maanantai 13.7.2020 | 07:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikulan kolumni: Vihertävän vasemmistolainen oikeistomedia – Tänä keväänä jokainen tuntuu tahtovan palansa pahasta mediasta

Ma 20.5.2019 klo 06:30 | päivitetty ma 06:41

Leipääntymisen merkkejä alkoi kieltämättä olla ilmassa.

Äänekkäimmät perussuomalaiset ja kristillinen oikeisto ovat jo vuosia syyttäneet mediaa vääristelystä ja salajuonista. Vain asia-argumentit ovat jääneet puuttumaan.

Olen ajatellut niin, että kunnollisia perusteluita ei halutakaan löytää. Tehokas tapa voimaantua ja sitoa joukkoja on asettua sivustakatsojan rooliin pelissä, jota näkymättömät isokenkäiset tuntuvat pelaavan.

Siksi hallituspaikasta kieltäytyminen voi olla jopa houkutteleva tilaisuus.

Valta ja vastuu pysyvät pahalla eliitillä.

Eduskuntavaalien alla leipääntymisen merkit alkoivat haihtua. Sosiaalidemokraattien Petri Partasen vaalitilaisuudessa kritisoitiin "kaupallisen median ja taloustieteilijöiden papiston hegemoniaa".

Kirjoitin sen kiltisti lehteen. Samalla iloitsin sitä, että kritiikkiä kuuluu jostain muualtakin kuin ainaiselta oikealta laidalta.

Kaupunginvaltuutettu ja SAK-Pohjanmaan puheenjohtaja Partanen innostui entisestään vappupuheessaan. Mediasta tehtiin "oikeistomedia, joka ei ole koskaan tavallisen kansan puolella". Hän jatkoi kovia väitteitään mielipidekirjoituksessaan.

Vihervassarien mediasta tuli yhdessä hetkessä oikeistomedia.

Ihan niin yksikertaisesta asiasta ei kuitenkaan ole kyse: tyypillisimmillään median nimittely tarkoittaa liberaalien arvojen vastustamista, Partasen oikeistokritiikki taas koski talousliberaalia linjaa.

Henkilö voi olla talousliberaali olematta arvoliberaali.

Pää menee pyörälle, mutta tänä keväänä jokainen tuntuu tahtovan palansa pahasta mediasta.

Kokkolassa on muutenkin meneillään mielenkiintoista valtakuhinaa. Sosiaalidemokraattien Partanen asettui julkisesti Miapetra Kumpula-Natrin taakse EU-komissaaripelissä, jonka demarit ratkaisevat.

Miksei oman kaupungin Jutta Uprilainen kelpaa? Vastaus liittyy uuteen ja vanhaan vasemmistoon.

Jos Urpilainen on profiloitunut arvoliberaalina kulttuurin ystävänä, Partanen saa ay-mies Antti Rinteenkin näyttämään uuden ajan visionääriltä. Urpilaisen ja Partasen näkemykset menevät ristiin jopa niinkin lähellä kuin Kahvila Sahan puolustamisessa.

Palataan arvo-oikealle. Tuomo Puumalan syrjäyttämiseen äänisaalillaan osallistunut Mauri Peltokangas on ehtinyt muutamassa viikossa erottua sillä, että hän suhtautuu äärimmäisen nuivasti maakuntalehden kysymyksiin ja haastattelupyyntöihin. Takana on jo kolme hutia.

Ehkä tavoitteena ei olekaan maakunnan etujen ajaminen. Peltokangas on yksi niistä tuoreista kansanedustajista, jotka pyrkivät Euroopan parlamenttiin. Tuplaehdokkuudessa on kyse juuri sellaisesta poliittisesta pelistä, jota kritisoimalla perussuomalaiset ratsastivat jytkyyn.

Tuplaehdokkuudessa on kyse juuri sellaisesta poliittisesta pelistä, jota kritisoimalla perussuomalaiset ratsastivat jytkyyn.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »