Paikallisuutiset

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla ihastutaan yhdessä tekemisen henkeen – "Esiintyjien ja yleisön välinen raja-aita on matala"

Suurin osa Kaustisen kansanmusiikkijuhlien festivaalivieraista tulee Keski-Pohjanmaalta ja Uudeltamaalta. Myös eteläpohjalaisia on paljon, samoin kuin Pohjois-Pohjanmaalta ja Keski-Suomesta tulevia vierailijoita, kerrotaan Kaustisen kansanmusiikkijuhlien festivaalitoimistosta.

Vaikka kansanmusiikkijuhlien ohjelmatarjonnassa onkin lapset sekä nuoret huomioitu, on kävijämääristä valtaosa hieman vanhempia. Tilastojen mukaan suurin ikäryhmä on 40–60 -vuotiaat, sen jälkeen seuraavaksi suurin kävijäryhmä iän puolesta on 30–39 -vuotiaat.

Avajaispäivä on maksuton ja tänä vuonna sen tarjoaa yhdessä festivaalien kanssa Kaustisen seutukunta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä on sellainen entisten ja nykyisten asukkaiden kohtaamispaikka, Kaustisen seutukunnan kehittämisjohtajaPetri Jylhä toteaa.

Seutukunnan kunnista, joita ovat Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Toholampi ja Veteli, Kaustinen on ylivoimaisesti tunnetuin.

– Se yleensä osataan sijoittaa kartalle, Jylhä sanoo.

Pieksämäellä asuvatKaisa jaJukka Kiiveri ovat Kaustisella ja kansanmusiikkijuhlilla ensimmäistä kertaa. Kaustisen vierailua heille ehdotti karavaanari-parin kanssa samalla leirintäalueella Peräseinäjoella majoittunut pelimanni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaustisen kansanmusiikkijuhlista olemme kyllä aina tienneet. Nyt tultiin, kun osuttiin sopivasti tänne päin, Kiiverit kertovat.

Jokakesäinen karavaanarireissu vie Kiiverin pariskunnan yleensä rannikolle. Kaustinenkin jätti päivän vierailun perusteella positiivisen vaikutelman, vaikkei kunta aivan rantaa syleilekään.

– Oikein kaunis, pieni, idyllinen paikkakunta. Näimme paljon kauniita puutaloja, Kaisa Kiiveri kehuu.

Kansanmusiikkijuhlille pariskunnan toi uteliaisuus, he halusivat nähdä mitä festivaaleilta löytyy. Sattumalta juuri tänä vuonna Kaustisella onkin maakuntateemana Kiivereiden kotikonnut eli Savo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Veli-Matti ja Sanna Salminen ovat lastensa Immi ja Aivi Salmisen kanssa Kaustisella seitsemättä kertaa. Ensimmäistä kertaa mukaan on houkuteltu keskellä kurkistavat näppärit Auri Hannus ja Vilja Hannus.
Veli-Matti ja Sanna Salminen ovat lastensa Immi ja Aivi Salmisen kanssa Kaustisella seitsemättä kertaa. Ensimmäistä kertaa mukaan on houkuteltu keskellä kurkistavat näppärit Auri Hannus ja Vilja Hannus. Kuva: Jukka Lehojärvi

Salmisen perhe puolestaan kuuluu jo festarikonkareiden kastiin. Lasten vaippoja on vaihdettu areenan nurkalla ja purkkiruokaa syötetty. Perheen äiti, Sanna Salminen, on käynyt Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla jo kouluikäisestä saakka, koko perheen voimin musiikista on käyty nauttimassa viimeisen seitsemän vuoden ajan.

Molemmat lapset,Immi jaAivi Salminen, soittavat Näppäreissä.

– Kaustisen festivaaleilla on aina tosi kiva tunnelma ja tykkään soittaa Näppäreissä, Aivi Salmela sanoo.

Salmisten perhe asuu Jyväskylässä. Sanna Salminen on lähtöisin Riihimäeltä.

– Erityisesti olen pitänyt Kaustisella siitä, että esiintyjäryhmien ja yleisön välinen raja-aita on matala. Täällä on sellainen yhdessä tekemisen henki. Täällä käy muusikoita, joilla on sydän paikallaan, Sanna Salminen pohtii.

Vaikka hän onkin käynyt Kaustisella jo useita vuosia, hän kokee joka kerta löytävänsä myös jotain uutta ja yllättävää.Veli-Matti Salminen kehuu sitä, kuinka Kaustisella sukupolvet kohtaavat, kaikki mahtuvat vauvasta vaariin samalle lavalle.

– Harva festivaali on lapsiperheille yhtä mukava. Täällä on hieno kylämeininki. Järjestämisessä on iso määrä työtä ja tahtoa, ja takana me-henkeä, Sanna Salminen jatkaa.

Yhdessä tekeminen nostettiin esiin myös avajaisjuhlan puheissa. Pro Kaustinen ry:n hallituksen puheenjohtaja Ira Korkala sanoi tervetuliaispuheessaan, että juhlaviikko on rakennettu talkoohengellä ja talkoohenki syttyy joka vuosi festivaalien alla uudelleen sekä tarvittaessa muulloinkin.

– Kulttuuri ja luovat alat voivat toimia maakuntamme vetovoimaisuuden kärkenä, Korkala sanoi puheessaan.

Samaan vaikuttaisi uskovan myös Petri Jylhä. Hän kuitenkin haluaa muistuttaa, että alueelta löytyy muutakin kuin viulun soittoa. Seutukunnan teltta festivaalialueella pyrkii antamaan tietoa alueen työpaikoista ja harrastusmahdollisuuksista sekä siitä, miltä Kaustisen seutukunnan kehitys tulevaisuudessa näyttää.

Lue lisää Kaustisen kansanmusiikkijuhlista:

Kaikki pelaa -asenne toimii musiikissa – Kaustisella tiistaina esiintyvä Crying Uncle Bluegrass Band oli jo vuosia sitten muusikko Antti Järvelän opissa Kaliforniassa

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä