tiistai 25.2.2020 | 04:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärvinen Ilolan tila tähtää hiilineutraaliin maidontuotantoon: "Uskon, että hiilineutraalius tulee jatkossa vakuuttamaan kuluttajat ja ohjaa ostavaa kättä kotimaisiin valintoihin"

Valion Carbo-pilottihankeessa on mukana 50 maatilaa ympäri Suomen

Satu Kangas-Viljamäki Keskipohjanmaa
Su 19.1.2020 klo 15:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Reisjärven Järvikylällä toimiva Ilolan tila on mukana Valion Carbo-pilottihankkeessa, jonka tavoitteena on hiilineutraali maitoketju vuoteen 2035 mennessä.

– Meitä pyydettiin mukaan hankkeeseen, ja mehän lähdettiin. Meidän lisäksi Reisjärveltä on hankkeessa mukana toinenkin tila, Anne ja Tarmo Ilola kertovat.

Hanke käynnistyi viime keväänä, jolloin Ilolan pellolle asennettiin sääasema, joka mittaa ilmasta tuulta, lämpöä, lämpökertymää ja sademäärää. Maasta se antaa reaaliaikaista tietoa pellon lämpötilasta ja kosteudesta viiden, 15 ja 25 senttimetrin syvyyksiltä.

Jutun tekohetkellä, keskiviikkoaamuna Ilolan pelto on viiden sentin syvyydessä pakkasen puolella 0,7 astetta. Syvemmällä pellon lämpötila oli pyöreät nolla.

Kosteusprosentti on viiden sentin syvyydessä 19, 15 sentin syvyydessä 41 ja 25:n 43 prosenttia.

– Ensimmäisen vuoden ajan tilalta kerätään dataa, mistä lasketaan tilamme hiilidioksidiekvivalenttiluku, CO2e, joka koostu tilamme metaani-, typpioksiduuli- ja muista kasvihuonepäästöistä. Valmiita lukuja meillä on käytössämme luultavimmin ensi kuussa, Ilolat kertovat.

Viime kesän Ilolat toimivat tilallaan kuten ennenkin. Lannoitussuunnitelma tehtiin viljavuustutkimusten perusteella ja nurmea kerättiin tilan pelloilta kolme satoa.

– Jokaisesta sadosta otettiin raaka-ainenäytteet. Ne punnittiin ja niistä katsottiin, kuinka paljon lannoitetta jää peltoon, vai jääkö ollenkaan vai meneekö pelto peräti miinuksille.

Tulevana kesänä hanke näkyy Ilolan tilalla muun muassa satelliittikuviin ja uusiin laskelmiin perustuvana täsmälannoituksena sekä pieninä muutoksina rehukasveissa.

– Satelliittikuvista näkee selkeästi, missä kohti peltoa nurmi kasvaa hyvin ja missä huonommin. Niitä paikkoja, missä nurmi kasvaa, on turha ylilannoittaa, mikä tuo tilalle oletettavasti myös taloudellista hyötyä.

Tähän saakka Ilolan pellolla kasvanut rehu on sisältänyt timoteita, nurminataa ja ruokonataa, joista ruokonatan osuus tullee jonkin verran kasvamaan.

– Sen juuret menevät syvemmälle, mikä lisää sen hiilensidontakykyä, mutta ihan kokonaan rehua ei voi sen pohjalle perustaa. Se ei ole hyväksi maidontuotannolle, eikä se ole järkevää säiden ja tuottovarmuuden vuoksi. Apila olisi hyvä vaihtoehto, mutta se ei ole ainakaan tähän mennessä menestynyt pelloillamme.

Carbo-hanke kestää kolme vuotta, ja siinä on mukana 50 maatilaa ympäri Suomen.

– Projekti on todella hyvä, sillä sitä kautta saamme todellisia lukuja hiilidioksidipäästöistämme ja siitä, mitkä toimenpiteet ihan oikeasti vaikuttavat ja vähentävät päästöjämme. Tavoitteemme on todellakin kompensoida koko tuotantoketjumme päästöt toiminnallamme, Ilolat sanovat ja uskovat suomalaisen tuotantoketjun läpinäkyvyyden olevan iso kilpailuvaltti vielä tulevaisuudessa.

– Uskon, että hiilineutraalius tulee jatkossa vakuuttamaan kuluttajat yhä paremmin ja ohjaamaan ostavaa kättä hiilineutraaleihin, kotimaisiin valintoihin, Anne sanoo.

Ilolat ovat käyneet asian tiimoilta koulutuksessa nyt kolmena päivänä ja keväällä on tiedossa ainakin yksi koulutuspäivä omalla tilalla.

– Näin opimme tekemään oikeita asioita oikeaan aikaan. Ihan mielenkiintoinen projekti tämä on, Tarmo kuittaa.

Carbo-hanke

Luodaan käytännön työvälineitä, joilla nurmipeltojen hiilensidonta saadaan mahdollisimman korkeaksi Suomen olosuhteissa

Parannetaan emolehmien ja kasvavien nautojen rehun hyväksikäyttöä eläinjalostuksen ja hoitokäytäntöjen avulla

Muodostetaan tuotantoa kestävästi eteenpäin vieviä käytännön ratkaisuja emolehmätiloille

Kehitetään lypsylehmien ja kasvavien nautojen metaanipäästöjä vähentäviä ruokintateknologioita

Kehitetään nautatilaympäristöjen luonnon monimuotoisuutta

Kehitetään käytännön työkalu nautatilojen ilmastovaikutusten vähentämiseen

Valion lisäksi hankkeessa ovat mukana Atria Tuottajat, Ilmatieteen laitos, Luonnonvarakeskus Luke, Itä-Suomen yliopisto ja Yara.

Hanke sai Business Finlandilta 3,5 miljoonan euron tuen kolmivuotiseen, yhteensä noin 8 miljoonan euron kokonaisuuteen.

Lähde: valio.fi, yara.fi

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »