tiistai 7.7.2020 | 10:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Ex-toholampilainen kirjailija lukijan mielipiteenä: Yhtenäiskulttuuria ja -kieltä ei ole entisen Vaasan lääninkään alueella

Ke 16.10.2019 klo 08:40 | päivitetty to 09:47

Mielipidekirjoituksessaan (KP 11.10.) Numminen ja Kivelä toivovat ”perinteellisen historiallisen Pohjanmaan” yhdistyvän entisen Vaasan läänin alueen kattavaksi maakunnaksi, jolla olisi yhteiset koulutus- ja elinkeinoelämän tavoitteet. Heidän mukaansa aluetta sitovat yhteen monet kulttuurin piirteet ja omanarvontuntoinen maakuntahenki. Mauri Nygårdin (KP 14.10.) tapaan en ole samaa mieltä historiallisesta Pohjanmaasta, en oikein maakuntahengestäkään.

Botnia eli Pohja löytyy vanhoista kartoista ja tarkoittaa Perämerta tai Pohjanlahden pohjukkaa. Ruotsin vallan aikana botten-jälkiosalla on nimetty laajoja alueita Pohjanlahden yläosan kummallakin puolella. Hallinnon latinassa länsipuolen alueet olivat nimellä Botnia occidentalis, tällä puolen lahtea oli Botnia orientalis eli Österbotten, Itä-Pohjanmaa. Historiallisin Pohjan maa levittäytyy siis Pohjanlahden kummallekin rannalle, länsirannalla on Västerbotten ja Norrbotten, Suomen historialliseen Pohjanmaahan kuuluvat Etelä-Pohjanmaa, Rannikko-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa.

Niin kuin Mauri Nygård kirjoitti, kulttuurinen Keski-Pohjanmaa on hallinnollista maakuntaa suurempi. Uusia läänejä luodessaan Kustaa III veti rajan keskelle Pohjanmaata ja näin tehden jakoi keskiosaan muodostuneen viiden jokilaakson laajuisen hallinnon ja kaupan kokonaisuuden, voutikunnan ja Kokkolan kauppa-alueen, kahden läänin kesken. Kulttuurisesti Keski-Pohjanmaan alue kuitenkin on säilynyt kohtalaisen yhtenäisenä.

Pohjanmaan maakunnilla ei ole Nummisen ja Kivelän väittämää yhteistä puheenpartta. Väitteeltä vie pohjan jo kaksikielisyys, niin rikkaus kuin onkin. Suomea puhuvillakaan ei ole yhteistä Pohjanmaan murretta, vaan puheenparret jaetaan kahteen murrealueeseen, eteläpohjalaiseen ja keski-pohjoispohjalaiseen. Näistä edellinen lukeutuu puhtaisiin länsimurteisiin, jälkimmäisessä on asutushistoriaa kuvastavia itämurteiden piirteitä. En allekirjoita myöskään käsitystä yhteisestä maakuntahengestä tai mielenmallista. Jos sellainen olisi, olisin sen varmaan löytänyt pitkiä aikoja Pohjanmaan eri maakunnissa asuessani. Viihdeteollisuuden hellimä pohjalaisuus on sepite, johon jotkut eteläpohjalaiset tuntevat tarvetta samastua.

Yhteistyö on aina kannatettavaa, mutta sille kestävä pohja ovat todelliset yhteiset näkemykset ja edut.

Juhani Kellosalo, ex-toholampilainen kirjailija ja lääkäri

Ilmajoki

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »