torstai 20.6.2019 | 19:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaisessa romaniperheessä on kyllästytty kahden kouluikäisen lapsen nimittelyyn, joka johti jo sairaalareissuun – ”Mannettelun pitää loppua”

Outi Airola Keskipohjanmaa+
Ke 27.2.2019 klo 09:00

Birgitta Svartin ja Mertsi Lindemanin perheessä tunteet ovat käyneet kuumina viime päivinä. Kahden pojan koulunkäyntiin tuli paha särö, kun ensin toinen poika potkittiin koulussa sairaalakuntoon, seuraavana päivänä pienemmän koululaisen silmälasit rikottiin.

– Tämän kiusaamisen pitää loppua nyt. Mannettelua on kestänyt koko koulunkäynnin ajan ja sen on kerta kaikkiaan loputtava. Pojat eivät halua enää mennä kouluun, sanoo isä Mertsi Lindeman.

Äiti Birgitta ei ymmärrä nimittelyä ollenkaan.

– Eihän se kuulu enää tähän aikaan. Koulussa on maahanmuuttajia, eikä heitäkään voi nimitellä miten haluaa. Ei ketään saa nimitellä, vaatii Birgitta Svart.

Tapahtumat muuttuivat vakaviksi, kun puolisen vuotta kiusaamisesta kärsinyt 14-vuotias poika joutui tappeluun.

– Muut mannettelivat häntä välitunnilla, silloin poika kävi käsiksi kiusaajaan ja sen seurauksena muut potkivat häntä maassa niin, että leukaperät murtuivat kolmesta kohtaa. Sinne on nyt laitettu titaanilevyä, kertoo isä.

Äiti kertoo, että potkimiseen ei heti puututtu.

– Onneksi paikalle tuli pitkä afrikkalaistaustainen poika samasta koulusta, joka pelasti pojan potkijoiden kynsistä. Hän ymmärsi, mitä rasismi voi olla, arvelee äiti.

Perhe ei ollut aluksi ymmärtänyt, miksi pojan oli vaikea lähteä kouluun. Pahoinpitelyn jälkeen asiat aukenivat.

– Hän kertoi puoli vuotta jatkuneesta kiusaamisesta vasta sen jälkeen, sanoo isä.

Sairaalareissuun liittyy muutakin draamaa. Kun äiti oli poikansa kanssa sairaalassa, hän sai puhelun kahdeksanvuotiaalta koululaiseltaan.

– Hän kertoi, että häntä oli kiusattu ja hänen silmälasinsa oli rikottu. Soitin kouluille ja selvisi, että hän on joutunut pikku tappeluun. Kysyin miksi välitunneilla ei ole valvontaa kun tällaista pääsee tapahtumaan ja sanoin tulevani heti selvittelemään asiaa, puhisee Birgitta Svart.

Häntä myös jo hiukan hymyilyttää reaktio.

– Koululla soittoani pidettiin uhkauksena ja koulun ovet suljettiin, kertoo Birgitta Svart.

Molemmat pojat ovat nyt kotona, eivätkä vanhemmat tiedä miten asiat etenevät.

– Olemme halunneet, että poikamme käyvät koulua. Nyt se tuntuu vaikealta, ellei nimittelyä saada loppumaan. Isompi poika on ainoa romani koulussaan, mutta rasismia joutuvat kohtaamaan myös maahanmuuttajat koulussa, uskoo Mertsi Lindeman.

Hänen mielestään rasismi on syvällä suomalaisessa systeemissä.

– Kun poliisi tuli paikalle pahoinpitelyn vuoksi, niin hän kysyi, onko poikani nimi Manne-Tino? Olin niin shokissa, etten ymmärtänyt kysymystä. Sitten sanoin, ettei tietenkään ole.

Vanhempien mukaan nuoret romaniperheet yrittävät kouluttaa lapsiaan ja saada heidät mukaan yhteiskuntaan. Se ei ole helppoa, jos ennakkoasenteet ovat tällaiset.

– Mannettelun pitää loppua Suomessa. Elämme jo 2000-lukua, sanoo isä Mertsi Lindeman.

”Eihän se kuulu enää tähän aikaan. Koulussa on maahanmuuttajia, eikä heitäkään voi nimitellä miten haluaa. Ei ketään saa nimitellä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »