sunnuntai 29.1.2023 | 11:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rakennetulla karhulla voi kokeilla, miten koira suhtautuu otsoon metsässä – konekarhu Jokke testasi koiria Haapavedellä

Ti 22.5.2018 klo 07:20

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Seppo Aho

Simolaiselle Jouko Vakkalalle syntyi muutama vuosi sitten ajatus tehdä testi omalle koiralle, miten se reagoi vastaan tulevaan karhuun. Vakkala rakensi kaadetusta karhusta mallin rattaille, pisti äänet mukaan, ja lopputulos on historiaa.

– Ei mennyt kauaa, kun sana oli kiirinyt simolaisesta kylähullusta ja alkoi tulla yhteydenottoja. Ajattelin sitten, että voihan sitä antaa muillekin mahdollisuuden testata. Nyt tuntuu välillä, että pitäisi olla samana viikonloppuna monessa eri paikassa yhtä aikaa, kertoi Jouko Vakkala.

Leppoisa Vakkala irrottelee Jokkea autosta. Vieressä on mukana Jamppa-ilves ja lisää on kotipuolessa tulossa, kun susi ja hirvi ovat vielä teon alla.

– Tämä on sitä simolaista haitekkia.

Jouko Vakkalan idea testata koiran luonnetta jo etukäteen ennen suomalaisten suurpetojen kohtaamista on saanut suuren suosion koko Suomessa.

– Varsinkin etelässä on valtava kiinnostus asiaa kohtaan. He haluavat tietää, miten oma koira reagoi, jos lenkkipolulla metsässä tuleekin jotain ennalta odottamatonta vastaan.

– Vaikka varmasti kaikkein suurin kiinnostus on juuri metsästysporukoissa, niin kyllä kiinnostusta on ollut aivan yhtä lailla kaikkien koiraharrastajien parissa. Ja aivan ymmärrettäväähän se on.

– Nyt on kolmas kesä menossa. Pääosin käyn erilaisilla messuilla ja koiranäyttelyissä, mutta myös tällaisia yksittäisiä tapahtumia on.

Haapavetinen Anssi Sekki testautti sunnuntaipäivän alkajaisiksi Haapaveden Aakonmajalla vuoden ikäistä karkeakarvaista saksanseisojaa, Rikurovan Lukaa. Nuorelle koiralle ensikohtaaminen karhun kanssa oli iso yllätys.

– Oikeastaan meni juuri niin kuin odotinkin. Ensireaktio oli ihan ok. Mutta kun äänet tulivat mukaan, koira muuttui täysin – Luka otti jopa hatkat ja käväisi mutkan penkan takana, naurahti Sekki.

Jouko Vakkalalle koiran reaktio ei ollut yllätys.

– Koira on nuori, jota täytyy vielä opettaa. Tässä päivän aikana kun käydään lisää tilanteita läpi, niin jo kolmannen kohtaamisen jälkeen koira toimii aivan toisella lailla, lupasi Vakkala.

– Kohtaamisessa viiden metrin etäisyys karhuun on oikeastaan aika hyvä rajapyykki. Jos koira ei pidä sitä etäisyyttä ja karhu päättää lähteä, ei koira sitä enää saavuta.

Jouko Vakkala korostaa, että testi tehdään valvotusti ja huumorimielellä. Testissä käytetään hajujälkiä sekä ääntä. Testistä kirjoitetaan myös arvosteludiplomi.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »