Kokkola-lehti
Videopelaaminen hallintaan vertaisryhmässä
Digipelirajaton Control eli DPR Ctrl -vertaisryhmä tarjoaa apukeinoja, mikäli videopelaaja kokee pelaamisen hallitsevan elämää liikaa.
Ryhmän tarkoitus ei ole saada henkilön videopelaamista loppumaan, vaan että videopelaaja itse tunnistaa mahdolliset videopelaamiseen liittyvät ongelmat.
– Ja sen, kuinka ne saattavat vaikuttaa omaan elämään. Videopelaaminen on hyvä harrastus, mutta se voi pahimmillaan viedä todella paljon aikaa, energiaa, lopulta turhauttaa ja eristääkin. Ryhmässä tarjotaan työkaluja, apuja ja keinoja siihen, kuinka omaa pelaamista voisi vähentää, toteavat Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten päihdeohjaaja Marja-Leena Mattila ja Digipelirajattoman koulutettu vertaisvalmentaja Juho-Pekka Palomaa.
Ryhmä on suunnattu 18–29-vuotiaille ja mukaan mahtuu kahdeksan osallistujaa. Ryhmä kokoontuu kymmenen kertaa Nuorisokeskus Vingellä ja mukaan voi ilmoittautua Sosped-säätiön nettisivujen kautta.
Palomaa on kouluttautunut Sosped-säätiön Digipelirajaton-toiminnan vertaisvalmentajaksi, ja yhdessä Mattilan kanssa he tulevat vetämään alkavaa DPR Ctrl-vertaisryhmää.
– Olen pelannut 5–6-vuotiaasta asti, eli käytännössä suurimman osan elämästäni. Minulla on tästä aiheesta kokemusta ja tiedän, että huonoimmillaan videopelit kilpailevat ajasta kaiken muun elämisen kanssa, toteaa Palomaa.
Mattilan ja Palomaan mukaan videopelaaja ei aina itse tiedosta, kuinka pelaaminen itseen vaikuttaa.
– Joskus ihminen tarvitsee jonkun ulkopuolisen ihmisen vähän herättelemään omaa tilannettaan. Oma tilanne tulisikin jotenkin tunnistaa, että siihen osaisi hakea apua.
Digipeliriippuvuus on uutena diagnoosina mukana ICD-11-tautiluokituksessa, ja ryhmä toimii yhteistyössä Sosped-säätiön ja Soiten kanssa.
Ryhmän kokoontumisissa käsitellään pelaamiseen ja sen ympärille nivoutuvia aiheita.
– Esimerkiksi mitkä ovat ne pelaamisen koukuttavat tekijät. Käymme läpi myös arjenhallintaan liittyviä asioita ja sitä kaikkea, mihin kaikkeen liikapelaaminen huomaamattakin vaikuttaa.
Mattila ja Palomaa toteavat ryhmän olevan hyvä väylä myös tutustua samanhenkisiin ihmisiin.
– Vertaistukiryhmään osallistuminen on ilmaista, ja tarkoitus on toimia hyvin matalalla kynnyksellä.
Mattila ja Palomaa painottavat, että ryhmän tarkoitus ei ole tuomita tai mustamaalata videopelaamista.
– Toivommekin, että vertaistukiryhmään hakeutuisi aiheen ympärillä kamppailevia, jotta he eivät jäisi ajatuksiensa kanssa yksin.
Käymme läpi myös arjenhallintaan liittyviä asioita ja sitä kaikkea, mihin kaikkeen liikapelaaminen huomaamattakin vaikuttaa.