Kokkola-lehti

Vanhassa lennättimessä on toiminut niin työterveysasema kuin kiinalainen ravintolakin

Vanha lennätin valmistui vuonna 1938.

Kuva vanhasta lennättimestä ja postitalosta sen vieressä on vuodelta 1991. Vasemmalla näkyy nykyisen Mediakulman rakennustyömaata. Kuva: Museovirasto/Rakennushistorian kuvakokoelma/Sari Kainulainen

Kokkolan vanha lennättimen talo on sulautunut osaksi kauppakeskusta. Tässä sen rinnalla seisoo vanha rakennus, joka sittemmin purettiin kauppakeskus Chydenian tieltä pois. Molemmat rakennukset olivat vuosien varrella postin käytössä.

Vanhan lennättimen suunnitteli Kokkolan postitaloksi arkkitehti Martti Välikangas rakennushallituksen virkatyönä. Tontilla ollut vanha postitalo purettiin uuden edestä pois. Elokuussa 1938 posti ja lennätin aloitti toimintansa uudessa rakennuksessa.

”Kaksikerroksinen rakennus on tyyliltään funktionalistinen ja se on yksi seitsemästä 1930-luvun lopulla rakennetusta tätä tyylisuuntausta edustavista postitaloista”, kerrotaan Museoviraston sivuilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

1960-luvulla posti- ja telelaitos rakennutti tontille uuden toimitilan postille. Se näkyy kuvassa oikealla. Lennätin jäi vanhaan postitaloon. 1970-luvulla vanhaan lennättimeen tuli työterveysasema ja 2000-luvulla entiseen postisaliin avattiin kiinalainen ravintola. Vuonna 2010 rakennus yhdistettiin osaksi kauppakeskusta.

”Kaksikerroksinen, rapattu funktionalistinen rakennus on säilynyt ulkoarkkitehtuuriltaan lähes muutoksitta”, kerrotaan Museoviraston sivuilla.

Vuonna 2010 rakennus yhdistettiin osaksi kauppakeskusta. Kuva: Maria Store

Lähteet: Kristina Ahmas: Kokkolan rakennuskulttuuria, Museovirasto

Tässä juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä