maanantai 15.8.2022 | 21:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Kiristämisestä sopimiseen

To 27.9.2018 klo 17:30

Hallituksen vastaisten työtaisteluiden tiivistyessä mediassa on alkanut levitä väärää tietoa ja vaatimuksia poliittisten lakkojen kieltämistä. Moni viittaa asiassa Elinkeinoelämän valtuuskunnan raporttiin.

Poliittisia lakkoja ei ole kielletty muissa Pohjoismaissa tai useimmissa muissakaan Euroopan maissa. Esim. Ruotsissa ja Norjassa laki ei poikkea Suomesta. Poliittiset lakot ovat yleisesti kiellettyjä hallituksen vaihtamisen ajamiseksi, mutta työelämään liittyen lakko-oikeus on perusoikeus.

Lakko on aina kaikille osapuolille ikävä tilanne. Suomessa työntekijät ovat viime vuosina olleet keskustan, kokoomuksen ja sinisten heikennysten kohteena jatkuvasti. Liittoja syytetään kiristämisestä, mutta unohdetaan hallituksen aiemmat kiristykset. Kiky-sopimus hyväksyttiin liitoissa selkä seinää vasten hallituksen kiristyksen jälkeen, kun se uhkasi pakkolaeilla. Jälkeenpäin ne todettiin perustuslain ja kansainvälisten sopimusten vastaisiksi.

Kikyn jälkeen hallitus lupasi, ettei enää yksipuolisesti heikennä työntekijöiden asemaa. Silti se on tehnyt monia heikennyksiä mm. aktiivimallista työttömyysturvan heikentämiseen, koeaikojen pidentämiseen ja viimeisimpänä pienten yritysten työntekijöiden suojan purkamiseen. Onko siis ihme, että hallituksen kiristyksen ja toistuvasti petettyjen lupausten jälkeen työntekijät ovat pettyneitä? Onko tämä sivistynyttä sopimista?

Poliittiset työtaistelut ovat työntekijöiden harvoja keinoja tuoda esiin mielipiteensä. Ammattiliitot ovat olleet yhteistyökykyisiä ja hyväksyneet heikennykset tähän asti. Tästä hallitus palkitsee yhä uusilla yksipuolisilla heikennyksillä. Tällöin ei ole yllätys, että työntekijät ovat pettyneitä ja ilmaisevat mielipiteensä, johon heillä on sivistyneessä yhteiskunnassa oikeus.

Toivottavasti hallitus palaa sopimisen tielle, eikä vie eteenpäin ideologista esitystä, joka ei edes hallituksen esityksen mukaan paranna työllisyyttä.

Myöskään työnantajat eivät ole kaikki samasta puusta. Useimmat toimivat reilusti, mutta monet jopa rikkovat lakeja ja sopimuksia, vaikka se on absurdia. Kaikki työnantajat eivät myöskään pidä irtisanomissuojan heikennyksestä.

Olemme esittäneet vaihtoehdoksi, että pienille yrityksille annettaisiin ohjausta, miten toimia lain mukaan ja selvittää vaikeat tilanteet. Kikyttelyn ja kiristämisen on loputtava ja asiat hoidettava sopimalla.

Matias Mäkynen, pj

Pohjanmaan SDP

VAASA

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »