Kotimaa

Viime vuosi oli Suomessa jälleen tavanomaista lämpimämpi

Joulukuussa maa oli suuressa osassa maata lumen peitossa ja lämpötilat olivat tavanomaista alhaisempia.

Vuoden ylin lämpötila, 33,6 astetta, mitattiin Raumalla 7. elokuuta Kuva: Jussi Pohjavirta

Vuosi 2023 oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi, kertoo Ilmatieteen laitos. Koko maan keskilämpötila oli noin 3,2 astetta, eli 0,3 astetta yli pitkän ajan keskiarvon. Pitkän ajan keskiarvo tarkoittaa vuosien 1991–2020 keskiarvoa.

Myös vuosi 2022 oli tavanomaista lämpimämpi. Tuolloin koko maan keskilämpötila oli 0,9 astetta yli pitkän ajan keskiarvon.

Suurin poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli etelärannikon maakunnissa, missä oli viime vuonna noin puoli astetta vertailukauden keskiarvoa lämpimämpää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Etenkin tammi-, helmi-, elo- ja syyskuu olivat selvästi tavanomaista lämpimämpiä. Syyskuu oli lähes koko maassa ennätyksellisen lämmin.

Maalis-, heinä-, loka-, marras- ja joulukuu puolestaan olivat tavanomaista kylmempiä.

Vuoden ylin lämpötila, 33,6 astetta, mitattiin Raumalla 7. elokuuta. Mittarin toisen pään ennätys, –37,5 astetta, taas tehtiin Kittilässä 24. maaliskuuta.

Sateita normaalia enemmän

Suuressa osassa maata vuotuinen sademäärä oli selvästi tavanomaista suurempi. Ilmatieteen laitoksen mukaan etenkin maan keskiosassa vuosi oli paikoin harvinaisen sateinen, ja paikoin satoi jopa poikkeuksellisen paljon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maan eteläosassa ja Lapissa vuotuinen sademäärä oli lähellä tavanomaista tai tavanomaista suurempi.

Eniten vuoden aikana satoi Nurmeksessa ja vähiten Utsjoella.

Suurin vuorokauden sademäärä oli Multialla 28. heinäkuuta mitattu 103,3 millimetriä. Suurin tilastoitava lumensyvyys taas oli Ristijärvellä 29. maaliskuuta mitattu 128 senttimetriä.

Joulukuussa iski kunnon talvi

Mennyt joulukuu oli Suomessa tavanomaista kylmempi ja lumisempi. Kuukauden keskilämpötila oli pääosin 2–4 astetta vertailukauden keskiarvoa kylmempi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuukauden alin lämpötila oli 7. joulukuuta Utsjoella mitattu –33,1 astetta. Kuun ylin, 6,8 astetta, mitattiin Kökarissa 19. joulukuuta.

Lähes koko maa oli Ilmatieteen laitoksen mukaan lumen peitossa koko joulukuun ajan. Monin paikoin lunta oli jopa harvinaisen paljon. Lähinnä lounaisrannikolla oli joulunalusviikolla muutamana päivänä lumetonta.

Joulukuun suurin lumensyvyys mitattiin tapaninpäivänä Kittilässä, missä lunta oli 76 senttimetriä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä