Paikallisuutiset

Tuhopoltosta alkoi Ylivieskan historiallisesti arvokkaan puukirkon viimeinen vuosi 2016: katso videoista, kuinka taivas hehkui oranssina ja mustana, kun kellotorni romahti kirkon raunioiden päälle – tekijä jäi tuomitsematta syyntakeettomana

Lauantai 26.3.2016 kello 19.33

Oulun hätäkeskukseen tulee automaattinen palohälytys Ylivieskan kirkosta. Jokilaaksojen pelastuslaitos lähtee paikalle. Kuluu vain minuutti, ja hätäkeskus nostaa tehtävän suureksi rakennuspaloksi.

Kello 19.38–20.30

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäinen sammutusyksikkö saapuu Ylivieskan kirkkomaalle. Vuonna 1786 valmistunut arvokas puukirkko on täyden palon vaiheessa ja tuli leviää nopeasti.

Jo tässä vaiheessa on varmaa, ettei Ylivieskan kirkkoa pystytä pelastamaan. Kellotorni piirtyy mustana siluettina oranssina hehkuvalle taivaalle. Raivoisina riehuvat tulenlieskat kurkottelevat kirkkomaan vanhoja pitkiä kuusia ja hautakivet halkeilevat kuumuuden voimasta.

Palo on niin raju, etteivät kirkon sammutusjärjestelmät toimi. Pelastuslaitos keskittyy palon sammuttamiseen ja rajoittamiseen ulkopuolelta.

Ihmisiä alkaa kerääntyä Ylivieskan keskustaan ja kadut ruuhkaantuvat. Pelastuslaitos eristää alueen yhteistyössä poliisin kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kello 20.30–21.03

Kirkkopaloa on sammuttamassa 12 pelastusyksikköä. Kirkonkellot putoavat rysähtäen syvälle raunioihin, sen jälkeen kellotorni romahtaa hautausmaalle raunioiden luoteispuolelle.

Kellotorni romahtaa kirkon raunioiden päälle. Kellotornin mukana putoaa kaksi kirkonkelloa, jotka painuvat syvälle maahan. Kirkon julkisivusta ei ole jäljellä muuta kuin pieni osa sivuristin seinää.

Paikalle saapuu lisää katsojia, jotka ovat saaneet tiedon kirkkopalosta tiedotusvälineiden ja some-päivitysten kautta. Kokkoajelulla olleet autoilijat tulevat Ylivieskaan kymmenien, jopa satojen kilometrien päästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kello 21.04

Poliisi ottaa kiinni teosta epäiltynä miehen, joka alustavassa puhuttelussa tunnustaa teon. Poliisi pääsi tekijän jäljille, koska tämä on jäi seuraamaan palon etenemistä.

Kello 23.00

Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi saapuu Ylivieskaan. Pelastuslaitos ja poliisi järjestävät tiedotustilaisuuden Ylivieskan paloasemalla.

Kello 24.00

Pääsiäisyön messu alkaa lähellä savuavan kirkon raunioita. Paikalle kerääntyy sadoittain ihmisiä, nuoria ja vanhoja, perheitä. Hämmennyksen ja järkytyksen voi aistia ilmasta siinä missä savun tuoksunkin. Messun toimittavat Ylivieskan kirkkoherra Timo Määttä, piispa Samuel Salmi ja rovasti Kari Tiirola.

Sammutustyöt jatkuvat messun aikana jälkisammutuksena.

Sunnuntai 27.3.2016

Yön aikana paikalle kuljetetaan Kainuun prikaatista varusmiehiä vartioimaan aluetta.

Tuhopoltto on viikonlopun seuratuin tapahtuma koko Suomessa. Kirkkoherra Timo Määttä saa valtavasti sähköpostia ja tuen osoituksia eri puolilta maata.

Palaneen kirkon raunioilla savuaa edelleen. Lisää väkeä saapuu paikalle katsomaan ja kuvaamaan tuhotyötä päivän valossa. Joku jättää tummanpunaisen ruusun hiiltyneen hirren päälle.

Kello 10

Pääsiäismessu pidetään Suvannon kappelissa. Seurakunnan työntekijät tarjoavat keskusteluapua kello 20:een saakka. Myös seurakunnan kriisipuhelin avautuu.

Kello 10.52

Poliisi tiedottaa, että tulipaloa tutkitaan rikosnimikkeellä törkeä tuhotyö. Yleisöltä pyydetään silminnäkijähavaintoja.

Maanantai 28.3.2016 kello 14

Poliisi järjestää poliisitalossa tiedotustilaisuuden, joka lähetetään suorana lähetyksenä televisiossa. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ari Rutanen kertoo, että kyseessä on rikosepäily ja tutkinnan nimikkeenä on yhä törkeä tuhotyö.

Teosta on pidätettynä noin 30-vuotias pohjoispohjalainen mies.

Tutkinnanjohtaja kertoo, että tunnustaminen puuttuu, mutta pidätetty on kertonut toiminnallaan aiheuttaneensa tulipalon. Häntä tullaan todennäköisin syin esittämään vangittavaksi.

Tutkinnanjohtaja kumoaa epäilyt, että teon taustalla olisi viitteitä rasismiin tai ääriajatteluun. Hänen mukaansa kyse on yhden ihmisen ongelmista, joista hän ei voi tiedottaa enempää.

Toimittajan kysyessä onko pidätetyllä ollut pitkäaikaisempia ongelmia tutkinnanjohtaja sanoo, ettei voi ottaa kantaa terveyteen liittyviin kysymyksiin salassapitosäännösten vuoksi.

Palopäällikkö Jorma Rasila kertoo kovan kuumuuden vaikeuttaneen sammutustöitä. Ylivieskan kirkossa ei ollut varsinaista sammutusjärjestelmää vaan kuivaputkisto, johon pelastuslaitos yritti syöttää vettä. Järjestelmä ei kuitenkaan toiminut kuumuuden vuoksi.

Tiedotustilaisuuden lopussa tutkinnanjohtaja kertoo esitutkinnan etenemisestä. Siinä selvitetään, onko teko ollut suunnitelmallinen ja oliko kirkko valittu kohteeksi tietoisesti.

Kello 14.42

Tiedotustilaisuus Ylivieskan kirkkopalosta päättyy.

Ylivieskan kirkon raunioilla vartiointi jatkuu. Jälkisammutus jatkuu ainakin tiistaiaamuun saakka.

Tiistai 30.3.2016

Kirkon raunioiden vartiointi siirtyy seurakunnan vapaaehtoisille, ns. ukkopiirille. Öisin kirkkomaata vartioi vartiointiliike.

Ylivieskan kirkon poltosta epäilty 26-vuotias mies vangitaan. Ylivieska–Raahen käräjäoikeus määrää hänet vangittavaksi epäiltynä törkeästä tuhotyöstä.

Tutkinnanjohtaja Ari Rutanen kertoo esitutkinnasta. Sytyttämisen syy ei ole selvinnyt. Jonkinlaisesta suunnitelmallisuudesta kertoo palavien nesteiden käyttäminen. Kirkkoon on murtauduttu, jotta palo voitiin sytyttää kirkon sisäpuolelta.

Illalla Ylivieskan kirkkovaltuusto päättää yksimielisesti uuden kirkon rakentamisesta. Kirkkoherra Timo Määttä päättää lykätä eläköitymissuunnitelmiaan kunnes kirkon jälleenrakentaminen on mahdollista.

Keskiviikko 31.3.2016

Kirkon raunioita päästään tutkimaan. Raunioista löytyy kassakaappi, jossa on 150 ehtoollispikaria, leipälautanen, kaksi leipärasiaa, kolehtirahoja ja hiukan ehtoollisviiniä. Osa ehtoollispikareista on tuhoutunut, sillä ne oli otettu valmiiksi esille ehtoollista varten.

Maanantai 18.4.2016

Kirkon kellot nostetaan raunioista. Kellot ovat kokonaiset, mutta lähempää tarkasteltuna kelloissa näkyy halkeamia. Molemmat kellot on valettu vuonna 1901 Bochumer Verein tehtaalla Bochumissa, ei Berliinissä, kuten aiemmin on oletettu.

Torstai 21.4.2016

Tuhkan alta löytyy kirkkoakin vanhempi aarre. Pohjois-Pohjanmaan museon tutkijat löytävät kirkon raunioista messukasukan, joka on säästynyt pudottuaan tulipalossa säilytysvitriinin pohjalle. Samettisen kasukan etupuolella on säilynyt kulta- ja hopealangoilla kirjottu risti ja vuosiluku 1683. Kasukka lähtee homehtumisriskin takia pakastettavaksi ja konservoitavaksi Jyväskylässä toimivaan konservointikeskukseen.

Tiistai 31.5.2016

Raivausten yhteydessä löydetään nykyisen alttarin alta ensimmäisen kirkon alttarin rakenteita. Jos uusi kirkko aiotaan rakentaa samalle paikalle, kaivuutyö pitää tehdä arkeologisessa valvonnassa ensimmäisen kirkon rakenteiden ja mahdollisten vanhojen hautapaikkojen vuoksi.

Museoviraston intendentti Mikko Mälkin ja kirkkohallituksen yliarkkitehti Antti Pihkalan mukaan tämä on mahdollista. Vanhan kirkon kivijalan hyödyntäminen on kuitenkin haasteellista, sillä osa kivistä on vaurioitunut perusteellisesti.

Maanantai 13.6.2016

Risti nousee raunioiden ylle. Seurakunnan ukkopiiriläiset ovat tehneet Jorma Kopakkalan johdolla hiiltyneistä hirsistä ristin, joka pystytetään tuhoutuneen alttarin paikalle.Kirkon raunioille tehdään alttari ja kootaan penkkejä kivijalan palasten päälle.

Keskiviikko 22.6.2016

Rauniokirkolla järjestetään kesäillan hartaus. Paikasta tulee valtakunnallinen nähtävyys.

Maanantai 1.8.2016

Kihlakunnansyyttäjä Terhi Gröhn nostaa syytteen Ylivieskan kirkon poltosta. Vuonna 1989 syntynyttä miestä syytetään vahingonteosta. Syyttäjän mukaan palosta koituvat vahingot nousevat noin seitsemään miljoonaan euroon.

Epäilty kiistää syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Torstai 18.8.2016

Kirkon polton käsittely etenee nopeasti Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa. Syytetty myöntää asianajajansa Ritva Tolosen välityksellä rikoksen syytteen mukaiseksi vahingonteoksi. Syyttäjä vaatii hänelle vähintään kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Ylivieskan seurakunta esittää oikeudessa kirkon rahalliseksi arvoksi noin 6,7 miljoonaa euroa, josta irtaimiston arvoa on yksi miljoona.

Syytetty osallistuu käsittelyyn videolinkin välityksellä psykiatrisesta vankimielisairaalasta. Hänet määrätään mielentilatutkimukseen ja pidettäväksi vangittuna psykiatrisessa vankimielisairaalassa.

Oikeus käsittelee syytetyn terveydentilaa suljetuin ovin. Oikeudenkäynnin julkisen osan aikana syytetty ei sano muuta kuin kerran "niin", kun käräjätuomari Heikki Sneck kysyy häneltä kantaa käsittelyn etenemiseen. Syytetty istuu videolinkin kuvassa t-paidassa ja shortseissa pää alas painettuna ja kädet puuskassa.

Oikeudenkäynnissä näytetään valvontavideokooste Ylivieskan kirkon polttamisesta, mikä järkyttää läsnä ollutta Ylivieskan kirkkoherraa Timo Määttää. Syyttäjän videoaineisto on koostettu huoltoaseman, terveyskeskuksen sekä kirkon valvontakameroista.

Koosteessa näkyy päättäväisesti ja ripeästi liikkuva tekijä, joka murtaa sakastin oven rautakangella kello 19.08. Hän levittää kirkon käytäville bensaa ja jotain muuta helposti syttyvää ainetta. Poistuessaan tekijä jättää pääoven toisen puoliskon auki, jotta ilmavirtaus ruokkii liekkien voimaa. Kirkko leimahtaa nopeasti liekkeihin. Videolla näkyy, että mies tulee ulos kirkosta kello 19.33.

Ainoana merkittävänä puolustuksena syytetty esittää asianajajan välityksellä, että hän oli soittanut hätäkeskukseen vahinkojen rajaamiseksi. Hätäkeskusnauhoitteessa hän esittelee itsensä kummallakin kertaa oikealla sukunimellään.

Keskiviikko 26.9.2016

Ylivieskan seurakunnan kirkkovaltuusto päättää yksimielisesti käynnistää toimenpiteet uuden kirkon rakentamiseksi. Uusi kirkko rakennetaan kirkkopuistoon. Muina vaihtoehtoina olivat vanhan kirkon paikka ja toimitalo Pietarin alue.

Alustavien tilaohjelmien mukaan kustannusarvio on noin 10 miljoonaa euroa. Vanhan kirkon paikka jää muistomerkiksi ja ulkokirkoksi.

Lauantai 3.9.2016

Yhdessä Jäteyhtiö Vestian kanssa järjestetään avoimien ovien päivä, jolloin ylivieskalaiset voivat hakea itselleen palan palanutta kirkkoa oman kirkkomuiston tekemistä varten. Tapahtumapaikalle on kasattu valmiiksi erilaista puutavaraa ja nauloja, joista seurakuntalaiset voivat sahauttaa palasen ja valita pari naulaa.

Maanantai 21.11.2016

Uuden kirkon rakentamiseen on kertynyt lahjoitusvaroja 144 000 euroa. Kirkkoneuvosto päättää järjestää yleisen arkkitehtikilpailun Ylivieskan kirkon suunnittelusta. Kilpailuaika on 14.2.–15.5.2017.

Keskiviikko 23.11.2016

Ylivieskan kirkon raunioille noussut muistokirkko saa oman joulukuusen. Ennen ylösnostamista kuuseen laitetaan jouluvalot. Muistokirkossa pidetään tulevana joulun aikana jouluaaton iltapäivä- ja yöhartaudet.

Torstai 1.12.2016 klo 9.50

Toinen tulipalossa vaurioitunut kello soi särkyneenäkin. Kirkonkello on esillä Helsingissä kasvuyritystapahtuma Slushissa, ja Helsingin pörssi avaa markkinat soittamalla Ylivieskan kirkonkelloa.

Perjantai 2.2.2016

Seurakuntakoti Mariassa järjestetään konsertti, jossa otetaan käyttöön Helsingin Mikaelin seurakunnan lahjoittamat urut. Samassa konsertissa soi viulu, jonka Alpo Vähäkangas on rakentanut vanhan kirkon hirrestä.

Torstai 8.12.2016

Kirkon polttamisesta syytetyn miehen terveydentilasta saadaan tietoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on todennut hänen olleen teon tehdessään syyntakeeton. Käräjäoikeus päättää jatkaa pääkäsittelyä torstaina 29. joulukuuta.

Perjantai 23.12.2016

Kirkon raunioilla järjestetään jouluaaton hartaus ja yöhartaus.

Torstai 29.12.2016

Ylivieskan kirkonpolttoasia käsitellään käräjäoikeudessa loppuun. Syytetty on paikalla ja hän peittää kasvonsa valokuvaamisen ajaksi.

Syytetyn terveydentila käsitellään oikeudessa suljetuin ovin. Aineisto määrätään sen arkaluonteisuuden vuoksi salattavaksi 60 vuodeksi.

Oikeus avaa terveydentilaa tuomion perusteluissa. Henkilö oli jo pitkään ennen tekoaan sairastanut paranoidista skitsofreniaa ja hän saanut siihen lääke- ja sairaalahoitoa.

Niin erikoislääkäri kun oikeus päätyivät siihen, että tekijä on kyllä ymmärtänyt tekonsa oikeudenvastaisuuden. Mielisairautensa vuoksi hänet oli kuitenkin katsottava syyntakeettomaksi.

Miestä ei voida tuomita rangaistukseen rikoksesta. Hänet siirretään tuomion julistamisen jälkeen sairaalaan saamaan tahdon vastaista hoitoa. Hoito voi kestää pidempään kuin syyttäjän vaatima vähintään kolmen vuoden rangaistus.

Lauantai 31.12.2016

Kirkon raunioilla järjestetään uudenvuoden hartaus.

Katso videot:

Kirkkopalo Ylivieskan keskustassa 26.3.2016

Lyhyt video kirkkopalosta

Kellotorni sortuu

Kooste valvontakameroiden videoista

Kirkonkellojen nosto raunioista

Lue uudesta kirkosta:

Ylivieskaan tehdään allianssimallin kirkko

Ylivieskan kirkon raunioista tuli vanhaa kirkkoakin tärkeämpi nähtävyys

Kotikirkon rakentajat rakentavat Ylivieskan uuden kirkon – Rakentaminen alkanee ensi vuonna

Ylivieskan uuden kirkon koko pienenee – kustannuksia yritetään hallita

Historiallinen kirkkohanke etenee askel askeleelta Ylivieskassa: kirkkovaltuusto tekee rakentamispäätöksen pääsiäisen jälkeen

Fakta:

Mitä korvattiin?

Ylivieskan kirkkoneuvosto hyväksyi vuoden 2017 keväällä vakuutusyhtiön kanssa korvaussopimuksen kirkon vahinkotapahtumasta. Seurakunta sai kertakorvauksena noin 6 miljoonaa euroa, josta vähennettiin omavastuuosuus.

Seurakunta osallistui 30 prosentin osuudella kustannuksiin, jotka aiheutuivat kirkkopalossa kärsineiden 23 hautakiven korvaamisesta tai uusimisesta.

Vakuutusyhtiö päätti kesällä 2017 olla perimättä kirkon polttaneelta mieheltä korvausta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä