maanantai 6.2.2023 | 06:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Eläkeläisten terveystarkastukset ovat erinomainen idea

Tiina Ojutkangas
To 28.2.2019 klo 20:30

Vaikka eläkeläisten terveystarkastukset eivät ole lakisääteisiä, niitä tehdään onneksi Soiten alueella ja Kalajoen kaupungissa. Kallion alueella terveystarkastuksia ei tällä hetkellä ole. Tarkastukset ovat erinomainen idea.

Kalajoella tarkastukseen pääsee 65-vuotiaana, ja osallistumisprosentti on tällä hetkellä 76 prosenttia, mikä on todella korkea luku. Soiten alueella terveystarkastukseen kutsutaan 67- ja 75-vuotiaat, joista alle puolet osallistuu.

Asiakkaiden lisäksi Keskipohjanmaan haastattelema Kalajoen neuvolan osastonhoitaja Outi Kalliokoski pitää tarkastuksia hyödyllisinä ja tärkeinä. Perustelutkin ovat hyvät: vasta eläkkeelle jääneillä on entistä enemmän aikaa ja mahdollisuutta hoitaa myös itseään.

Moni tuoreista eläkeläisistä on tottunut työterveyshuoltoon ja säännöllisiin tutkimuksiin, joten eläkkeellä voi olla opettelemista ilman terveystarkastuksia, joissa on mahdollisuus huomata kehittymässä olevia vaivoja. Esimerkiksi Kalajoella tarkastuksessa käyneistä lähes puolella oli paastosokeri koholla.

Kalajoen tarkastuksista voi jo tehdä johtopäätöksiä nuorten eläkeläisten terveydestä ja elämäntilanteesta: hampaista pidetään huolta, mutta lähes viidennes tupakoi. Suurin osa oli jäänyt eläkkeelle ammatin edellyttämässä eläkeiässä ja osa jopa jatkoi työelämässä. Terveystarkastuksen saldona saatiin havainto siitä, että osalla on usein iloa arjessaan ja tulevaisuuden suunnitelmia. Se kuulostaa todella mukavalta.

Soiten terveydenhoitaja Christin Isaksson arvioi, että terveystarkastuksesta olisi eniten hyötyä juuri niille, jotka eivät osallistu. Hän kuitenkin sanoo, että ikäihmiset ovat innostuneita huolehtimaan itsestään (KP 1.3.). Ihmiset elävät yhä pitempään ja tekevät vanhemmiksi myös töitä. Terveystarkastuksilla ja sairauksien ehkäisemisellä parannetaan ihmisten terveyttä, toimintakykyä ja kaiken järjen mukaan säästetään myös kustannuksissa.

Kalajokinen Simo Lapinoja kuvailee Keskipohjanmaassa todella kannustavasti tarkastusten hyötyä: "Todella mahtava homma, että kutsutaan tarkastukseen!"

Terveystarkastuksilla ja sairauksien ehkäisemisellä parannetaan ihmisten terveyttä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »