° | m/s |
Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.
KOKKOLA
Lasten yliopisto palasi jälleen Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen opintotarjontaan. Lukuvuosi alkoi eilen tiistaina muun muassa matematiikan peliluolalla ja avaruusmatkalla. Avaruusmatkalle pääsivät Torkinmäen koulun 1-2 -luokkien oppilaat, kun heidän liikuntasaliinsa rakennettiin URSAlta vuokrattu planetaario. Sen sisällä oppilaiden kanssa pohdittiin ja keskusteltiin muun muassa siitä, millainen avaruus on, ja mikä on aurinkokunta.
Tilaisuuden vetäjinä toimivat tähtitieteilijä Marko Aittola ja kraatteritutkija Teemu Öhman, jotka saivat vastata monenlaisiin lasten suusta putkahtaneisiin kysymyksiin. Kysymyksiä nimittäin alkoi satelemaan jo heti alkutervehdysten jälkeen, kun lapsia mietityttivät esimerkiksi planeettojen koot.
– Mikä on pienin planeetta? No entä isoin?
Kun kaikkein kiireellisimpiin lasten mielen päällä olleisiin kysymyksiin oltiin saatu vastaus, pääsivät lapset ryömimään putkea pitkin ilmatäytteisen planetaarion sisälle. Siellä lähempään tarkasteluun pääsivät planeetat, tähdet ja aurinkokunta. Pimeässä planetaariossa selvisi muun muassa se, että Merkurius ei olisi kovinkaan hyvä paikka asua sillä toinen puoli planeetasta on tukalan kuuma ja toinen taas aivan liian kylmä.
– Eikö siellä keskellä olisi sitten juuri sopiva, kysyi eräs oppilaista saaden vastauksen, että siellä ei valitettavasti ole happea.
Planeettoja läpi käydessä selvisi myös, että Venuksen vuorokausi on pidempi kuin kokonainen maan vuosi, ja yhden koulupäivän pituus olisi täten noin kolme kuukautta.
– Ai kauheata, kommentoi eräs lapsista tähän painaen samalla käden otsalle.
Aittola toteaa avaruuden olevan monia lapsia kiehtova asia. Yksi syy siihen saattaa hänen mukaansa olla se, että vaikkakin tieteenala on kovin teoreettinen, pystytään sitä havainnollistamaan monenlaisten apuvälineiden avulla. Planetaariossakin maan ja kuun kokoeroa ja niiden välimatkaa havainnollistettiin koripallon ja tennispallon avulla.
Toinen kiehtova asia on Anttilan mukaan se, että avaruus on jollakin tavalla kaukainen ja sisältää isoja asioita ja myös paljon tuntematonta. Hän toteaakin, että moneenkaan lapsen esittämään kysymykseen ei ole valmista vastausta takataskussa.
– Lapsilta tulee tosi hyviä kysymyksiä. Mehän tiedämme oikeastaan hämmentävän vähän avaruudesta, vaikka tuntemus on kahdenkymmenen viimeisen vuoden aikana kasvanut mielettömästi. Meidän ikäluokkamme ei vielä avaruusmatkoista pääse nauttimaan, mutta nämä lapset saattavat ehkäpä jo päästä, Aittola hymyilee.
Lasten yliopistossa tutustutaan yliopistoissa toimiviin tieteenaloihin sekä tutustumaan tieteen, taiteen ja tutkimuksen tekemiseen. Yliopistokeskus Chydeniuksen Lasten yliopiston kevään ohjelmassa on vielä Supermarsu-pajat 3-4 -luokkalaisille ja Salaisuuksien saari 5-6 -luokkalaisille.
° | m/s |
Kari Urpilaisen mielipidekirjoitus: Ritva Viljasta on kiittäminen kymmenien työpaikkojen luomisesta Kokkolaan
Tuore Suomen mestari Simo Törnvall: "Taitaapa tosiaan olla, ettei näistä kinkereistä ole ennen mitalia minulle tullut"
Pyrkyä vai nostetta? – Outi Airola pohtii kolumnissaan sopivaa sekoitussuhdetta ehdokkaan läpimenolle vaaleissa
Tapani Hankaniemen mielipidekirjoitus: Tunnelmia keskustaristeilyltä
Peter Östman kannattaa blokkipolitiikkaa – "Muuten on vaarana, että hallituksesta tulee sillisalaatti", sanoo kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän luotolainen varapuheenjohtaja
Ex-puolustusministeri Jussi Niinistö: "Ei olisi mitään järkeä, että Suomi kieltäytyisi jäsenyydestä, tuntuisi kauniisti sanottuna kummalliselta" – Suomelle saattaa koittaa valinnan paikka, jos Turkki ratifioi vain Suomen Nato-jäsenyyden
"Tulee huippuvuosia, se on minun veikkaukseni", arvioi kokkolalainen turkistarhaaja – Osa kansalaisista haluaisi kieltää koko tarhaustuotannon
Pyrkyä vai nostetta? – Outi Airola pohtii kolumnissaan sopivaa sekoitussuhdetta ehdokkaan läpimenolle vaaleissa
"Sähkökriisi on ohi", arvioi Kokkolan Energian toimitusjohtaja ja kertoo, mille tasolle kokkolalaisten sähkön hinta on asettumassa
Korpelan Energia laskee sähkön myyntihintaa – Uusi hinta astuu voimaan maaliskuun alusta