Paikallisuutiset

Varautuminen sähköpulaan näkyy kauppojen hyllyillä: "Isommat aggregaatit menevät sen siliän tien" – Tiedätkö mikä on kaminapuhallin?

Kotitalouksien varautuminen talven sähköpulaan ja mahdollisiin sähkökatkoihin näkyy kaupoissa. Kokkolan Motonetissa isot aggregaatit käyvät kaupaksi sitä mukaa, kun niitä saadaan lisää.

TavaratalopäällikköMarkus Tofferin mukaan varavirtaa antavien aggregaattien kysyntä on lisääntynyt huomattavasti.

– Ongelmana on saatavuus. Aggregaateille on kysyntää tällä hetkellä joka maassa, hän sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Isot 10 kilowatin aggregaatit menevät maatalouskäyttöön ja pienempiä ostetaan koteihin.

– Moni pitää aggregaatteja varalta kotona, koska sillä saa useita sähkölaitteita toimimaan, Tofferi sanoo.

Sähkökatkon aikana aggregaatin avulla voi ladata kännykän ja läppärin akkuja sekä antaa virtaa jääkaapille ja pakastimelle.

– Tällä hetkellä myynnissä on yhtä mallia myymälässä, ja isommat menevät sen siliän tien.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaasulämmittimet ehtivät jo loppua, mutta uutta erää odotellaan.

– Kaasulämmittimien kysyntä on ollut kovempaa kuin aggregaattien. Kaasulämmittimellä saa erittäin helposti ja nopeasti tilat lämpimäksi.

Kaasulämmitin toimii nestekaasulla ja siinä on infrapunalämmitin, joka säteilee lämpöä tehokkaasti. Niitä on ollut tapana ostaa kesämökeille, mutta tänä syksynä niitä ostetaan omakotitaloihin varalle.

– Kaasulämmitin on nopea ja tehokas eikä se ole kaasusyöppö. Vähän yli sata grammaa kestää tunnin, Tofferi sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaminapuhallin on vanha keksintö. Lämmön vaikutuksesta toimiva puhallin kierrättää lämmintä ilmaa huoneeseen.
Kaminapuhallin on vanha keksintö. Lämmön vaikutuksesta toimiva puhallin kierrättää lämmintä ilmaa huoneeseen. Kuva: Markku Jokela

Kaminapuhallin on vanha keksintö, joka on tullut uudestaan muotiin. Puhallin toimii lämmön vaikutuksesta, joten sen voi laittaa takan, kamiinan tai puuhellan päälle.

– Puhallin kierrättää ilman ja siirtää lämpöä tehokkaasti. Muutamalla kympillä saa edullisimman, Tofferi sanoo.

Tofferin mukaan asiakkaat ovat valveilla energiapulan suhteen ja he osaavat kysellä tarvitsemiaan laitteita.

– Yritämme parhaamme, että olisi myytävänä sitä tavaraa, mitä asiakkaat haluavat. Myös sisäänostajillamme on tämä hyvin tiedossa ja he tekevät töitä asian eteen.

Virtaa ja lämpöä antavat laitteet jäävät harvoin tarpeettomiksi, sillä ne ovat monikäyttöisiä. Niitä voi käyttää muutenkin kuin häiriötilanteissa.

– Esimerkiksi kaminapuhallinta voi käyttää aina kun käyttää takkaa, Tofferi neuvoo.

Myös retkikeittimiä kuten trangioita on myyty aiempaa enemmän, mutta niiden suosio voi johtua myös retkeilyharrastuksen kasvusta.

Lue myös: Sähkökatkon ensimmäisenä tuntina partiolainen pitää huolta myös naapureista: "Ruokahuolto on helpoin rasti" – Katso video pienten partiolaisten trangiaharjoituksesta

Varautuminen näkyy myös Osuuskauppa KPO:n myynnissä.

– Käsivalaisimet, otsalamput, patterit ja jopa trangiat käyvät kaupaksi nyt, sanoo market-toimialajohtajaAntti Paananen.

Paanasen mukaan ihmisten ostoaikeet lähtevät usein mediassa olleista jutuista. KPO:n myyntitilastoissa näkyy edellä mainittujen tuotteiden lisäksi piikkeinä nauta-sika -säilykkeiden, ikkkunatiivisteiden ja latureiden myynti.

Retkikeittimiä on ostettu poikkeuksellisen paljon, vaikka on jo syksy.

– Trangioita ei sentään mene sadoittain, mutta kuitenkin huomaa, että jotain normaalista poikkeavaa on käynnissä, Paananen sanoo.

Myös kuivamuonan myynti on kasvanut vähäisessä määrin. Perusvarautumiseen kuuluvista tuotteista ei tule Paanasen mukaan pulaa.

– Tavarat täydentyvät normaalisti, ja tuoretta ruokaa on kyllä saatavilla, hän vakuuttaa.

Lue myös: Tiedätkö miten sähkökatko vaikuttaa kännykän tai huoltoaseman toimintaan? Nämä asiat on syytä ottaa huomioon sähkökatkon varalta:  "Ei ole huono konsti pitää aina maitoa jääkaapissa ja tankki täynnä" – Katso video

Suomalaiset varautuvat siihen, että kotona on häiriötilanteiden varalta lämmintä ja ruokaa. Tokmannilla arvioidaan paristokäyttöisten radioiden ja käsivalaisimien sekä retkikeittimien ja aggregaattien kaltaisten tuotteiden suosion vihjaavan siitä, että ihmiset ymmärtävät entistä paremmin esimerkiksi pitkittyneen sähkökatkoksen seurauksia.

Kokkolan Tokmannilla aggregaattien myynti kasvoi 66 prosenttia, sisä- ja ulkolämpömittareiden 55 prosenttia, säilykkeiden 48 prosenttia ja lamppujen 13 prosenttia.

Yleisesti Tokmannilla kaikkein eniten on kasvanut kaasulämmittimien, aggregaattien ja säilykeruokien myynti. Myytävistä säilykeruoista erityisen suosittuja ovat syys–lokakuussa olleet ananastuotteet, hernekeitto sekä sian- ja naudanlihavalmiste

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä