Paikallisuutiset

Kriittiset 15 minuuttia – Kokkolan museokorttelin tulipalo olisi voinut levitä viereisiin rakennuksiin ilman automaattihälytystä

Tuli vei osan luonnontieteellisestä museosta

KOKKOLA

Yksi kauhuskenaario toteutui tiistain vastaisena yönä, kun tuli pääsi irti Kokkolan museokorttelissa vanhankaupungin laitamilla.

Aamupäivällä pelastuslaitoksen raivausautot siivosivat jälkiä Pitkänsillankadun ja Itäisen Kirkkokadun risteyksessä. Kokkolan luonnontieteellisen museon, Kiepin hirsirakennuksesta oli revitty katto kadulle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näky olisi ollut huomattavasti surullisempi ilman automaattista paloilmoitinta.

– Automaattisia hälytyksiä tulee Kokkolassa muutama sata vuodessa. Yleensä kyse on laitteen aistimasta kosteudesta tai impulssin saamisesta jostain muusta syystä. Tällä kertaa, kun vakituinen henkilöstö lähti kohteeseen, vastassa oli oikea tulipalo, joka oli edennyt varsin pitkälle, kertoo pelastusjohtajaJaakko Pukkinen.

Pelastuslaitos sai museokorttelista automaattihälytyksen aamuyöllä kello 3.

Palon voimakkuus oli niin iso, että hälytysvaste nostettiin heti suureksi. Paikalle hälytettiin lisävoimia Alavetelistä ja myöhemmin Lohtajalta, Kälviältä, Kannuksesta ja Teerijärveltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuli oli päässyt etenemään 1800-luvun rakennuksen onkaloissa.

– Palo oli aika pitkällä ennen kuin se eteni paloilmaisimen vaikutuspiiriin. Työvuoron miehet eivät saaneet sitä enää kiinni. Palo oli saanut alkunsa yön aikana. Se oli edennyt hitaasti. Kun tuli on onkaloissa, sitä ei pääse sammuttamaan. Siksi rakenteita alettiin purkaa, Pukkinen kertoo.

Hän kuvailee vanhoja hirsirakenteita ytimekkäästi: "Ihan mahdottomia".

– Nytkin rakenteissa oli sata vuotta kuivunutta luonnonmateriaalia eristeenä; sammalta ja jäkälää. Nykyrakenteissa eristeet ovat palamattomia ja niihin on helpompi päästä käsiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Syttymissyystä liikkui muun muassa sosiaalisessa mediassa erilaisia teorioita. Kaiken alku selviää vasta poliisin ja pelastuslaitoksen tutkimuksissa.

Pukkinen suostui pieniin arvailuihin tiistaina. Syy saattaa löytyä sähköviasta.

– Liitos löystyy ajan myötä. On myös jyrsijöitä. Molemmat ovat kaikkien kiinteistöjen riskejä ja ongelmia, Pukkinen sanoo.

Aamupäivän aikana tulipalo oli saatu sammutettua. Jälkisammutus jatkui.

– Hirsikehikon tulevaisuus on arvioitava raivausten päätyttyä. Edessä on iso savotta. Katon lisäksi toinen pääty on tuhoutunut. Lisäksi sammutusvesi jäätyy rakenteisiin.

Kokkolan vanhakaupunki kuuluu niin sanottuun ykkösriskialueeseen. Pukkisen mukaan museokortteli katsotaan vanhaankaupunkiin kuuluvaksi.

– Fakta on se, että tulipalo voi levitä alueella helposti, mutta sinä aikana kun olen ollut pelastusjohtajana, 7,5 vuotta, pahempia uhkatilanteita ei ole ollut, Pukkinen sanoo.

Kokkolan museokorttelia lämmitetään kaukolämmöllä. Vanhassakaupungissa taloissa käytetään myös puulämmitystä.

– Koivutulen tuoksu saattaa leijailla kadulle takasta tai hellasta. Alueen väestö osaa kuitenkin elää tulen ja sähkölaitteiden kanssa, Pukkinen sanoo.

Hän suosittelee tulipalokohteen lähellä asuville talojen perusteellista tuulettamista.

Kokkolan kaupunki järjesti tiedotustilaisuuden tulipalosta tiistaina.

Kaupunginjohtaja Stina Mattila kertoi puhelimien soineen vilkkaasti "yön tosi ikävien tapahtumien johdosta". SivistysjohtajaPeter Johnson puhui suuresta menetyksestä.

– Onneksi paljon on saatu talteen rakennuksista. Henkilöstölle järjestetään kriisipalaveri keskiviikkona, jossa nämä asiat käsitellään, Johnson kertoi.

Museokorttelin jälkisammutustöihin osallistui henkilöstöä muun muassa Vetelistä, Kaustiselta ja Perhosta. Kokonaisuudessaan kohteessa työskenteli 50–60 henkilöä.

Pukkinen palaa vielä automaattisen palohälytyksen tarpeellisuuteen.

– Ilman automaattihälytystä sähköpääkeskuksen liepeiltä lähtenyt palo olisi päässyt täysin valloilleen. Kyse oli viidestätoista minuutista.

Lue lisää:Kokkolan keskustassa luonnontieteellisen museon Kiepin tulipalo on sammutettu - Jälkiraivaustyöt jatkuvat koko päivän – Jutussa on mukana videoita sammutustöistä

Luonnontieteellisen museon kokoelmat pelastunevat – Savu- ja vesivahingot tarkistetaan myöhemmin

Keskipohjanmaa seuraa: Tiedotustilaisuus Kokkolan museokorttelin tulipalosta

Sammutustyöt päättyneet#Kokkola'n#Kieppi-museossa. Pelastuslaitoksen yksi yksikkö jää yön yli vartioimaan, jottei kenties yhä rakenteissa piileksivä tulikukko pääse yllättämään. Syttymissyyn tutkinta jatkuu huomenna.pic.twitter.com/Da73nFyH9B

— K-P Pelastuslaitos (@kppelastus)29. tammikuuta 2019

FAKTA

Tulipaloja Kokkolan keskustassa

Kaksikerroksinen liike- ja asuintalo, niin sanottu Fenixin talo, paloi Kokkolan Isokadulla kesäkuussa 2012. Samana yönä paloi toimintansa lopettaneen Ainin grillin rakennus Rantakadulla.

Niiden lisäksi poliisi tutki alkusyksystä 2012 viittä muuta mahdollisesti tahallaan sytytettyä tulipaloa Kokkolassa.

Kesällä 2015 Kokkolan Hakalax-pub tuhoutui rajussa tulipalossa valomerkin jälkeen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä