perjantai 19.8.2022 | 04:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapavedellä bongattiin Suomessa erittäin harvinainen munkkikorppikotka – Nivalalaissyntyinen lintuharrastaja ja valokuvaaja Vilho Kallio ikuisti maailman suurimman korppikotkan

La 6.10.2018 klo 13:26 | päivitetty la 14:18

Hanna Rautio

Haapavetinen lintuharrastaja Timo Hannula sai ensimmäisen soiton "helvetin isosta linnusta" keskiviikkoiltana ja torstaina toisen soiton jälkeen hän lähti itsekin paikalle katsomaan, mikä lintu Haapaveden Piipsannevalle oli lennähtänyt.

– Siellä se istui turveauman päällä ja viisi korppia lenteli ympärillä nyppimässä sen höyheniä. Soittojen perusteella ajattelin ensin, että se on aiemminkin paikalla nähty suurharvinaisuus, kiljukotka, Hannula kertoo.

Linnun koko ja korppikotkamainen pään muoto saivat Hannulan ja muut paikalle saapuneet lintuharrastajat vakuuttumaan, että kyseessä on maailman suurin korppikotka ja Euraasian suurin päiväpetolintu, munkkikorppikotka.

– Tolkuttoman näyttävä lintu. Uskomatonta, miten hitaasti siivellä voi lennossa lyödä, Hannula kuvailee.

Munkkikorppikotka elää Etelä-Euroopassa, Aasiassa ja Intiassa. Täysikasvuisen linnun siipien kärkiväli voi olla liki kolme metriä, tarkalleen ottaen 250–295 senttimetriä.

Aiemmin Haapavedellä nähty kiljukotka on huomattavasti pienempi, sen siipiväli on vain 160 senttiä. Yleisempi maakotkakin jää pienemmäksi 190–225 senttimetrin siipivälillään.

Munkkikorppikotkasta on Suomessa aiempien vuosien varmat havainnot vuosilta 2010 ja 2014, mutta tämä yksilö on nähty Oulun seudulla syyskuun lopulta lähtien. Syyskuun alussa munkkikorppikotkasta tehtiin havainto Helsingissä, mutta havainto on vielä varmistamatta.

Hannula kertoo, että Haapavedelle suurta haaskansyöjäpetolintua saapui ihailemaan lintuharrastajia aina Hangosta saakka.

– Pysyimme kohteliaasti hyvin kaukana, kun tiesimme, että ihmisiä oli tulossa kaukaa paikalle. Kaukoputkella lintua saattoi tarkkailla monen sadan metrin päästä.

Kajaanilainen lintuharrastaja ja valokuvaaja Vilho Kallio ehti muiden joukossa Haapavedelle, kun Tyrnävällä korppikotkan näkeminen ei onnistunut. Kallio luonnehtii munkkikorppikotkaa yhdeksi harvinaisimmaksi näkemäkseen linnuksi.

Nivalalaissyntyinen Kallio uskoo, että lähistöllä tien vieressä ollut joutsenenraato ja sen ympärillä parveilleet korpit houkuttelivat munkkikorppikotkan pysähtymään turvesuolle.

Korppikotka lähti Piipsannevalta torstai-iltapäivänä lounaan suuntaan, minkä jälkeen siitä ei ole tehty havaintoja.

Piipsanneva sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Haapaveden keskustasta Piippolan suuntaan.

//Uutista korjattu 6.10.2018 klo 14.18 Timo Hannula on ylivieskalaislähtöinen, nykyisin Haapavedellä asuva.//

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »