Uudelle uralle? Näillä aloilla on pula työntekijöistä

Kuva:

MAINOS - JOBSEEKER -

Pandemia teki pahaa jälkeä monella alalla, ja esimerkiksi ravintola- ja matkailualalla tulevaisuus näytti hetken aikaa melko synkältä. Moni joutuikin tahtomattaan etsimään uraa ihan uudelta alalla, kun taas monelle kotikonttorissa pari vuotta olleelle pandemian jälkeinen aika voi saada käyntiin halun vaihtaa alaa omasta tahdosta.

Olitpa itse hakemassa töitä menetettyäsi työpaikkasi tai omasta halustasi, muista että melkeinpä alalla kuin alalla on tärkeää että työnhakuun liittyvät taitosi ovat ajan tasalla. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että työhakemus jaansioluettelo on hiottu viimeisen päälle.

 

Entä millä aloilla on tarjolla eniten töitä tällä hetkellä?

1. Hoitoalan työntekijöistä on huutava pula 

Tämä ei välttämättä tule yllätyksenä, mutta erilaisiin hoitoalan ammatteihin, kuten sairaanhoitajan ja lähihoitajan tehtäviin on etenkin haja-asutusalueella vaikea löytää tekijöitä. Toisaalta työmarkkinat ovat jokseenkin mullistuneet kun samoista tekijöistä kilpailevat kunnallisten terveyspalvelujen tarjoajien lisäksi yksityiset palveluntarjoajat kuten yksityiset lääkärikeskukset ja sairaalat.

 

Lähihoitajien ja sairaanhoitajien lisäksi monella paikkakunnalla on pulaa lääkäreistä ja hammaslääkäreistä.

 

Lähes kaikki hoitoalan ammatit ovat niin kutsuttuja suojattuja ammattinimikkeitä, eli kuka tahansa ei voi toimia hoitoalan ammateissa. Esimerkiksi lähihoitajan tutkinto on ammatillinen perustutkinto, jonka laajuus on 180 opintopistettä.

 

 

2. Myynnin ammattilaisella on valinnan varaa 

Erilaisille myynnin ammattilaisille on kysyntää joka puolella Suomea. Olipa kyseessä myymälöissä työskentelevistä myyjistä, puhelinmyyjistä tai kansainvälistä kauppaa tekevistä yrityksille tuotteita tai palveluja myyvistä henkilöistä, avoimia paikkoja on usein pitkä liuta.

 

Vähittäis- ja erikoiskaupan suhteen myyjäpulaa selittää se, että moni joutui irtisanomaan tai lomauttamaan henkilökuntaa pandemian aikana, ja arjen palauduttua lähemmäs normaalia on puolestaan tarve uudestaan palkata työntekijöitä.

 

 

3. Ravintolatyöntekijöiden työmarkkinoiden suunta kääntyi 

Jos pandemia toi suurtyöttömyyden ravintola-alalle, arjen asteittainen palautuminen on kääntänyt tilanteen päälaelleen. Koska moni ravintola joutui taistelemaan selvitytymisestä koronan kourissa, suuri määrä alan työntekijöitä päätyi työttömäksi. Pandemian helittäessä suomalaisetkin ovat innostuneet nauttimaan taas elämästä ja ravintola-alalla on kuhinaa.

 

Työpaikkoja on avoinna etenkin pääkaupunkiseudun ja suurten kaupunkien ravintoloissa. Myös suurtalouskeittiöiden kuten työpaikkaruokaloiden työpaikkoja on paljon auki.

 

 

4. Laitos- ja toimistosiivoojat 

 

Kun suomalaiset ovat palaamassa takaisin toimistoihin, kasvaa myös tarve toimistosiivoojille. Sama koskee laitossiivoojien työpaikkoja. Jotkin siivousalan yritykset ovat viime vuosina työvoimapulan vuoksi alkaneet jopa kilpailla työntekijöistä esimerkiksi maksamalla kilpailijoita parempaa palkkaa tai antamalla muita etuja siinä toivossa, että ne voivat houkutella työntekijöitä pysymään yrityksen palveluksessa pidempään. Moni viihtyykin työssään paremmin kun työnantaja arvostaa työpanosta.

 

Laitos- ja toimistosiivoojilta ei aina edellytetä koulutusta, mutta yhä useampi valitsee alan koulutuksen ja suorittaa esimerkiksi puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon, jonka laajuus on 150 osaamispistettä, jonka suorittaminen vaatii yhden lukuvuoden.

5. IT-alan osaajat 

Viimeiseksi, mutta ei suinkaan vähimmäksi, on mainittava IT-alan osaajat. Osaajia kaivataan melkeinpä alalla kuin alalla, ja ohjelmojien lisäksi tarvetta on erilaisista tietotekniikan erikoisalueiden osaajista: tietoturvan ammattilaisista, verkkosivujen ja sähköisten palvelukanavien suunnittelijoista, mobiilisovellusten kehittäjistä ja niin edelleen.

Ohjelmoijista eli kehittäjistä on paikoin niin kova pula, että jotkin työnantajat tekevät yhteistyötä oppilaitosten kanssa ohjelmoijien kouluttamiseksi. On hyvä muistaa, että ohjelmoinnin suhteen työmarkkinatilanne voi olla hyvinkin erilainen sen perusteella, millaisia ohjelmointikieliä hallitset. Joillekin ohjelmointikielille voi olla vähän kysyntää, kun taas toisten kohdalla osaajapula on ajanut palkat taivaisiin.

Jos haluat siis panostaa uuteen uraan IT-alalla ilman pitkää kokemusta, voit päästä alkuun muutaman kuukauden pikakoulutuksella ja pätevöityä lisää työn kautta. Mutta kannattaa selvittää tarkemmin millaisille ohjelmointikielille on kysyntää, etenkin jos olet vaihtamassa alaa urasi keskivaiheilla.