lauantai 23.10.2021 | 01:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Päivän henkilöt: Alavieskalaiset Myntin veljekset pyörittävät yhdessä yritystoimintaa, johon ovat kukin jo nuorena kasvaneet mukaan

Merja Nevalainen
To 7.3.2019 klo 08:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Alavieska

Oletteko kauan tehneet yhdessä töitä?

Mauri ”Valte” Myntti: On tehty iänpäivää yhdessä, nuoresta pojasta asti. Yhdeksänvuotiaana olin jo traktorihommissa mukana. Nuoremmat pojista ovat olleet vähän aikaa vieraallakin töissä, mutta aina kun on veljessarjassa nuoremmat kasvaneet isoksi, on saanut tulla omiin töihin mukaan.

Markku Myntti: Mauno ja Mikko ovat olleet töissä maatalouspuolella ja meistä nuorin Mauno jatkoi kotitilaa, mutta hekin ovat aina tarvittaessa olleet konehommissa mukana. Nyt kun molemmat ovat laittaneet karjan pois, he ovat enemmän näissä yhteisissä hommissa mukana, kertoo yritystoiminnan aikanaan aloittanut.

Ei me useinkaan olla samassa kohteessa ja yhdessä töissä. Joka mies vetää omaa työporukkaansa, kuten salaojitusta, maanrakennusta, louhintaa ja metsätöitä. Varsinkin kesäaikaan ollaan viikot reissutöissä, kun on monta koneketjua eri kohteissa. Vastuualueet on jaettu kaikille omat.

Mistä yhdessä yrittäminen on lähtenyt?

Markku: Olemme kotoisin Someronkylältä Välitalon pientilalta. Aloitin jo 18-vuotiaana vuonna 1975 urakointihommat traktorikaivurilla. Siitä asti tarve ja kysyntä on tuonut lisää ja laajemmin töitä. Aina on ollut tarjolla niin paljon tekemistä, ettei kenenkään ole tarvinnut lähteä vieraalle töihin, ja kaikilla on ollut aina oma kiinnostus tulla mukaan. Työmiehinä meillä on muitakin, joista osa on perhepiiristä ja nykyään on nuorempaa polvea myös mukana.

Maailma on muuttunut radikaalisti tässä vuosikymmenten aikana, varsinkin viime aikoina, kun maatilojen koot ovat kasvaneet ja sivukylät autioituneet. Silloin kun aloitin konehommat, Someronkylälläkin oli kymmeniä karjatiloja, nyt ei ole montakaan.

Onko teillä aina yksimielisyys siitä, miten asiat hoidetaan, vai tuleeko riitoja?

Ketkä?

Myntin veljekset

Kuusi veljestä ja yksi sisko ovat kotoisin Alavieskan Someronkylältä.

Veljillä yhteistä yritystoimintaa.

Markku Myntti, 62, asuu Alavieskan kirkonkylällä.

Someronkylällä asuvat Mauri eli Valte, 58, Matti, 50, ja Mauno, 46, Myntti.

Mikko, 56, asuu Taluskylällä ja Martti, 60, Ylivieskassa.

Markku: Toisinaan menee riitelyksikin ja toisinaan ei, mutta keskustelemalla asioista aina selvitään kuitenkin hyvin.

Mauri: Ääntä ei joudu pahemmin korottamaan, vaikka siltä voi vaikuttaa, kun meillä on kaikilla niin isot äänet.

Jutteletteko paljon muustakin kuin työasioista, ja vietättekö vapaa-aikaa keskenänne?

Markku: Ei kyllä tule paljonkaan muusta puhuttua kuin näistä työasioista. Jokainen viettää sitten vapaansa omalla laillaan. Vähemmän ollaan keskenään tekemisissä, mutta enemmän sitä sitten pystyy olemaan veljiä kuin työkavereita, jos joskus yhdessä satutaan jossain olemaan.

Ei sitä juurikaan ehdi harrastamaan. Teemme pitkää päivää kellon ympäri. Urakoiden lisäksi on aina huoltohommat, kaluston siirtoa, järjestelyä ja paperihommia.

Kyllä sitä moni ihmettelee, että meillä on tämmöinen veljesporukka, joka tekee hommia yhdessä. Onhan se harvinaisempaa. Yrittäjyys on kovaa hommaa ja vaatii puolisoiltakin paljon ymmärrystä, kun yhteistä aikaa on vähän.

Mauri: Se ei ole kyllä muuttunut mihinkään, vaikka aikuisia ollaan, että isoveljet ovat edelleen isoja ja pikkuveljet nuorempia. Ja vaikka eri työporukoiden mukana ollaan eri paikoissa, aina autetaan, jos toiset tarvitsevat. Jos nyt vaikka kaivuri on joskus ollut hukuksissa, niin tullaan avittamaan koneilla sen nostamisessa.

Ei sitä kyllä oikein harrastamaan ehdi. Joskus vaimon kanssa käydään tansseissa, mutta enemmän talvipuolella. Kesällä ei tahdo ehtiä töiltä mihinkään.

Torstaisin päivän henkilö -jutussa esitellään paikallinen henkilö tai henkilöitä aiheella suhteet. Perjantaina haastateltava kertoo viikonlopunvietostaan.

Kaikki henkilöjutut löytyvät asiasanalla Päivän henkilö.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »