lauantai 10.12.2022 | 04:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Jalkapallo-oppia Berliinistä Pohjanmaalle – FC Ylivieska hakee uutta potkua valmennustyöhön

To 23.8.2018 klo 19:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Hanna Perkkiö

– On helppoa valmentaa vain hyviä pelaajia. Minun työni valmentajana on kuitenkin auttaa ihan jokaista pelaajaa kehittymään niin hyväksi kuin hän voi tulla.

Näin tiivistää oman ajattelutapansa Ralf Wunderlich, joka on toiminut FC Ylivieskan valmennuspäällikkönä viime vuoden marraskuusta lähtien.

FC Ylivieskassa Wunderlichin tehtävänä on kehittää seuran valmennustoimintaa. Käytännön työtä riittää harjoitusten ja turnausten koordinoinnissa, minkä lisäksi mies valmentaa D- ja C-tyttöjen sekä naisten joukkueita sekä vastaa seuran taito- ja kykykouluista.

Parhaillaan Wunderlich kehittää seuran valmennustiimin kanssa FC Ylivieskalle valmennuslinjaa, joka jatkossa palvelee kaikkien ikäluokkien kanssa työskenteleviä valmentajia ja ohjaajia.

– Tarkoitus on laatia niin yksityiskohtainen linjaus, että myös kokemattomat valmentajat saisivat siitä hyötyä harjoitusten rakentamiseen. Valmennuslinja on koko seuralle yhteinen, mutta sen alla jokainen joukkue voi kehittää omaa pelitapaansa.

Berliinistä kotoisin oleva Wunderlich on vuosien varrella tutustunut hyvin myös suomalaiseen jalkapalloiluun. Eroja löytyy, kun pelityyliä verrataan saksalaiseen, järjestäytyneeseen joukkuepelaamiseen.

– Suomessa pelaaminen on usein sattumanvaraisempaa, enemmän juoksemista ja pitkiä palloja maalille. En silti voi istuttaa saksalaista pelitapaa tänne sellaisenaan, vaan pyrin yhdistämään näitä kahta toimivalla tavalla. Tavoitteena on kaunis jalkapallo, jossa yhdistyvät pallokontrolli ja nopeat lähdöt hyökkäykseen.Ylivieskalaisesta jalkapalloilusta Wunderlich on vajaan vuoden aikana saanut positiivisen kuvan.

– Täällä tapahtuu paljon hyviä asioita. Nuorimmissa ikäluokissa on paljon pelaajia, ja lisää tulee jatkuvasti. Seurassa on myös hyviä ja motivoituneita vetäjiä. Haluan rohkaista heitä siinä mitä he tekevät.

Realismia on kuitenkin, että Ylivieskan kaltaisella ja kokoisella paikkakunnalla edustusjoukkueet pitää koota suhteellisen pienestä määrästä pelaajia. Tällä hetkellä miesten edustusjoukkue tavoittelee nousua vitoseen, naisissa nuori joukkue jättäytyi pelaajapulan vuoksi pois kolmosesta.

– Tietysti on tavoiteltava niin korkeaa sarjatasoa kuin mahdollista. Jossain vaiheessa naisten tavoitteena on varmasti pelata kolmosessa ja edetä kakkoseen. Miesten puolella omilla pelaajilla voidaan yltää kolmoseen, Wunderlich toteaa.

Vaikka juniorikentillä riittää vilskettä, jalkapallo ei ole säästynyt drop out -ilmiöltä. Murrosiässä moni nuori lopettaa urheilemisen.

– Oli lähes shokki huomata, kuinka laaja ongelma se on Suomessa. Saksassa ongelma on myös olemassa muttei yhtä isona, Wunderlich toteaa.

Toki lähtökohtakin on aivan toinen Saksassa, jossa jalkapallo on iso osa ihmisten identiteettiä. Wunderlich muistuttaa myös maantieteestä: Keski-Euroopassa jalkapallokausi jatkuu läpi talven, ja lomaa pidetään kesällä. Suomessa taas pelikausi pitää sovittaa perheiden kesälomien kanssa.

– Koko pitkä talvi ollaan sisällä halleissa, eivätkä olosuhteet harjoitteluun ole kaikkialla yhtä hyvät.

Wunderlichin mukaan juniorityön laadulla on suuri merkitys sille, että nuoret saadaan pysymään lajin parissa: nuorena on opittava nauttimaan pelaamisesta, ja tärkeämpää kuin otteluiden voittaminen on pelaajana kehittyminen.

– Muualla Suomessa olen nähnyt turnauksissa jo pienillä lapsilla paljon painetta voittamiseen. Jo nuorina saatetaan harjoitella ja pelata aikuisten tavalla. Saksassa edetään enemmän asteittain tasolta seuraavalle.

Valmentajana Wunderlich pyrkii tukemaan tasapuolisesti kaikkia pelaajia. Varhaisessa vaiheessa ei hänen mukaansa vielä voi sanoa, kuka yltää joskus huipulle ja kuka ei.

– Kaikki pelaa -ajatteluun on mahdollista yhdistää myös huippujen tuottaminen, jos valmentaja osaa asiansa.

Pallon perässä uusiin maisemiin

Jalkapallo vei Ralf Wunderlichin mukanaan 35 vuotta sitten, kun hän pääsi isänsä mukana katsomaan berliiniläisen SCC:n ottelua.

– Kokeilin nuorena useita muitakin urheilulajeja, mutta jalkapallo oli aina ykkönen.

Wunderlich, 41, on pelaajana tahkonnut yli tuhat ottelua Saksan ja Suomen amatöörikentillä. Valmentamisen pariin hän päätyi opiskeluaikoina perustettuaan oman seuran ystäviensä kanssa. Jalkapallon parista aukeni miehelle myös työura pelaajana, valmentajana ja seuratyöntekijänä. Vuonna 2013 hän sai Uefan B-valmentajalisenssin sekä Saksan liigan jalkapallomanageridiplomin.

Suomeen Wunderlich oli tutustunut jo lomamatkalla vuosituhannen vaihteessa. Seuraava tilaisuus tuli opintojen kautta. Psykologiaa ja filosofiaa opiskellut saksalainen päätyi vaihto-opiskelijaksi Joensuuhun ja paikalliseen seuraan pelaamaan.

Saksaan palattuaan Wunderlich työskenteli sairausvakuutusyhtiössä. Toimistotyö sai kuitenkin jäädä, kun Joensuulaisesta FC Hertasta tuli työtarjous.

– Halusin tarttua tilaisuuteen, joten otin riskin ja lähdin.

Pohjois-Karjalassa vierähti kaksi ja puoli vuotta, jonka aikana Wunderlich valmensi FC Hertan naisia ja D-tyttöjä, SC Riverballin miehiä sekä maahanmuuttajista ja pakolaisista koostuvaa joukkuetta. Kun FC Ylivieska haki viime vuonna valmennuspäällikköä, Wunderlich kiinnostui, vaikka Länsi-Suomi oli hänelle ennestään tuntematonta seutua.

– Täällä ollaan kiinnostuneempia ja motivoituneempia jalkapallosta kuin idässä. Ylivieskassa ihmiset ovat olleet myös hyvin ystävällisiä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »