Paikallisuutiset

Vielä ei tiedetä, tepsivätkö syksyllä käyttöön tulevat uudet koronarokotteet valtavirukseen: "Odottelen, että varianttirokotteiden tehosta tulisi lisätietoa", sanoo infektioylilääkäri Marko Rahkonen

Neljäs rokote annetaan tällä hetkellä yli 65-vuotiaille ja riskiryhmille. Syksyksi odotetaan uusia varianttirokotteita. joiden käytöstä ei ole vielä suosituksia.
Neljäs rokote annetaan tällä hetkellä yli 65-vuotiaille ja riskiryhmille. Syksyksi odotetaan uusia varianttirokotteita. joiden käytöstä ei ole vielä suosituksia. Kuva: Clas-Olav Slotte

Euroopan lääkevirasto EMA suosittelee kahden omikron-virusmuunnosta vastaan mukautetun koronarokotteen hyväksymistä käyttöön EU:n alueella. Lähiviikkoina Suomeen saatava rokote on räätälöity BA.1 varianttia vastaan.

– Odottelen, että varianttirokotteiden tehosta tulisi lisätietoa samoin kuin siitä, miten rokotetta syksyllä käytetään, infektioylilääkäriMarko Rahkonen sanoo.

Lisätietoa tarvitaan sen takia, että valtaosa koronavirustartunnoista on tällä hetkellä BA.5 variantteja. Kesäkuusta lähtien Soiten alueella 90 prosenttia on ollut niitä ja loput muita koronavirustartuntoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sama virusmuunnos tuskin tekee uutta epidemia-aaltoa, ja kuka osaa ennustaa, minkä tyyppinen virus syksyllä on tulossa. Onko se omikron-linjan virus vai mikä, Rahkonen pohtii.

Hän ei pidä syksyllä tulevia varianttirokotetteita millään muotoa käyttökelvottomina, vaikka niitä ei olekaan räätälöity vallitsevaa virusmuunnosta vastaan.

– Aina on yhteisiä rakenneosia, jotka nostavat vasta-ainetasoa.

Uudet rokotteet ovat päivitettyjä Comirnaty (Pfizer/BioNTech) ja Spikevax (Moderna) rokotteita. Vielä ei tiedetä, kuinka hyvin varianttirokotteet suojaavat koronatartuntaa vastaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän takia Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kerää lisää tutkimustietoa ja tiedottaa myöhemmin, mitä rokotteita syksyn tehosteannoksissa käytetään. Tehosterokotusten ajankohta on todennäköisesti loka-marraskuussa.

Yhdysvalloissa myös BA.4 ja BA.5-räätälöidyt rokotteet ovat saaneet myyntiluvan. Euroopassa näiden aikataulusta ei ole vielä tietoa

Tämänhetkisen tilanteen tekee ikäväksi se, että koronan voi sairastaa useampaan kertaan. BA.5 variantti on aiheuttanut kuumetta ja ylähengitystieoireita, mutta pahoja viruskeuhkokuumeita on todettu harvoin.

– Ongelma on se, että sairastetusta taudista ei tule hyvää suojaa uutta tartuntaa vastaan tai suoja on lyhytaikainen, Rahkonen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvä puoli on kuitenkin se, että väestön rokotuskattavuus on hyvä ja väestöstä löytyy vastustuskykyä koronaa vastaan enemmän kuin ennen.

Lue myös:

Soitessa on käytössä rajatulle kohderyhmälle tarkoitettu koronaviruslääke, joka pitää ottaa viiden päivän kuluessa tartunnasta: "Meillä on vaikutelma, että se on toiminut hyvin"

Fakta

Tehosterokotus

THL suosittelee ikääntyneiden ja riskiryhmien koronarokotussuojan tehostamista syksyllä.

Tehosterokote on tarpeen, sillä suoja vakavaa tautimuotoa vastaan heikkenee ajan myötä.

Rokote annetaan kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Alle 65-vuotiailla perusterveillä rokotteiden suoja vakavaa tautia vastaan säilyy pitkään

Tutkimustiedon mukaan kolme rokotetta tai kaksi rokotetta ja sairastettu koronavirustauti antavat suojan ainakin yhdeksäksi kuukaudeksi.

Lähde: THL