tiistai 19.11.2019 | 01:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Kuka väistää parkkipaikalla? Tiesitkö peruuttajien väistämisvelvollisuudesta?

Kari Pitkänen Keskipohjanmaa
Ke 28.8.2019 klo 10:15

Vakuutusyhtiöille ilmoitetaan yli 40 000 parkkipaikoilla sattunutta vahinkoa joka vuosi. Joka toisessa turmassa korjauskustannukset nousevat 1 000 euron yli.

Vahinkoja sattuu eniten peruutuksissa ja risteyksissä. Useimmat olisivat helposti vältettävissä muutamilla perussäännöillä.

Väistämisvelvollisuus on aina peruuttajalla, pakitti hän sitten ruutuun tai sieltä pois. Joka kolmas vastaaja ei kyselyssä tunne tätä sääntöä.

Ruudusta niiden väliselle väylälle keula edellä ajava väistää niin ikään muuta ajoneuvoliikennettä ja jalankulkijoita.

Turvallisinta on pysäköidä niin, että liikkeelle pääsee nimenomaan keula edellä. Vain joka neljäs vastaaja noudatti tätä neuvoa, sanotaan Autoklinikan vuosi sitten julkaisemassa tutkimuksessa.

Pysäköintipaikoilla ei saa oikoa autolla ruutujen päältä. Siirtymiseen käytetään vain ruutujen väliin jääviä ajoväyliä. Niiden risteykset puolestaan ovat tasa-arvoisia, ellei liikennemerkillä muuta osoiteta.

Sen sijaan parkkipaikalta yleiselle tielle tai kadulle lähtevä on väistämisvelvollinen. Tämän vakuudeksi risteyksessä yleensä on kärkikolmio tai stop-merkki.

Ifin tilastojen mukaan pysäköintivahinkoja ajetaan suhteellisesti eniten pääkaupunkiseudulla ja Oulussa, isoista kaupungeista vastaavasti vähiten Salossa ja Hämeenlinnassa.

Monen pysäköintipaikan rakenne ja väylät ovat luvattoman sekaiset. Siksi on aina viisaampaa katsoa toisenkin kerran ja antaa tilaa tarvittaessa, vaikka itse olisikin mielestään oikeassa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »