maanantai 10.8.2020 | 02:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kommentti: Nuorekkaan Stubbin kampanja-avaus veti salin täyteen toimittajia – Stubb esiintyi rennosti ja sai aplodeja

Ke 17.10.2018 klo 14:25

Joonas Kuikka

Alexander Stubbin (kok.) kampanja kohti Euroopan ykkösvirkaa, komission puheenjohtajuutta, alkoi Brysselissä räväkästi noin 160 ihmisen edessä.

Heistä suuri osa oli Stubbin kampanjatiimin mukaan kansainvälisiä toimittajia.

Stubb esitteli kampanjan avauspuheessaan teemansa rennosti ja selkeästi puhuen. Hänen ulosantiaan ei tarvitse hävetä lainkaan eurooppalaisessa vertailussa. Koko lehdistötilaisuuden voi katsoa Stubbin omilta Facebook-sivuilta.

Suomen entinen pääministeri Stubb, 50, selvästi kiinnostaa kansainvälistä mediaa nuorekkaana ja sulavasti esiintyvänä ehdokkaana. Vaikka Stubbilla ei ole valtavaa ikäeroa nykyiseen EU-komission puheenjohtajaan Jean-Claude Junckeriin, 63, vaikutelma miesten yleiskunnon välillä eroaa merkittävästi.

Tällä voi olla merkitystä, kun eurooppalaista sanomaa viedään suurvaltojen pöytiin.

Teemat Euroopan johtajuus, digitalisaatio ja ilmasto

Stubb haluaa puhua eurooppalaisen avoimuuden ja vapaan demokratian sekä talouden puolesta. Hän nosti vertailukohdaksi fasismin ja kommunismin, joiden hän ei enää halua nostavan päätään.

Stubb sai pariin otteeseen raikuvat aplodit. Asiantuntemus vahvuusalueella EU-asioissa välittyi vastauksista tiedotusvälineille.

Suurimmiksi tulevaisuuden kysymyksiksi Stubb nosti digitalisaation onnistuneen toteutuksen ja ilmastonmuutoksen pysäyttämisen. Stubb hillitsisi ilmastonmuutosta Euroopan omilla päästövähennyksillä ja teknologian kehittämisellä sekä myymisellä ympäri maailmaa.

Euroopan pitää pystyä kasvattamaan merkitystä etenkin nyt, kun Yhdysvallat vetäytyy kansainvälisesti. Brexitiä Stubb pitää tappiona sekä briteille että Euroopalle.

Kampanja vaatii kiertämistä

Stubb saa kampanjassaan vetoapua muun muassa europarlamentaarikko Henna Virkkuselta (kok.), joka juonsi avaustilaisuuden Brysselissä. Stubb kertoi myös, että hänen kampanjansa maksaa Suomen kokoomus. Budjetti asettunee Stubbin mukaan 20 000–40 000 euroon.

Se, onnistuuko Stubbin kampanja, riippuu paljon keskieurooppalaisten EPP-edustajien saamisesta hänen taakseen saksalaiselta ennakkosuosikilta Manfred Weberiltä.

Stubb aikookin matkustaa muun muassa Pariisiin, Prahaan, Varsovaan, Ateenaan, Madridiin ja Lissaboniin kampanja-aikana.

EPP eli Euroopan kansanpuolue päättää ehdokkaansa Helsingissä 8. marraskuuta. Puolueen kärkiehdokkaalla on hyvät mahdollisuudet EU-komission puheenjohtajaksi, sillä EPP on tällä hetkellä EU-parlamentin suurin ryhmä ja pyrkii säilyttämään asemansa eurovaalien jälkeen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »