tiistai 28.1.2020 | 22:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tasavallan arkkitehti, humanisti ja sananvapauden puolustaja

Presidentti K.J.Ståhlberg astui virkaansa tasan sata vuotta sitten

Satu Kangas-Viljamäki Keskipohjanmaa
Pe 26.7.2019 klo 16:42

Suomen tasavallan presidentti K.J. Ståhlbergin virkaanastumisesta on kulunut sata vuotta, ja hänen lapsuudenkotinsa pelastamisesta museoksi 50 vuotta.

– Hänen asemansa ei ollut helppo. Presidentin keskeisiä tehtäviä olivat katkerassa sisällissodassa jakautuneen kansan rauhoittaminen, valtiokoneiston käyntiin saattaminen ja maan olosuhteiden järjestely, K.J.Ståhlbergin säätiön puheenjohtaja ja KHO:n entinen presidentti Pekka Hallberg sanoi puheessaan Haapajärven seurakuntakodilla, missä historian merkkipaaluja juhlittiin kutsuvierasjuhlan merkeissä.

Virkaan astuessaan Ståhlberg piti myös tärkeänä osoittaa ulkovalloille, ettei maamme politiikassa ollut tapahtunut suurta muutosta.

– Hän nimesi presidenttikautensa aikana kaikkiaan seitsemän hallitusta, käyttäen kahdesti myös ammattiministereitä. Ståhlbergiä on pidetty parlamentaarisena presidenttinä, mutta hän käytti myös järeintä valtakeinoa, eduskunnan hajottamista, Hallberg muistutti.

Presidentti K.J. Ståhlberg oli vallankäytön laillisuuden ja julkisuuden sekä sananvapauden puolustaja. – Kysymys oli yhteiskunnallisesta, lakiin ja ihmisten luottamukseen perustuvasta oikeusvaltiosta. Tavoitteina olivat samalla huonompiosaisten aseman parantaminen ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Hallbergin lisäksi Haapajärvelle oli saapunut presidentti Ståhlbergin pojanpoika Lauri Ståhlberg, joka kiitteli haapajärvisiä heidän aktiivisuudestaan hänen isoisänsä muiston ylläpitämisessä.

– Aika haalistaa tapahtumat ja historia etääntyy. On upeaa, miten Ståhlberg henki tuntuu ja näkyy täällä paremmin kuin missään muualla. Tämä on kansalaistoimintaa parhaimmillaan, Ståhlberg sanoi.

K.J.Ståhlbergin lapsuudenkotimuseo

Rakennettu 1700-luvun lopulla

Haapajärven vanha pappila, jossa Ståhlbergin perhe asui 1860- ja 70-luvuilla

Seurakunta myi rakennuksen Haapajärven kunnalle, kunnantaloksi 1800-luvun lopulla

Myytiin polttopuiksi 50 vuotta sitten, mistä toimittaja Ilmari Luhtasela kirjoitti lehteen

Lehtiartikkeli sai kotiseutuneuvos Juha Erosen lähtemään liikkeelle

Lapsuudenkotimuseon avajaiset vietettiin 26.7.1969

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »