Paikallisuutiset

Kalajokinen Rauli Salmela liittyi matkailuyrittäjien joukkoon ja perusti huippukuntosalin Hiekkasärkille, sillä loma ja sali kuuluvat yhteen: "Annetaan asiakkaalle wau-efekti heti ovella"

Viime vuonna yrittäjäRauli Salmela tuli Hiekkasärkillä sijaitsevalle kuntosalilleen siivoamaan paikkoja juhannusaattona, koska hän arveli salilla olevan sopivan rauhallista.

– Yhtäkkiä täällä oli nuorta porukkaa pilvin pimein treenaamassa. Minä kyselin, että mikä tää juttu on, sillä minä olin heidän ikäisenä makaamassa pää puskassa juhannuksena, Salmela kertoo.

Tatsigym avasi ovensa hieman ennen juhannusta, ja juhannus on ollut tähän mennessä vilkkain viikonloppu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olin silloin tyrmistynyt mutta ajattelin, että mahtavaa. Nuorempi sukupolvi on paljon fiksumpi ja tietää, mikä on hyvinvoinnin merkitys.

Lomakohteet ja kuntosalit kulkevat käsi kädessä, sillä ihmiset eivät halua enää rötväillä vaan liikkua. Rauli Salmela Yrittäjä

Rauli Salmela on tuore yrittäjä Kalajoen Hiekkasärkillä. Hänellä ja avopuolisolla on ollut pari vuotta Usport urheiluvaatekauppa Ostoskylä Raitissa sekä toinen liike Oulussa. Tatsigymin hän omistaa puoliksi yhtiökumppanin kanssa.

Tatsigymin omistaja Rauli Salmela ja yhtiökumppani sisustivat kuntosalin mieleisekseen. Sohvanurkkaus on suosittu kuvauspaikka.
Tatsigymin omistaja Rauli Salmela ja yhtiökumppani sisustivat kuntosalin mieleisekseen. Sohvanurkkaus on suosittu kuvauspaikka. Kuva: Esko Keski-Vähälä

Kuntosalin ja ylipäätään hyvinvointipalvelujen rooli Kalajoen matkailussa voi olla ratkaiseva, kun matkailija valitsee lomakohdettaan. Tatsigymin verkkosivuilla käy paljon vierailijoita eri puolilta Suomea.

– Lomakohteet ja kuntosalit kulkevat käsi kädessä, sillä ihmiset eivät halua enää rötväillä vaan liikkua. Loma-asuntoja hakevat katsovat samalla, minkälaisia saleja kohteesta löytyy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Salmela uskoo hyvinvointimatkailun vetävän Kalajoelle. Palvelut kasvavat koko ajan.

– Lomailu on muuttunut ja hakee muotoaan. Ihmiset haluavat olla aktiivisia ja Kalajoki haluaa olla mukana lisäämässä liikunnallisuutta ja aktiivisuutta.

Hiekkasärkillä voidaan tarjota matkailijoille wellness-elämyksiä lähellä luontoa. Myös talvella.

– Täällä käytetään hienosti luontoa hyväksi. Mulle mahtavinta olisi fatbike-retki, lumikenkäkävely ja käynti hyvällä kuntosalilla. Se olisi ihan mahtava viikonloppu, Salmela sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tulevaisuudessa Salmela uskoo näkevänsä itsensä ehkä vielä enemmänkin matkailuyrittäjänä.

– Kyllä minuakin kiinnostaa matkailu, sillä se on erilaista bisnestä. Turistit ovat mukavia asiakkaita ja heidän kanssaan on mukava tehdä kauppaa. Myös kertaostosten määrä saattaa olla suuri, Salmela sanoo.

Parin vuoden työrupeama Kalajoella alkaa nyt tuottaa tulosta. Molemmat yritykset pärjäävät hyvin – kuntosalialalla on iso saavutus saada toiminta voitolliseksi kahdeksassa kuukaudessa.

Toki kaikki perustuu laskelmiin ja lukuihin, jotka vakuuttivat toiminnan kannattavan.

– Kalajoen asukasmäärän ja matkailijoiden määrää kun katsoo, pystyy laskemaan, että tuon verran sulla on potentiaalisia asiakkaita.

Halpissalien tultua kuntosalialalle moni saliyrittäjä on pohtinut toimintansa jatkumista. Salmelalle kuntosali on kuitenkin enemmän kuin työ, sillä kuntosali on ollut osa hänen elämäänsä jo parikymmentä vuotta..

– Ei tämä ole mikään rahasampo, sillä ala on hyvin kilpailtu ja hinnat ovat romahtaneet, Salmela sanoo.

Kuntosaliyrittäjä on tyytyväinen, että tuloja tulee sen verran, että hän pystyy käyttämään ne toiminnan kehittämiseen jatkossa. Uusia ajatuksia on paljon.

– Minulle riittää, että saan tästä elannon itselleni ja saan paikan toimimaan. Ei ole enää sellaista hullun kiiltoa silmissä, että rahaa pitäisi tulla ovista ja ikkunoista, hän sanoo.

Kalajokinen Rauli Salmela avasi kahdeksan kuukautta sitten kuntosalin Hiekkasärkkien matkailupalvelujen ytimeen. Tatsigymillä on sekä toiminnallinen harjoittelualue että kuntosali.
Kalajokinen Rauli Salmela avasi kahdeksan kuukautta sitten kuntosalin Hiekkasärkkien matkailupalvelujen ytimeen. Tatsigymillä on sekä toiminnallinen harjoittelualue että kuntosali. Kuva: Esko Keski-Vähälä

Salmela on tyytyväinen, kun hän pääsi suunnittelemaan omaa salia jo rakentamisvaiheessa. Tilava ja valoisa sali sijaitsee aivan Hiekkasärkkien matkailupalveluiden ytimessä.

Tatsigym on hyvä esimerkki boutique-tyyppisistä kuntosaleista, jotka ovat nyt alan uusin trendi. Sisustus on olennainen osa kuntosalielämää, ja toinen merkittävä tekijä on asiakaspalvelu.

Tatsin viihtyisä nahkasohvanurkkaus, jossa on sisustustakka, on yksi suosituimmista kävijöiden some-päivityskohteista. Ylellisen naisten pukuhuoneen ohella.

– Annetaan asiakkaalle wau-efekti ja vakuutetaan hänet heti ovella, että täällä on satsattu tunnelmaan, Salmela sanoo.

Tärkeä osa asiakaspalvelua on huumori ja hyväntuulisuus, joka tarttuu muihinkin.

– Huumorilla saan laskettua kynnystä niiden kohdalla, jotka haluavat aloittaa kuntosaliharrastuksen. Jos kertoisin vain tiukkaa asiaa, ujoimmat saattaisivat kokea kynnyksen liian korkeaksi.

Verkkokaupasta voi ostaa valmiin kuntosaliohjelman, mikä myös voi alentaa aloittamiskynnystä.

Verkkokaupassa voi myös maksaa kertamaksun, ja lomailijakin pääsee pinkoodin avulla helposti salille treenaamaan. Samalla hän sitoutuu salin sääntöihin, joten väärinkäytöksiä kuten pummilla sisään tulemisia sattuu vähän.

Toiminnallisella puolella voi huoltaa kehoa hierontalaitteessa. Rauli Salmela näyttää, miten pohjelihaksia voi rullata.
Toiminnallisella puolella voi huoltaa kehoa hierontalaitteessa. Rauli Salmela näyttää, miten pohjelihaksia voi rullata. Kuva: Esko Keski-Vähälä

Noin 500 neliön kokoinen sali jakaantuu toiminnalliseen alueeseen sekä perinteiseen kuntosaliin. Toiminnallisella puolella voi treenata toiminnallisia treenejä sekä tehdä lämmittelyt kuntopyörällä tai muilla laitteilla kuntosalitreeniä ennen.

Tatsissa ei tarvitse tehdä lihashuoltoa tavallisella foamroller-vaahtomuoviputkella. Salmela osoittaa hierontalaitetta, jollaisia on vielä harvoilla saleilla.

– Tämä pyörii ihan koko ajan iltaisin, ihan mieletön laite, Salmela näyttää, kuinka laite rullaa tehokkaasti pohjelihaksia.

Kuntosalin puolella osa laitteista on tehty tehty tilaustyönä, sillä niihin on haluttu tiettyjä ominaisuuksia. Esimerkiksi vinopenkit ovat täyttä rautaa eivätkä hötky kovemmankaan treenarin alla. Jalkaprässissä puolestaan on erikoisiso taso, jotta sillä pystyy tekemään myös sumo-kyykkyjä.

Painonnostoalueesta Salmela on erityisen ylpeä, sillä se on jämerä ja sisältää tehokkaan äänenvaimennuksen. Samaan aikaan lavalla pystyy treenaamaan kolme treenaajaa yhtä aikaa.

– Salin laitteet hakevat vielä omaa paikkaansa, siinä menee aina hetki ja uusiakin ideoita on, miten toimivuutta voi lisätä.

Salilla pystyvät treenaamaan niin peruskuntosalikävijät kuin huippu-urheilijatkin. Kävijät saavat valita musiikin itse Spotifystä, ja systeemi on toiminut hyvin. Salmela toivoo kuitenkin raskaan rokin ystävien huomioivan muut treenaajat muun muassa voluumisäädöillä.

Naisten pukuhuoneesta ja vessasta löytyy sekä luksusta että huumoria. Taulun teksti vaihtuu viikoittain.
Naisten pukuhuoneesta ja vessasta löytyy sekä luksusta että huumoria. Taulun teksti vaihtuu viikoittain. Kuva: Esko Keski-Vähälä

Kuntosalin nimi Tatsigym ja nyrkkiä esittävä logo viestivät asenteesta ja vahvuudesta. Jokainen kuntosali on omistajansa näköinen.

– Moni asia perustuu siihen, miten salin omistaja käyttäytyy ja puhuu, Salmela sanoo.

Välillä pitää toistaa ja jankuttaa asioista, mutta ikävästi naputtamista Salmela ei harrasta.

– Sanon esimerkiksi, että hei muista siirtää painot pois laitteesta. Pitää uskaltaa olla rohkea. Asiakkaat näkevät silloin, että minä välitän asioista.

Salin etiketistä kannattaa pitää kiinni, sillä se tarttuu asiakkaisiinkin. Sali pysyy siistinä ja välineet oikeilla paikoilla.

Salmela painottaa, että kuntosalialasta pitää oikeasti tykätä, jos haluaa pärjätä. Pitää olla kiinnostunut asiakkaista, sillä he huomaavat kyllä, jos yrittäjää kiinnostaa vain raha.

– Se on tosi iso luottamuksen osoitus, kun salille tulee asiakas, joka haluaa päästä hyvään kuntoon.

Tatsigymissä on viihtyisä aula ja vastaanottotila. Rauli Salmela pitää tärkeänä, että kaikkia asiakkaita tervehditään.
Tatsigymissä on viihtyisä aula ja vastaanottotila. Rauli Salmela pitää tärkeänä, että kaikkia asiakkaita tervehditään. Kuva: Esko Keski-Vähälä

Kuntosaliyrittäjän, personal trainerin tai valmentajan vastuu on tässä kohdassa suuri.

– Asiakas on antanut sinulle isot avaimet käyttöön. Sinun pitää olla myös sen arvoinen, että oikeasti välität asiakkaasta.

Salmelan lisäksi salilla työskentelee kaksi muuta valmentajaa, jotka myös tekevät kuntosaliohjelmia.

– Tunnen olevani parhaimmillani tässä hommassa nyt, kun ikää ja järkeä on tullut. Olen myös parempi treenaaja nykyään, sillä osaan kuunnella kehoani. Nuorempana piti vaan suorittaa vaikka olisi pitänyt osata levätä.

Yrittäjä on järjestänyt elämänsä niin, että hän pystyy edelleen treenaamaan salilla neljä kertaa viikossa.

– Minulle on tekosyy se, että ei ole aikaa treenaamiseen. Elän aika hetkistä aikaa, kun on kuntosali, urheiluvaatekaupat ja lapsiperhearki. Kaikki onnistuu kyllä, kun organisoi hyvin. Myös avopuoliso ehtii treenaamaan, Salmela hymyilee.

Rauli Salmela

Syntynyt Kalajoella vuonna 1980.

Kuntosaliyrittäjä. Omistaa avopuolisonsa Maria Vakkurin kanssa Usport-urheiluvaate- ja verkkokaupan Kalajoella ja Oulussa.

Työskennellyt kuntosalialalla 20 vuotta, omaa kuntosaliohjaajan, kahvakuula- ja spinning-ohjaajan ja personal trainerin pätevyyden.

Asuu Hiekkasärkillä, perheeseen kuuluu avopuoliso ja 7 kuukauden ikäinen tytär.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä