maanantai 15.8.2022 | 03:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lämmin syksy siirtää ruskan alkamista ainakin viikolla – Mahdollisuudet kauniiseen ruskaan ovat nyt hyvät, jos vain saadaan kylmiä öitä

La 15.9.2018 klo 07:32

Tuovi Pulkkanen

Lämmin syksy on vaikuttanut ruskan alkamiseen. Biologi ja biologian lehtori Markku Leppijärvi kertoo, että ruska alkaa Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa yleensä syyskyyn 20. päivä, mutta nyt ruskan alkamisajankohta siirtyy ainakin viikolla.

Se kuinka voimakas ruska kasvilla on johtuu siitä millaisia väriaineita kasvin lehdissä lajille tyypillisesti on. Siihen miksi ruska on joinakin vuosina kauniimpi, vaikuttavat sienitaudit.

– Tänä syksynä voi tulla kaunis ruska myös muualle kuin Lappiin, jos saamme kylmiä öitä. Kuivana kesänä ei ole sienitauteja ja nyt on kaikki mahdollisuudet kauniiseen ruskaan.

Ruskan alkamisajankohtaan vaikuttaa eniten vuorokauden pituus ja valojaksoisuus. Jonkin verran ruskan alkamisajankohtaan vaikuttaa myös lämpötila. Suurempi merkitys on kuitenkin valon määrällä. Siksi Lapin ruska alkaa jo kuukautta aiemmin kuin muualla maassa. Etelä-Suomessa paras ruska-aika on yleensä vasta lokakuun puolivälissä.

– Lämpötilan vaikutus ei ole kovin merkittävä. Vaikka meillä on kylmiä ja lämpimiä syksyjä, ruskan ajankohta ei kovin paljon vaihtele. Lämmin syksy myöhäistää ruskaa jonkin verran. Lannoitetuilla alueilla, kuten pihoissa ruska alkaa myöhemmin.

Kun ruska alkaa, se on vahvimmillaan noin kaksi viikkoa.

– Jos ruska-aikaan osuu kylmiä ja tuulisia öitä, lehdet tippuvat nopeammin. Yleensä ruska kokonaisuudessaan on ohi kuukaudessa.

Ruskalla tarkoitetaan lehtipuiden, varpujen ja ruohokasvien lehtien syysväritystä.

– Väriaineet ovat lehdissä kaiken aikaa, mutta kun kasvi yhteyttää, lehdet ovat vihreitä. Kun kasvi alkaa valmistautua talveen, se ottaa lehtivihreän sisältämän arvokkaan typen talteen ja ruskan värit pääsevät näkyviin.

Leppäkasveille ruskaa ei tule ollenkaan. Harmaa- ja tervaleppä pudottavat lehtensä vihreinä.

– Ne elävät symbiooosissa juurinystyräbakteerien kanssa, jotka pystyvät käyttämään ilmakehän typpeä hyväksi. Typpi on lehtivihreän merkittävä rakenneosa, ja koska leppäkasveilla on typpeä rajattomasti käytössä, niiden ei tarvitse ottaa lehtivihreää talteen ja ne voivat tiputtaa lehdet vihreinä.

Voimakkaimmin ruskan värit näkyvät ympäri maata pihlajissa, vaahteroissa, haavassa ja erilaisissa koristepensaissa.

– Pihlajan syysvärityksellä on merkitystä luonnon hierarkiassa sen leviämisen suhteen. Kun tilhi- tai rastasparvi lentää metsän yllä, punainen väri houkuttelee niitä syömään pihlajan marjat. Näin lintu saa ruokaa ja kasvi saa lannoituksen ja ilmaisen levityksen. Myös muiden marjakasvien ruska on voimakasta samasta syystä.

Lapissa värikkäimpiä ovat tunturikoivu ja riekonmarja, jonka ansiosta maaruska on erittäin kaunis.

– Lapin runsas varpukasvillisuus vaikuttaa siihen, että ruska on yleensä Lapissa kaunis. Myös se, että siellä on vielä laajoja hakkaamattomia metsäalueita toisin kuin muualla Suomessa tekee ruskasta näyttävän. Korkeuserot näyttävät ruskankin paljon kauempaa ja se tekee kokonaisuudesta paljon värikkäämmän kuin tasaisella maalla. Meidän luontomme täällä alueella on mosaiikki, joka näyttäytyy pala kerrallaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »