keskiviikko 7.12.2022 | 19:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Saatko melupylvään värähtämään? - Tutkijoiden yö tekee kaupunkilaisille tiedettä tutuksi

Ke 19.9.2018 klo 11:00

Maria Store

Oletko voimanpatti vai tasapainoilija? Saatko melupylvään värähtämään? Tai haluatko luoda virtuaalisen henkilöhahmon itsestäsi?

Tutkijoiden yönä yleisö saa tutustua tieteeseen itse tehden ja kokien, kun Kokkolan kaupunginkirjasto täyttyy erilaisista työpajoista ja tiedeluennoista. Ohjelma on suunnattu niin koululaisille kuin heidän vanhemmilleenkin eskarilaisista eläkeläisiin.

– Tapahtumassa on myös mahdollisuus haastatella tutkijoita heidän työstään, kertoo Jyväskylän yliopiston kumppanuuskoordinaattori Elina Vaara-Sjöblom.

Kokkolan kaupunginkirjastossa esittäytyy Kokkolan yliopistokeskuksen lisäksi Centrian tutkimus ja kehitys, Keski-Pohjanmaan kesäyliopisto sekä Luonnonvarakeskus (LUKE) ja Geologian tutkimuskeskus (GTK).

– Meillä on täällä Kokkolassa merkittävä kampus. Siellä tehdään paljon tutkimustyötä ja kaikki se osaaminen ei välttämättä ole kaupunkilaisille tuttua. Osa tutkimustyöstä näkyy jopa kokkolalaisten arjessa, sanoo Vaara-Sjöblom.

Opettajakoulutuksessa lapsille järjestetään kouluissa matikkapajoja, sosiaalityön puolella tutkitaan kotouttamista ja terveystieteilijät mittaavat toimintakykyä.

Tähän tutkimustyöhön voi tutustua myös kirjastossa. Pakolaisen polku -työpajassa voi esimerkiksi tutustua asioihin, joihin pakolainen törmää uudessa maassa. Matikka on mukavaa -toiminnallisessa työpajassa taas pelataan matikkapelejä.

Tapahtuman nimestä huolimatta Tutkijoiden yö järjestetään päiväsaikaan. Tapahtuma on avoin ja maksuton, mutta osa työpajoista edellyttää ennakkoilmoittautumista.

Esimerkiksi pakohuoneisiin kannattaa varata aika jo etukäteen, sillä niihin on vain muutama paikka jäljellä.

– Kahdessa pakohuoneessa on merellinen teema ja arvoituksen ratkaisemisessa on hyötyä kemian taidoista, vinkkaa projektitutkija Tiina Ylä-Kero.

GTK:n kiviklinikalla asiantuntija analysoi yleisön paikalle tuomia kivinäytteitä.

– Suomessa on vahvaa kansannäytetoimintaa ja näytteet poikivat toisinaan myös tutkimusta. Kansannäytteiden pohjalta on käynnistynyt myös kaivostoimintaa. Outokumpu on siitä hyvä esimerkki, kertoo Ilkka Martinkauppi GTK:sta.

Euroopan laajuinen tiedetapahtuma Tutkijoiden yö tekee tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi suurelle yleisölle. Tänä vuonna Tutkijoiden yö järjestetään yhtä aikaa noin 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa.

Tutkijoiden yö järjestetään Kokkolan kaupunginkirjastossa 28. syyskuuta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »