maanantai 13.7.2020 | 08:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Kälviän Iloisen kyläteatterin Rollaattorikapina tarjoaa yleisölle hyvää tuulta

Pe 7.6.2019 klo 15:30 | päivitetty la 11:23

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KESÄTEATTERI: Iloisen kyläteatterin Rollaattorikapina Jokikylätalon pihalla. Käsikirjoitus: Tanja Puustinen-Kiljunen. Ohjaus: Anni-Veera Aitolehti. Ensi-ilta 6.6.

Kälviän Iloisen kyläteatterin toinen kesä tarjoaa uutta tekstiä yleisön ja esittäjien huviksi. Vaikka lavalla pörrää rollaattoreineen sekalainen joukko vanhuksia, ovat ongelmat ja teksti tätä päivää. Lepolehdon hoivakodin päiväohjelma näyttää paperilla erinomaiselta viriketoimintoineen ja maittavine aterioineen, mutta todellisuus on vallan toista. Leivos on mauton keksi ja pelituokiot yhden vanhuksen pasianssia. Hoivakodin on yritettävä ryhtiliikettä kun vierailulle on tulossa vanhustenhuollon erityisasiantuntija, Mariama Soumah, sihteerinään iloluontoinen italiansuomalainen Fabius Näätä, Heli Sundell. Ankaraa kuria hoitolaitoksessa pitävän Kerttu Kukkolan, Saija Puikko, on pakko palkata lisäväkeä normeja täyttämään. Tehtävään löytyy Irina Dubruzev, Oona Tammelin.

Viiden vanhuksen, Vienon, Katri Tuukkanen, Pirkon, Satu Nyqvist, Veikon, Janina Jylhä, Jalmarin, Päivi Hietala ja Heimon, Teemu Pylkki, sakki on sekalainen. Parhaiten leikkaa hyväkuntoisella Vienolla, jonka tytär Minna Halttunen, Sari Wiklund, on siirtänyt äitinsä hoivakotiin pois jaloista kuolemaa odottelemaan. Eikä anoppia kaipaa pihapiiriin aviopuoliso Pertti Halttunenkaan, Håkan Wiklund. Vieno agiteeraa hoitolaitokseen mielenosoituksen ja sitä raportoivat televisioon toimittaja Teuvo Tohottaja, Saija Puikko, sekä kuvaaja, Oona Tammelin. Julkisuudenkipeä Halttusen pariskunta kiiruhtaa myös vierailulle autuaan tietämättömänä siitä, mitä Vieno on saanut aikaiseksi.

Iloinen kyläteatteri käyttää mainiosti hyväkseen kylätalon pihapiiriä. Lavan lisäksi näyttelijät juoksevat rinteessä ja tiellä ja käyvät välillä yleisönkin seassa. Tällainen piristää esitystä ja on varmasti antoisaa myös esiintyjille. Harrastajien jännitys tuntui ensi-illassa, ja mikäpä sen parempaa jännityksen purkajaa kuin reviirin laajennus juoksupyrähdyksen muodossa.

Lukemattomia kesäteatteriesityksiä nähneenä annan kiitettävän arvosanan Kälviän harrastajille ja ohjaaja Anni-Veera Aitolehdelle tekstin valinnasta. Irinan venäläisyyttä ei kuvata perinteiseen tapaan ilotyttönä, vaan hänen asenteensa vanhuksia kohtaan on lempeä ja välitön. Irina tuo tullessaan päivähuoneeseen väriä tekstiilien ja taulujen kera ja leipoo välipalaksi sämpylöitä. Myös lipevä ja hameväestä loputtoman kiinnostunut Veikko on hauska hahmo. Perinteiset kaksmieliset vitsit naurattavat oikeasti eivätkä ole loppuunkaluttuja puolirasvaisia vitsintynkiä.

Kesäteatterin pitäisi kulkea kuin hoivakodin Jalmarin junavuorot, jotka ohittavat pienet asemat pilliä huudattaen. Kun näytelmä lähtee rullaamaan, mitään taukoja ei saisi olla eikä lava hetkeäkään tyhjillään. Tässäpä tavoitetta kälviäläisille. Toisella puoliajalla väki kyllä petrasi menoa, ja aika kului jouhevasti katsomossakin. Kertaakaan en ajatellut kelloa ja sitä, milloin näytelmä loppuu. Sellaistakin on vuosien varrella tapahtunut.

Katri Tuukkanen on kapinallisena Vienona elementissään. Hän on rohkea kuten roolihahmonsakin. Jokainen vanhus on persoona ja näyttelijät saavat hyvin esille oman roolihahmonsa ominaispiirteet. Saija Puikko ja Oona Tammelin urakoivat molemmat kaksi roolia ja Puikko niin hyvin, että kesti hetken huomata hänen kaksoisroolituksensa. Heli Sundellin kehonkieli lienee tämän näytelmän notkein ja Halttusen pariskunnan kemiat natsaavat yhteen.

Kälviän kesäteatteri tarjoaa hyvää tuulta ja väliaikatarjoilun pulla oli erinomaista.

Rollaattorikapinaa jatketaan 30.6. saakka ja Kokkolassa vieraillaan 15.7 Ykspihlajan kulttuuriviikolla Kahvila Sahan kesäteatterissa.

Tiina Ruotsala

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »