maanantai 15.8.2022 | 22:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Se ei tarkoita mummojen ja pappojen palveluiden lopettamista, vaan niiden tuomista kotiin" – Soite etsii säästöjä ja asettaa Lepolan toiminnan jälleen vaakalaudalle

Annika Tiitto
Ma 11.3.2019 klo 18:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite on nyt siinä tilanteessa, että säästöjä on pakko löytää. Säästää pitäisi 11–14 miljoonaa euroa, mutta tänä vuonna se ei ole enää mitenkään mahdollista.

– Koska vuosi on jo näin pitkällä, on kohtuutonta odottaa, että millään tempulla saataisiin niin paljon säästöjä aikaan. Siksi nyt puhutaan viidestä miljoonasta, Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi totesi maanantaina Soiten hallituksen kokouksen jälkeen.

Alustavaa keskustelua säästötoimenpiteistä on käyty niin sanotussa laajennetussa omistajaohjauksen neuvottelukunnassa, jossa on Soiten edustajien lisäksi mukana jäsenkuntien päättäjiä. Muun muassa palvelukeskus Lepolan toiminnan lakkauttaminen sekä Kannuksen ja Tunkkarin vuodeosastopaikkojen vähentäminen on noussut jälleen esiin.

Molemmat olivat esillä jo syksyllä, mutta virkamiesesitys kaatui marraskuun valtuustossa.

On kohtuutonta odottaa, että millään tempulla saataisiin niin paljon säästöjä aikaan.

Minna Korkiakoski-Västi

Soiten toimitusjohtaja

Tehostetun palveluasumisen kustannukset ovat Soiten alueella huomattavasti korkeammat kuin muualla Suomessa. Se ei kuitenkaan tarkoita Korkiakoski-Västin mukaan sitä, että kaikki säästöt tulisi löytää sieltä.

– Jos säästämme itsemme kuoliaaksi hoidossa ja hoivassa, se palvelualue rapistuu kokonaan ja perusterveydenhuollon kustannukset nousevat. Siksi meidän pitää katsoa peruspalveluiden kokonaisuutta.

Erilaisia alustavia säästöesityksiä onkin löydetty Soiten jokaiselta osa-alueelta.

Hoidossa ja hoivassa on nostettu esiin Lepolan lakkauttaminen sekä Tunkkarin ja Kannuksen vuodeosastojen yhdistäminen. Samalla arvioidaan, voidaanko osa Soiten oman toiminnan yksiköistä muuttaa ostopalveluiksi, sillä ostamalla palvelut saa edullisemmin.

Missä mennään?

Vuoden 2017 kustannustiedoilla Soiten säästötarve on noin 11–14 miljoonaa euroa vuodessa.

Soite on selvitellyt mahdollisia säästökohteita ja -toimenpiteitä niin sanotussa laajennetussa omistajaohjauksen neuvottelukunnassa.

Alustavasti on keskusteltu esimerkiksi Lepolan palvelukeskuksen lakkauttamisesta, Kannuksen ja Tunkkarin vuodeosastopaikkojen vähentämisestä sekä vastaanottopalvelujen aukioloaikojen lyhentämisestä.

Soiten hallitus antaa virallisen esityksen säästötoimenpiteistä 6. toukokuuta, ja hallitus tekee päätökset 27. toukokuuta.

– Vaikka osa tehostetun palveluasumisen tarpeesta siirrettäisiin jatkossa kotihoidon puolelle, se ei tarkoita mummojen ja pappojen palveluiden lopettamista, vaan niiden tuomista kotiin, Korkiakoski-Västi vakuuttaa.

Vastaanottopuolella suunnitelmissa on aukioloaikojen lyhentäminen ja hoitajavastaanoton lisääminen lääkärivastaanoton kustannuksella. Jatkossa pienet vastaanotot voisivat myös olla auki vuorotellen.

– Vammaispalveluissa pohditaan palveluseteliratkaisun uudistamista niin, että vammaiset voisivat palkata oman avustajan perinteisellä työnantajamallilla.

Katse suunnataan myös hallintoon sekä työntekijöiden tuottavuuteen. Soiten hallinnon on mahdollistettava tuottava työ, mutta samalla henkilökunnan täytyy sitoutua parantamaan omaa tuottavuuttaan.

– Se on haaste kaikille soitelaisille. Jokaiselle pitää saada henkilökohtainen tuottavuustavoite, mikä pitää sisällään esimerkiksi yhden päivän asiakkaiden määrän.

Korkiakoski-Västi korostaa, että säästöesitysten myötä Soiten strategiaa ei kirjoiteta uudelleen, vaan sitä kirkastetaan.

– Tässä ei ole kyse vain siitä, että mikä yksikkö laitetaan kiinni, vaan siitä miten teemme tätä työtä. Soiten täytyy jatkossakin tarjota hyvinvointia ja terveyttä lähellä ihmistä.

Vielä ollaan kuitenkin valmisteluvaiheessa eikä mitään päätöksiä ole tehty. Soiten hallitus antaa virallisen esityksen säästötoimenpiteistä 6. toukokuuta, ja hallitus tekee päätökset 27. toukokuuta.

– Päättäjät ovat vaikeiden asioiden äärellä, mutta kaikki päätökset kannattaa tehdä Soiten arvomaailman pohjalta. Nyt on aika luopua vanhasta ja luottaa uuteen, Korkiakoski-Västi kannustaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »