Paikallisuutiset

Vielä ei kannata tuulettaa, sillä koronan jatkoksi voi saada pitkään kestävän jälkitaudin: "Pahinta oli musta väsymys", kertoo hallintojohtaja Anne Jokela – Katso video

Pitkittynyt korona, johon kuuluu muun muassa hankala yskä, voi kestää yli kolme kuukautta. Long covidia on todettu sekä Soiten että Kallion kuntayhtymissä.

Anne Jokela sairastaa koronan jälkitautina hengitystietulehdusta. Yskä haittaa yöunia sekä osallistumista erilaisiin tilaisuuksiin tai harrastuksiin.
Anne Jokela sairastaa koronan jälkitautina hengitystietulehdusta. Yskä haittaa yöunia sekä osallistumista erilaisiin tilaisuuksiin tai harrastuksiin. Kuva: Markku Jokela

LohtajalaiselleAnne Jokelalle jäi koronavirustaudista väsymys ja hankala yskä, joka vei lopulta nukkumisrauhan. Kokkolan seurakuntayhtymän hallintojohtaja sairastui koronaan pääsiäisen jälkeen.

– Aluksi oli kuivaa köhää, joka muuttui jälkitautina hengitystietulehdukseksi, Jokela kertoo.

Yskän vuoksi Jokela kävi lääkärin vastaanotolla ja sai antibioottikuurin, jonka pitäisi rauhoittaa yskä. Hän sai koronan jälkitautina bakteeritulehduksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sairastamista on kestänyt jo neljä viikkoa, joista 10 päivää hän oli koronakaranteenissa ja sairaslomalla. Sen jälkeen hän on ollut töissä.

– Korona-aika meni kohtuullisilla oireilla. Pahinta oli musta väsymys, joka ajoittain iski päälle ja sairastamisen jälkeenkin.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Perussairaus altisti Jokelan koronalle, joka ei ole hänen mielestään mikään kevyt tauti, vaikka monet ovat sairastaneet sen pahempana kuin hän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen ollut töissä, mutta yskä ei ole rauhoittunut.

Yskiminen ja väsyminen häiritsevät paitsi yöunia myös osallistumista erilaisiin tapahtumiin ja harrastuksiin

– Nyt kun yhteiskunta avautuu ja järjestetään upeita konsertteja, ei tällaisessa yskässä voi mennä mihinkään, Jokela harmittelee.

Jokela sai tartunnan mieheltään, jonka tartunta oli peräisin työpaikalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Näyttää siltä, että variantti on todella herkästi tarttuva. Työyhteisössä se menee läpi tiimin kerrallaan.

Keskimäärin koronavirustaudin sairastaa noin viikossa, ellei tule jälkitauteja. Jokelan mielestä kannattaa muistaa, että koronaa esiintyy vielä alueella.

– Korona ei varmastikaan ole ohi, mutta pitää yrittää elää normaalisti. Muistaa käsihygieniasäännöt eikä ahtauduta yleisötilaisuuksissa, se jää varmasti elämään.

Koronarajoitukset on purettu ja kasvomaskeja näkyy aina vain vähemmän käytössä. Vaara sairastua vakavasti on edelleen olemassa.

Soiten infektioylilääkäriMarko Rahkonen painottaa, että koronatautia esiintyy edelleen laajasti Keski-Pohjanmaalla.

– Sairaalakuormitus on laskenut huippulukemista, mutta edelleenkin tauti aiheuttaa myös sairaalahoitoja etenkin iäkkäille ja henkilöille, joilla on vaikealle koronataudille altistavia perussairauksia.

Sairaalahoidossa on maanantain tietojen mukaan 15 koronaviruspotilasta, mutta he eivät ole tehohoidossa. Rahkosen mukaan sairaalakuormitus on tällä hetkellä luotettavin mittari, joka kuvaa koronatilannetta.

Koronan vaikeusaste on vaihdellut paljon henkilöstä, hänen perussairauksistaan ja muusta terveydentilasta. Pisimmät osastohoitojaksot ovat olleet useampia viikkoja, Rahkonen kertoo.

– Jos otetaan huomioon myös kotona sairastetut jälkioireet, niin puhutaan sitten jo kuukausista.

Tavallisin jälkitauti koronan jälkeen on ollut bakteerin aiheuttama keuhkokuume – niin kuin monissa muissakin virusinfektioissa. Vaikean keuhkokuumeen jälkeen myös pitkittyvät keuhko-oireet (yskä, hengenahdistus) ovat olleet tavallisia.

– Kotona sairastettavista oireista tavallisin jäännösoire on ehkä ollut pitkään jatkuva väsymys, joka voi kestää jopa kuukausia.

Varotoimia on syytä edelleen muistuttaa. Hyvä käsihygienia on yksi niistä.

– Jos olet sairas, ei kannata kouluun tai töihin mennä ennen kuin oireet ovat helpottaneet. Jos joudut oireisena liikkumaan kodin ulkopuolella, pidä etäisyyttä muihin ihmisiin ja käytä kasvomaskia.

Varovainen kannattaa olla edelleen.

– Tauti tarttuu herkästi, joten ainakin hoitolaitos- tai osastoympäristössä voi tulla herkästi jatkotartuntoja, ellei olla huolellisia.

Isoihin kesätapahtumiin tai kokoontumisiin voi Rahkosen mielestä jo osallistua.

Kesää kohti uskoisin tautitilanteen edelleen helpottuvan, joten uskaltaisin osallistua jo kesätapahtumiin.

Soiten infektio-osastolla on tehty kovasti töitä koronan parissa jo yli kaksi vuotta. Mitkä ovat tunnelmat?

– Tunnelma on pysynyt hyvänä. Välillä on toki työläämpi aikoja ollut.

Onko nyt kiitoksen paikka?

– Aina on hyvä hetki kiittää. Keskipohjalaiset ovat olleet tunnollisia ja jaksaneet hyvin noudattaa ohjeita korona-aikana. Samoin mahtavaa työtä on tehty koko sote-ammattilaisten joukolla niin Soitessa kuin yksityissektorillakin. Yhdessä olemme onnistuneet.