Ajankohtaista

Kaarinalainen Sofia Virta on vihreiden uusi puheenjohtaja. Virta lupaa puolueen ottavan nyt entistä enemmän tilaa julkisessa keskustelussa ja kertovansa omia ratkaisuja Suomen haasteisiin.

Voittava-Virta teki sen jälleen – Kaarinalainen Sofia Virta, 32, ei ole hävinnyt vielä koskaan vaaleja

Vasta vuonna 2016 puolueeseen liittynyt ja ensimmäisiin vaaleihinsa osallistunut Sofia Virta (vihr.) on osoittautunut voittajaksi.

Hän on osallistunut poliittisella urallaan kaksiin kuntavaaleihin, kaksiin eduskuntavaaleihin, yksiin aluevaaleihin ja nyt vihreiden puheenjohtajavaaliin voittaen ne kaikki.

Virta on siis jokaisessa vaaleissa paitsi tullut valituksi hakemaansa tehtävään, myös kasvattanut aina suosiotaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesäkuinen lauantai ei ollut poikkeus. Virta valittiin selvällä äänienemmistöllä puolueen uudeksi puheenjohtajaksi.

Hän päihitti kisassa espoolaisen diplomi-insinöörin Saara Hyrkön.

Puolueella on edessään strateginen linjanmuutos

Kukituksen ja vuolaiden onnitteluiden jälkeen Virta myöntää reilusti olevansa häkeltynyt.

– En olisi seitsemisen vuotta sitten puolueeseen liittyessäni uskonut seisovani nyt tässä, Tie tähän ei ole ollut helppo, mutta tulen tekemään kaikkeni nöyrästi, mutta kovalla duunilla, että tämä puolue nousee, me nousemme yhdessä, koska Suomi tarvitsee vihreää politiikkaa, maailma tarvitsee sellaisia ratkaisuja, joissa on empatiaa, vaikka osa päättäjistä kyseenalaistaakin se, että tarvitaanko sellaista, hän sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puheenjohtajakamppailun hävinnyt Saara Hyrkkö halasi lämpimästi valittua puheenjohtaja Sofia Virtaa vaalituloksen selvittyä.

Hänen mukaansa vihreiden linjaa ei ole syytä muuttaa kuin strategiselta osin.

– Meidän pitää puhua ja tuoda enemmän esiin sitä, että vihreillä on ratkaisuja Suomen ongelmiin. Meillä on ratkaisuja kriiseihin ja vihreät kantaa huolta Suomen julkisesta taloudesta ja velkaantumisesta, Virta painottaa.

Lisäksi Virta painottaa, että vihreiden pitää onnistua taas muistuttamaan ihmisiä siitä, että puolue on aidosti moniääninen, johon kuuluu kaikenlaisia ihmisiä, kaikista sukupuolista.

Virran vihreät on moniääninen maakuntienkin puolue

Virta puhuu mielellään luottamuksesta. Hän pitää arvossa sitä, miten suuren luottamuksen hänen vihreiden jäsenistöltä sai.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lähes 3 000 noin 5 000 annetusta äänestä ei ole vähän. Se kertoo, että puolueväki halusi selkeää muutosta. Duunariperheen tyttärenä Virta on tottunut puhumaan myös muista asioista kuin niistä, mitkä kiinnostavat kaupunkilaisia korkeasti koulutettuja äänestäjiä.

Vihreiden puoluekokouksessa halutaan korostaa yhtenäisyyttä. Lauantaina kokouksessa heiluteltiin Saaran ja Sofian sydäntä sen osoituksena, että kumpi tahansa olisi ollut puolueelle hyvä valinta uudeksi puheenjohtajaksi.

– Vihreät on myös maakuntien puolue, meitä on joka puolelta. Ei Kaarinakaan Kehä 3:n sisäpuolella sijaitse, Virta muistuttaa.

Hän kehuu myös Hyrkön kanssa tehtyä kampanjaa.

– Hyvässä hengessä teimme ja tsemppasimme toisiamme. Ensimmäinen konkreettinen työni vihreiden uutena puheenjohtajana alkaakin jo lauantaina. Aion pitää huolen siitä, että puolue lopettaa puoluekokouksen sunnuntaina entistä yhtenäisempänä ilman jakolinjoja, Virta lupaa.

Vihreiden ykköspoliitikot onnittelivat lämpimästi voittajaa

Virta vastaanotti kokouspaikalla Seinäjoki Areenalla lämpimiä onnitteluja muun muassa valitsijayhdistyksen presidenttiehdokkaalta Pekka Haavistolta (vihr.), väistyneeltä puheenjohtajalta Maria Ohisalolta ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Atte Harjanteelta.

Myös kilpakumppani Hyrkkö rutisti Virtaa valinnan jälkeen lujasti.

Yksi Virran julkitukijoista oli puolueen entinen kansanedustaja Rosa Meriläinen.

Meriläisen mukaan käyty puheenjohtajakisa oli Virrankin mainostama hyvähenkinen.

– Itsehän olin Saaran tukijoukoissa eduskuntavaalien aikaan, mutta nyt äänestin Sofiaa. Se ei todellakaan ollut mikään protestiääni Saaralle, vaan ihan kannatusääni Sofialle. Hän on hurmannut minut, Meriläinen kommentoi ennen kuin puheenjohtajavalinta paljastettiin.

Meriläisen mukaan Virrasta huokuu aitous, joka vetoaa paitsi häneen, myös moneen muuhun ihmiseen.

Puheenjohtajaehdokkaat Sofia Virta ja Saara Hyrkkö (keskellä) jännittivät jäsenäänestyksen tulosta yhdessä väistyvän puheenjohtajan Maria Ohisalon, sisäministeri Krista Mikkosen, ulkoministeri Pekka Haaviston ja kansanedustaja, varapuheenjohtajaehdokas Oras Tynkkysen seurassa.

Puheenjohtajavaalin hävinnyt Saara Hyrkkö poistui kokouspaikalta nopeasti vaalituloksen ratkettua. Hän lupasi tukensa tuoreelle puheenjohtajalle, vaikka myönsikin tuloksen olleen hänelle henkilökohtaisesti pettymys.

Puheenjohtajan nuijan vaihtuminen herkisti vihreät

Väistynyt puheenjohtaja Ohisalo puhui puoluekokouksen pitkään ja vuolaasti omilleen ennen puheenjohtajavaltikkansa poisluovuttamista.

Ohisalo liikkuttui puhuessaan useasti, mutta yhtä useasti yleisö palkitsi hänet sympaattisilla aplodeilla. Puoluekokouksen tunnelmana oli selvästi, ettei huhtikuisten eduskuntavaalien tappio ollut ainakaan kokonaan puolueen puheenjohtajan syytä.

Osittain vastuuta tappiosta sen sijaan otti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Harjanne omassa puheessaan. Harjanne pyysi joukoilta anteeksi vaalien epäonnistumista.

Ohisalo sen sijaan halusi luoda vihreiden jäseniin uskoa siitä, että puoluetta tarvitaan edelleen. "Tulevaisuuspuolue" on poliitikkojen uusi lempitermi, niin usein sitä Seinäjoellakin viljellään.

Ohisalo myös heitti haastetta Säätytalon hallitusneuvotteluihin ja muistutti, miksi muun muassa työperäisestä maahanmuutosta ja ilmastotavoitteita ei ole varaa jarruttaa.

Hän myönsi olevansa aidosti huolissaan siitä, millaisella hallitusohjelmalla neljä puoluetta tulee lopulta talosta ulos.

Eniten Ohisalo kuitenkin kiitteli vihreiden poliitikkoja, taustavaikuttajia, työntekijöitä, avustajia ja jäseniä ja lupasi olla milloin vain uuden puheenjohtajan käytettävissä.

– Puhelimeni on auki, ja olen täällä, Ohisalo lupasi.

Raikuvien aplodien hän luopui vihreiden puheenjohtajuudesta neljän vuoden jälkeen.

– Kapula vaihtuu, mutta työ jatkuu, Ohisalo päätti.

Kuka

Sofia Virta

Toisen kauden kansanedustaja Kaarinasta.

Koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri.

Kaarinan kaupunginvaltuutettu, Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan aluevaltuutettu.

Yksinhuoltaja pienelle tytölle, jota julkisuudessa kutsuu "miniksi".

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä