lauantai 4.2.2023 | 01:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Eskolan ja Lapinjärven kouluyhteistyö Kannuksessa on elokuun Kuukauden kokeilu – Toimintamallin toteutusta seurataan mielenkiinnolla

Pe 31.8.2018 klo 14:35 | päivitetty pe 15:03

Kaisa Suomala

Kokeileva Suomi on myöntänyt elokuun Kuukauden kokeilu -kunniamaininnan Eskolan koulukokeilulle. Eskolan koulua pyörittävät yhteistyössä vanhempainyhdistys HanhiKukko ry ja Lapinjärven kunta. Kunniamaininta myönnettiin pitkäjänteisestä työstä kyläkoulun pelastamiseksi sekä ennakkoluulottomasta tavasta etsiä ratkaisuja pienten kylien elinvoimaisuuden säilyttämiseksi.

HanhiKukko ry:n puheenjohtaja Satu Kumpulainen ja Lapinjärven sivistystoimenjohtaja Pia Aaltonen ottivat kunniamaininnan vastaan Lapinjärvellä torstaina.

Vanhempainyhdistys pyöritti koulutoimintaa omin voimin kotikouluna, mutta nyt Kannuksen kaupungilla ja Lapinjärven kunnalla on sopimus ja Eskolan koululaiset otettu virallisesti Lapinjärvellä sijaitsevan Hilda Käkikosken koulun oppilaiksi.

Kokeileva Suomi toteuttaa yhtä Sipilän hallituksen kärkihankkeista eli kokeilukulttuurin vahvistamista. Lisäksi hankkeella edistetään omatoimisuutta ja yrittäjyyttä sekä vahvistetaan alueellista ja paikallista päätöksentekoa ja yhteistyötä.

Kouluyhteistyö on osa Kokeileva Suomi -kärkihanketta sekä Kokeilun Paikka -digialustan ensimmäinen kokeilu. Lapinjärven kunnan ja Kannuksen kaupungin sivistyslautakunnat päättivät joulukuussa 2017 allekirjoittaa sopimuksen, jolla Kannuksen kaupunki antaa Lapinjärven kunnalle järjestää opetusta Eskolassa. Syksystä 2018 lähtien Eskolan opetusryhmä on Porlammin kylällä toimivan Hilda Käkikosken koulun sivutoimipiste. Kokeilu kestää käytännössä kolme lukuvuotta.

Eskolan kylän ja Lapinjärven kunnan välillä on etäisyyttä 500 kilometriä. Opetuksen täytyy siis olla aidosti paikasta riippumatonta. Tässä kehitystyössä kokeilun tekijöitä auttaa yhteistyö Googlen kanssa. Opetuksessa käytetään yrityksen ohjelmia ja Google tarjoaa myös tukea teknisten haasteiden selättämisessä. Mobiilikoulun kehittämisessä kokeilu voi tarjota paljon oppia muuallekin.

Ensimmäinen kouluvuosi todennäköisesti menee totutteluun ja käytännön kiemuroiden ratkaisemiseen. Ensi syksynä alkava kouluvuosi olisi siis todennäköisesti ensimmäinen, jolloin pystytään elämään ”normaaliarkea”. Mukana oleville on annettava myös aikaa tottua uusiin toimintatapoihin. Kokeilun seuraava vaihe on opettajien koulutus sekä uusien laitteiden käyttöönotto.

Alustavia tuloksia siitä, voisiko ratkaisua levittää muuallekin, voidaan saada ehkä jo ensi vuoden alkupuolella. Pia Aaltonen toteaa, että monissa kunnissa seurataan kokeilua suurella mielenkiinnolla.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »