tiistai 7.7.2020 | 09:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Historian jatkosotaa

Ke 17.7.2019 klo 06:30

Ennen kaikkea sitä, mutta tietysti myös jatkosodan historiaa on viime päivinä taas leimahtunut taistelu suomalaisten SS-miesten toiminnasta itärintamalla vuosina 1941–1943.

Historian jatkosota on mennyt suurin piirtein näin. Mauno Jokipiin alan perusteos Panttipataljoona ilmestyi jo yli puolivuosisataa sitten vuonna 1968.

Myöhempi tutkimus on havainnut siinä puutteita, mikä on tietysti osin selviö. Olihan pataljoonan kotiuttamisesta kulunut tuossa vaiheessa vain 25 vuotta. Lähdetilanne oli tyystin toinen kuin nyt.

Vakavia ovat jo edesmenneeseen (2007) Jokipiihin kohdistetut suoranaiset syytteet 1 400 miehen suuruisen vapaaehtoispataljoonan sotaretken valkopesusta – jopa lähteitä vääristellen.

Syksyllä 2018 ilmestyi kirkkohistorioitsija André Swanströmin teos,Jokipiin tutkimusta ankarasti kritisoinut Hakaristin ritarit, minkä jälkeen natseja vuosikymmeniä jahdanneen Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja Efraim Zuroff lähestyi tasavallan presidentti Sauli Niinistöä toivoen selvitystä suomalaisten SS-miesten osallisuudesta siviilien, sotavankien ja juutalaisten murhaamiseen.

Kansallisarkisto teki työtä käskettyä ja julkaisi viime helmikuussa selvityksenä. Sen johtopäätös oli: suomalaiset olivat tietoisia itärintaman hirmuteoista ja osa myös osallistui niihin.

Viime toukokuussa SS-miesten omaiset sitten kirjelmöivät Kansallisarkistolle ja vaativat professori Lars Westerlundin laatiman selvityksen ”johtopäätösten korjaamista välittömästi, julkisesti ja kansainvälisesti”.

Kansallisarkisto vastasi tuoreeltaan, että pahoittelee aiheuttamaansa mielipahaa. Mutta. Korjausta ei tule.

Tässä välissä mm. everstikaksikko (evp.) Pekka Holopainen ja Kalle Liesinen olivat antaneet Kansallisarkiston selvitykselle oman lopullisen ratkaisunsa: vapaasti pelkistäen kyse on kelvottomasta tekeleestä.

Maanantaina historian jatkosota eteni uuteen hyökkäysvaiheeseen, kun Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva julkisti oman vastineensa.

Everstien näkemykset joutuivat perusteelliseen rumputuleen. ”Everstit astuvat tasajalkaa polkumiinaan”, pääjohtaja Nuortevan hieman hillittyä tutkimuskieltä räväkämpi johtopäätös kuuluu.

Ilman arkistoihin uppoutumistakin voi esittää kysymyksen. Kuinka uskottavaa on, että kaikista SS-miehistä juuri suomalaiset olivat ”vain sotilaita kuten muutkin” ja autuaan tietämättömiä esimerkiksi natsien Einsatzgruppen-nimeä kantaneiden kuolemanpartioiden toiminnasta?

Suureen seikkailuun lähteneet nuoret suomalaiset eivät varmasti tienneet mihin olivat menossa ja mitä tulisivat näkemään. Paljon he ehtivät nähdä, kokea ja osa varmasti tehdä.

Sota on pahimmillaan sellaista. Operaatio Barbarossan aikana sodan raaistava vaikutus sairaan ideologian ryydittämänä oli ehkä kaikkein pahimmillaan ihmiskunnan historiassa.

Everstien näkemykset joutuivat perusteelliseen rumputuleen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »