MAINOS

Suomalaisten tupakointi on vähentynyt huomattavasti

MAINOS - whitepouches.com -

Suomalaisten päivittäinen tupakointi on vähentynyt merkittävästi viimeisen 20 vuoden aikana. Työikäisistä tupakoi päivittäin noin 12 prosenttia, kun esimerkiksi 80-luvulla suunnilleen joka kolmas miehistä ja joka viides naisista poltti päivittäin. Myös vielä vuonna 1996 työikäisistä miehistä tupakoi 28 ja naisista 18 prosenttia. Myös tupakkatuotteinen kokonaiskäyttö on laskenut vuosituhannen alusta tähän päivään aikuisilla merkittävästi. Suomalaisista nuorista tupakoi päivittäin vuonna 2021 vain seitsemän prosenttia, mikä on huima lasku verrattuna vuosituhannen alun 25 prosenttiin.

Syitä tupakoinnin vähenemiselle

Ehkäisevää päihdetyötä on tehty aktiivisesti kansalaisten tupakoinnin vähentämiseksi. Sillä pyritään vaikuttamaan sekä päihteiden kysyntään että saatavuuteen. Kysyntään on vaikutettu paljon viestinnän keinoin, sillä tupakoinnista on onnistuttu tekemään vähemmän sosiaalisesti hyväksyttävää kuin esimerkiksi 90-luvulla, jolloin monet nuoret aloittivat tupakoinnin kuuluakseen joukkoon.

Markkinoilla on erilaisia vaihtoehtoja savukkeille: aluksi tupakoinnin vähentyessä nuuskaaminen yleistyi sen tilalla, mutta nyt ovat yleistyneet Suomeenkin laillisesti tilattavat nikotiinipussit , joissa ei ole tupakkaa lainkaan.  Tupakan saatavuuteen on pyritty vaikuttavan monilla viranomaistoimilla. Näistä oleellisin on luonnollisesti tupakkatuotteiden ikäraja, joka on vuodesta 1995 saakka ollut 18 vuotta. Vuosien 1976 ja 1995 välillä se oli vain 16 vuotta. Myös tupakoinnin kieltäminen julkisissa tiloissa ja kulkuneuvoissa on ollut merkittävä muutos vuonna 1977. Saatavuutta rajoitetaan tänä päivänä myös korkealla verotuksella ja tupakan hinnat nousevatkin jatkuvasti pienissä erissä.  

Mitkä ovat tupakoinnin haitalliset vaikutukset?

Suuri osa tupakoinnin haitallisista vaikutuksista terveydelle on ollut väestön tiedossa jo pitkään, mutta ne eivät ole toimineet riittävänä motivaationa tupakoinnin lopettamiselle. Tupakointi lisää huomattavasti riskiä muun muassa keuhkosyöpään, keuhkoahtaumatautiin, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä aivohalvauksiin. Päivittäinen tupakointi myös laskee ihmisen elinikää. Tupakan hintojen noustessa sen vaikutus talouteen on toiminut monelle motivaationa ainakin vähentää ellei jopa lopettaa kokonaan, sillä etenkin vähävaraisten kohdalla tapaan saattaa kulua merkittävä osa kuukausittaisista tuloista.

Apukeinoja tupakoinnin lopettamiseen

Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa, mutta mahdollista. Motivaation tulisi tulla ihmisen itsensä sisältä, sillä ulkoisen paheksunnan ei ole todettu vaikuttavan lopettamishaluun merkittävästi. Markkinoilla on lukuisia nikotiinituotteita, joista moni on saanut apua lopettamiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi purukumit, laastarit ja edellä mainitut nikotiinipussit joiden avulla nikotiinin tarvetta voi vähentää pikkuhiljaa. Vaikeissa tapauksissa lääkäri voi määrätä myös reseptin varenikliiniin, joka muistuttaa kemialliselta rakenteeltaan nikotiinia ja jota syödään päivittäin 12 viikon kuurina. Lopettaminen vaatii sitoutumista ja vanhojen rutiinien rikkomista, minkä vuoksi moni korvaakin tupakointiin liittyvät rutiinit uusilla lopettaakseen. Uudet rutiinit voivat olla esimerkiksi liikuntaan liittyviä, tai savukkeen voi konkreettisesti korvata vaikka tavallisella purukumilla tai pastillilla.

Kaiken kaikkiaan suomalaiset ovat viimeisen parinkymmenen vuoden aikana vähentäneet tupakointia merkittävästi. Tämä selittyy osittain kiristyneellä saatavuuteen vaikuttavalla lainsäädännöllä ja verotuksella, mutta myös yleiset asenteet tupakointia kohtaan ovat muuttuneet paljon niin nuorten kuin työikäistenkin keskuudessa.