perjantai 2.12.2022 | 15:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Kaikkien elokuvien sankari Hannu Björkbacka palkittiin Sodankylä-palkinnolla – Keskipohjanmaan arvostelija on lahja suomalaiselle elokuvakritiikille.

To 13.6.2019 klo 15:32

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

SODANKYLÄ

Keskipohjanmaan kulttuurisivuille kolme vuosikymmentä elokuvakritiikkejä sekä elokuva-aiheisia artikkeleja kirjoittanut Hannu Björkbacka palkittiin Sodankylä-palkinnolla. Palkinto jaetaan Sodankylän elokuvajuhlilla vuosittain henkilölle, joka edistää merkittävästi elokuvakulttuuria. 32. Sodankylä-palkittava paljastettiin torstaina juhlien Pienessä teltassa, ja se tuli Björkbackalle täytenä yllätyksenä.

Myös Kokkolan Kinojuhlien kummisetänä tunnettu Björkbacka on lahja suomalaiselle elokuvakritiikille. Jo Peter Von Bagh innostui aikanaan kiittelemään Keskipohjanmaan tasokasta elokuvakriitikkoa, jota hän piti yhtenä Suomen korkeatasoisimmista arvostelijoista.

– Hannu rakastaa elokuvaa intohimoisesti, ja kritiikeissään hän on äärimmäisen tarkka. Hän jopa irtisanoutui tehtävästään pankkivirkailijana, kun ei saanut vapaata Jussi-juhliin osallistumista varten, perustelee palkinnon myöntäjä, Sodankylän elokuvajuhlien taiteellinen johtaja Timo Malmi.

Hänen mukaansa Björkbacka on alan viimeisiä mohikaaneja kunnialla edustava henkilö. Sodankylän elokuvajuhlien taiteellinen toimikunta, johon kuuluvat Aki ja Mika Kaurismäki sekä Timo Malmi palkitsivat Björkbackan myös siksi, että hänenlaisiaan merkittäviä maakuntalehden itsenäisiä elokuvakriitikkoja ei Suomessa ole enää juuri lainkaan.

Hannu Björkbacka on omistautunut elokuvalle laajemminkin. Hän oli jo 1980-luvulla kokkolalaisen elokuvakerhon Outolemmen kantavia voimia, muun muassa järjestämässä paikallista Bresson-seminaaria, josta jälkipolville on jäänyt hänen osatoimittamansa Merkintöjä Robert Bressonista -kirja, Peter von Baghin mukaan tärkein suomeksi painettu elokuvateksti. Nykyään hän jatkaa elokuvakerhotoimintaa kokkolalaisessa Cinemassa, on Keski-Pohjanmaan kansanopiston filmiviikonloput -kurssien vetäjä Kälviällä sekä korvaamaton apu viime vuonna perustetun Kokkolan Kinojuhlien taustavoimana.

Kiitospuheessaan Björkbacka lähetti terveiset myös Keskipohjanmaahan, joka on tukenut ja kannustanut elokuvakriitikkoaan kaikkien näiden vuosien ajan. Björkbacka on tänäkin vuonna Keskipohjanmaan edustajana yöttömän yön elokuvajuhlilla.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »