maanantai 27.5.2019 | 11:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Annika Tiitto kyselee kolumnissaan: Kuka pelkää mustaa miestä?

Keskipohjanmaa+
Ti 26.2.2019 klo 06:30

Tässä tulee tunnustus: hoksasin vasta täysi-ikäisenä, miksi Kuka pelkää mustaa miestä -leikin nimi on nykyään aivan erilainen kuin silloin, kun olin itse ala-asteella.

Kyseessähän on tavallinen juoksuleikki. Maahan piirretään kaksi viivaa vaikka 20 metrin päähän toisistaan. Osallistujat asettuvat toisen viivan taakse, ja yksi pelaajista jää keskelle kiinniottajaksi eli ”mustaksi mieheksi”. Kun hän huutaa ”Kuka pelkää mustaa miestä”, juoksevat kaikki muut toisen viivan luokse niin, että kiinniottaja ei ehdi koskettaa heitä. Jos ”musta mies” saa jonkun juoksijoista kiinni, hänestäkin tulee kiinniottaja. Viivalta toiselle juostaan niin monta kertaa, että jäljelle jää vain yksi juoksija, joka voittaa pelin.

Kun olimme leikkiä koulussa, en ehtinyt jäädä pohtimaan nimen syvempää merkitystä, vaan käytin kaiken tarmoni juoksemiseen. Niin taisivat tehdä monet muutkin.

Keskustelupalstojen ja Nyt.fi:n kyselyn mukaan monikaan ei mieltänyt mustaa miestä tummaihoiseksi ihmiseksi, vaan kiinniottajan ajateltiin olevan synkkä mörkö tai mustiin pukeutunut pelottava mies. Joillekin tuli mieleen Mustakaapu, Zorro tai ihan vain joku ilkeä musta otus.

Nykyään leikin nimeä pidetään kuitenkin rasistisena ja se on korvattu esimerkiksi termeillä vihreä mies tai mustekala. Aikuiset taitavat kuitenkin tässä tapauksessa ylireagoida.

Eivät lapset nimittäin jää leikin tiimellyksessä pohtimaan miehen olemusta. Lähtökäsky huudetaan tavanmukaisesti ja sen jälkeen vain juostaan ja kiljutaan kovaa. Eihän lapsi mieti juoksukilpailuissakaan mistä sanasta lähtökäsky än yy tee tulee: sen kuullessaan täytyy vain juosta.

Jos lähdetään kieltämisen ja ylireagoinnin linjalle, pitäisikö huomio kiinnittää seuraavaksi Suomen myydyimpään lautapeliin, Afrikan tähteen? Sehän nimittäin kuvaa pähkinänkuoressa siirtomaavallan historiaa ja toisten ryöstämistä. Kun jalokivi on löydetty keskeltä villiä viidakkoa, kiiruhdetaan äkkiä takaisin lähellä Eurooppaa oleviin suurkaupunkeihin.

Ja eikös Peppi Pitkätossun isäkin ole alunperin neekeriheimon kuningas? Jos lukee lapselleen vanhempia Peppi-kirjoja, täytyy valistuneen vanhemman muistaa vaihtaa neekeriheimon kuninkaan tilalle Etelämeren kuningas, kuten uusissa kirjoissakin on tehty.

Tai sitten voi vain antaa olla ja luottaa siihen, että lastenkirjojen yksittäiset sanat ja leikkien nimet eivät tee lapsesta rasistia.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan toimittaja.

Kun olimme leikkiä koulussa, en ehtinyt jäädä pohtimaan nimen syvempää merkitystä, vaan käytin kaiken tarmoni juoksemiseen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »