tiistai 21.3.2023 | 20:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Verkkokirjasto on aina auki – Kirjastojen sulkeminen sai ihmiset Keski-Pohjanmaalla varustautumaan e-aineistojen käyttöön

Anni Saari
La 21.3.2020 klo 17:00 | päivitetty la 17:14

Kirjastot menivät tällä viikolla poikkeuslain takia kiinni. Vaikka fyysisiä kirjoja ei voi lainata, kirjastojen e-aineistot eli e-kirjat ja äänikirjat ovat edelleen lainaajien käytössä. Niitä pystyy käyttämään kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla.

Ylivieskan kirjastossa olikin kirjastonjohtaja Tuulevi Borénin mukaan maanantaina "vuosisadan ruuhka". Kun ihmiset kuulivat kirjastojen sulkemisesta, pin-koodeja alettiin heti hakea.

Myös Kokkolan kirjastotoimenjohtaja Susann Forsberg kertoo, että pin-koodeja on kirjastolta viime päivinä kysytty ja niitä on annettu asiakkaille puhelimitse.

Kokkolassa ja mm. Kaustisella käytössä on Anders-kirjastojärjestelmä, Vetelin ja Perhon kirjastot kuuluvat Etelä-Pohjanmaan Eepos-kirjastoihin, Ylivieskan kirjasto taas Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan Tiekköön. Eri kirjastot käyttävät eri e-aineistopalveluja.

Kokkolan kirjaston e-aineistoja voi lainata Ellibs- ja Elib- palveluista.

– Ellibs-palvelussa on suomenkielistä materiaalia. Elibissä on sekä suomen- ruotsin- että englanninkielistä, kertoo Forsberg.

Ellibsin aineistoja voi käyttää joko nettiselaimessa tai Ellibs-sovelluksessa. Aineistoa voi joko käyttää suoraan verkossa tai ladata omalle koneelle tai sovellukseen. Lataaminen on hyvä idea esimerkiksi silloin, kun äänikirja katkeilee huonon verkkoyhteyden takia.

Lataamiseen tarvitaan Adobe-tili ja lukuohjelma. Ne ovat ilmaisia.

Muidenkin kirjastojen e-aineistopalvelut toimivat pitkälti samalla toimintaperiaatteella. Kirjastojen valikoimat kuitenkin eroavat. Se näkyy tällä hetkellä etenkin mahdollisuudessa lukea aikakauslehtiä verkossa. Kaikilla kirjastoilla on palveluita, joissa lehtiä voi lukea kirjaston tiloissa, mutta vain harvoilla se onnistuu kotona. Ylivieska on yksi näistä.

– Meillä on ollut se mahdollisuus tämän vuoden alusta. Se on ollut erittäin suosittu myös iäkkäämpien ihmisten parissa, kertoo Borén.

Esimerkiksi eMagz-palvelussa on tarjolla yli 60 aikakauslehteä.

Kaikkien yleisten kirjastojen e-aineistoihin voi tutustua osoitteessa ekirjasto.kirjastot.fi.

Kirjastojen kapasiteetti e-kirjojen lainaamiseen ei välttämättä tällaisenaan riitä korvaamaan tavanomaista kirjastojen käyttöä. Esimerkiksi Kokkolan kirjastossa kutakin romaania on Ellibs-palvelussa e-kirjana vain yksi kappale, ja se voi olla lainassa vain yhdellä asiakkaalla kerrallaan.

– Nyt mietimme, tilataanko suosituimpiin romaaneihin lisää lisenssejä, Forsberg kertoo.

Elib-palvelun käyttämässä ja mm. Ylivieskan kirjastossa käytössä olevassa Biblio-sovelluksessa tilanne on parempi, sillä saman e-kirjan voi lainata useampi asiakas yhtä aikaa.

Digitaalisten palvelujen ja e-aineistojen lisäämistä pohditaan nyt joka tapauksessa sekä paikallisesti että valtakunnan tasolla.

Parhaillaan on käynnissä Koko kansa lukee -kampanja, jossa kuka tahansa kirjastokortin omistava voi lukea rajoituksetta kolmea e-kirjaa. Kampanjan kirjat ovat Hanna-Riikka Kuisman Kerrostalo, Karin Erlandssonin Missdåd ja Briitta Hepo-ojan Suomea lohikäärmeille.

Vinkkejä ajankohtaisiin e-aineistoihin löytyy mm. kirjastot.fi- ja Kirjasampo.fi-sivuilta. Kirjasampo.fi-sivustolla on tällä hetkellä vapaasti luettavissa rakkausklassikoita Saima Harmajasta William Shakespeareen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »