MAINOS

Juoksumatto omaan kotiin

MAINOS


Juoksumatto on epäilemättä monipuolinen ja tehokas laite kuntoiluun. Miksi se on sitä? Se on sitä, koska se sopii mainiosti niin lämmittelyyn, kunnon juoksutreeneihin, laihduttamiseen, kunnon ylläpitämiseen kuin vaikkapa puolimaratonille treenaamiseen.

Treenaa kotona

Juoksumatto on monipuolinen treeniväline, jolla saat hien nopeasti pintaan myös kotona. Vaikka juoksumatto on monelle tuttu väline kuntosalilta, kaikki eivät kiireisen aikataulun takia ehdi käymään kuntosalilla niin usein kuin haluaisivat. Vaikka juoksumatto on lompakon kannalta suhteellisen tyyris hankinta, se maksaa itsensä ajan myötä takaisin. Edullisimmillaan juoksumaton saakin muutamalla sadalla eurolla, mikä vastaa helposti jo vuoden kuntosalijäsenyyttä. Ja mikäli juoksumatolla treenataan useamman kerran viikossa useamman vuoden ajan, tulee se itse asiassa yllättävän taloudelliseksi vaihtoehdoksi.

Tänä päivänä juoksumatot ovat myös kotikäytössä hyvin turvallisia treenivälineitä. Suurin osa juoksumatoista onkin varustettu automaattisella pysäytyksellä, jonka ansiosta juoksumatolla juokseminen on yhtä turvallista kuin missä tahansa muualla.

Automaattinen pysäytys koostuu yleensä avainta muistuttavasta vivusta, joka on kiinnitetty narulla kiinni juoksumattoon. Kun käytät juoksumattoa, voit sitoa avainnarun vyötäröllesi tai mihin tahansa muuhun paikkaan, missä se ei häiritse itse juoksua. Mikä tahansa odottamaton liike – jos esimerkiksi liukastut tai kaadut kesken juoksun – nykäisee avaimen irti paikoiltaan, mikä kertoo heti juoksumaton sisäänrakennetulle järjestelmälle, että laite on pysäytettävä.

Millaista juoksumattoa haet?

Ennen juoksumaton valintaa on hyvä pohtia tarkemmin, millaiseen tarkoitukseen haet juoksumattoa. Se, käytetäänkö mattoa juoksemiseen, kävelyyn, laihduttamiseen vai kunnon treenaukseen, vaikuttaa oleellisesti juoksumaton valintaan. Markkinoilta löytyy juoksumattoja myös monessa eri koossa, joten ennen juoksumaton valintaa on hyvä mitata, millaiseen tilaan juoksumatto tulee.

Samalla tapaa monet juoksumatot on varustettu useilla mielenkiintoisilla erikoisominaisuuksilla, jotka eivät suoranaisesti vaikuta treenin tehoon, mutta parantavat tietysti käyttökokemusta. Esimerkiksi mahdollisuus siitä, että voit liittää laitteeseen oman kännykkäsi ja kuunnella tätä kautta suosikkimusiikkisia tai katsoa vaikkapa lempisarjaasi, tuovat monille treenajille vaihtelua harjoitteluun. Kaikki eivät tietysti näitä hienouksia juoksumattoonsa tarvitse ja tästä syystä on tärkeintä, että juoksumatosta löytyvät vähintäänkin automaattinen kaltevuuden säätö sekä harjoitusohjelmat.

Juoksumaton kaltevuuden säätö auttaa tuomaan kävely- ja juoksuharjoitteluun täysin uutta tehoa. Sen lisäksi, että ylämäkikävely ja juoksu ovat hyväksi nivelille ja lihaksille, tämän tyyppinen treenaaminen auttaa polttamaan enemmän kaloreita lyhyemmässä ajassa.

Useimmat juoksumatot sisältävät myös valmiiksi suunniteltuja harjoitusohjelmia, joissa sekä maton nopeutta että kaltevuutta on säädetty automaattisesti. Harjoitteluohjelmassa voi olla esimerkiksi metsä- tai maastojuoksua vastaavia ohjelmia, joissa maton kaltevuus muuttuu koko ajan. Lisäksi ohjelmaan voidaan syöttää omat tiedot ja tavoitteet, jonka pohjalta järjestelmä luo liikkujalle persoonallisen harjoitusohjelman.

Aivan kaikki juoksumatot eivät ole varustettu täsmälleen samanlaisilla ohjelmilla ja edullisimmista juoksumatoista löytyy luonnollisesti suppeampia harjoitusohjelmia kuin kalliimmista juoksumatoista. Tärkeintä on kuitenkin se, että jokainen treenaaja löytää juoksumaton, joka sopii sekä omalle kukkarolle että omiin tarpeisiin.