näyttämöllä aiemminkin, 1980 –luvun alkupuolella.

Näillä palkoilla ei makseta! -komedian rooleissa nähdään Niko Karjalainen, Tuomo Kemppainen, Outi Kärpänen, Irina Parviainen ja Tomi Turunen.

Tarinan pääosaa esittävät vahvasti naiset Antonia ja Margherita, joista toinen työskentelee puhelinkeskuksen hoitajana ja toinen on työttömänä. Antonian ja Margheritan miehet työskentelevät tehtaassa liukuhihnatyössä.

– Henkilöt ovat siis hyvin pienituloisia ja suorittavaa työtä tekeviä ihmisiä. Tarinassa naiset ovat kuitenkin ne, jotka pistävät asioihin vauhtia.

Näillä palkoilla ei makseta! -komediassa yhdistyy niin kuuluisa farssi kuin ajankohtainen yhteiskuntakritiikkikin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koska alkuperäisteksti pohjautuu italialaiseen kulttuuriin, niin teimme joitain muutoksia, että tarina saatiin taittumaan enemmän meidän yhteiskuntaamme.

Pahkamäki toteaa näytelmässä olevan paljon perinteisiä farssin piirteitä.

– Tarinassa kuitenkin valehdellaan sen verran paljon, että oli oma palapelinsä rakentaa esitys niin että yleisö tietää, että kuka peittelee ja mitä missäkin kohtaa.

Pahkamäki toivoo, että katsoja pääsisi tarinan myötä nauramaan ympäröivän yhteiskunnan älyttömyydelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka kyseessä on vuosikymmeniä vanha tarina, ohjaaja Aku-Petteri Pahkamäki toteaa sen olevan ajankohtainen edelleen tänä päivänä. Kuva: Sini Sulkakoski

– Jokainen katsoo tarinaa tietysti oman elämäntilanteensa sabluunasta. Vaikka maailma ympärillä myllertää, niin ainut mahdollisuus selvitä siitä on olla yhdessä. Yksin se on hyvin vaikeaa, vaikka lopultahan kaiken kärsijänä on kuitenkin se pieni ihminen.

Näillä palkoilla ei makseta!

Ohjaus:

Aku-Petteri Pahkamäki (vier.)

Lavastus:

Ari Auvinen (vier.)

Rooleissa:

Niko Karjalainen, Tuomo Kemppainen, Outi Kärpänen, Irina Parviainen ja Tomi Turunen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä