tiistai 26.1.2021 | 01:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen vahvistaa: Soiten hoitajalla on varmistettu koronavirustartunta – Altistuneita on kaikkiaan kahdeksan, osa hoitohenkilökuntaa ja osa potilaita

Arja Kangas
Ma 23.3.2020 klo 10:23 | päivitetty ma 14:27

Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen vahvisti maanantaina Keskipohjanmaan saaman tiedon, että Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitessa on todettu koronavirustartunta henkilöstöön kuuluvalla hoitajalla.

Rahkonen ei kuitenkaan kerro tarkemmin siitä, minkä tyyppistä hoitotyötä tartunnan saanut hoitaja on tehnyt.

– Se tieto paljastaisi liikaa ja meidän yksiköistämme osa on hyvinkin pieniä, Rahkonen perustelee.

Tartunta varmistui Soitessa maanantain vastaisena yönä. Rahkosen mukaan tartunnan saanut on hyvävointinen ja hän on kotona eristettynä.

Altistuneita on kaikkiaan kahdeksan, joista osa on potilaita ja osa hoitohenkilökuntaan kuuluvia. Kaikki altistuneet ovat nyt karanteenissa.

– Moniko heistä on henkilökuntaan kuuluvia, sitäkään en voi kertoa, koska sekin tieto paljastaisi liikaa.

Aikaisemmin maanantaina Rahkonen kertoi, että maanantaina Soiten alueella ilmi tullut kolmas tartunta ei liity kahteen aikaisempaan alueella vahvistettuun tartuntatapaukseen.

– Se, mistä tartunta on peräisin, sitäkään en ihan tarkkaan voi sanoa. Se ei ole Soiten alueelta eikä myöskään ulkomailta vaan kotimaasta, Rahkonen sanoo.

Päivittäiseen hoitotyöhön tapauksella ei Rahkosen mukaan ole vaikutusta.

– Tämä ei vaikeuta meidän toimintaamme eikä aiheuta lisätoimenpiteitä. Meillä on organisaatio ajettu sellaiseen valmiustilanteeseen, että meillä on liikuteltavaa reserviä ja voimme hoitaa poissaoloja eri yksikössä.

Rahkonen sanoo, että Soitessa henkilökunnan riittävyys koronavirusepidemiaa varten on kohtuullisen hyvä.

– Tilannetta helpottaa se, että meillä on ajettu alas kiireetöntä toimintaa, jolloin henkilöstöä on käytettävissä kiireellisempään työhön. Lisäksi uusia tehtäviä varten koulutukset ovat menossa, joten saamme henkilökuntaa paikkaamaan toisia tarvittaessa, Rahkonen sanoo.

Tällä hetkellä koronavirustestejä Soitessa otetaan noin 20 päivittäin. Kokonaiskuvan hahmottamista jarruttaa edelleen se, että testitulosten analysointi on viivästynyt paikoitellen rajusti.

– Pahimmillaan analysointituloksissa on kestänyt jopa 4–5 päivää. Tänään viimeksi olen yrittänyt kysyä viimeisintä tilannetta, milloin saamme oma analytiikkaa käyttöön. Sitä on lupailtu kuun vaihteeseen mennessä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että testitulosten analysointi olisi taas nopeutumassa.

Soiten alueella todettiin reilu viikko sitten kaksi koronavirustartuntaa. Ensimmäinen ilmeni lauantaina 14. maaliskuuta ja toinen seuraavana päivänä sunnuntaina 15. maaliskuuta.

Ensimmäinen tartunta todettiin Ruotsista tulleella työikäisellä ja toinen tartunta ilmeni Itävallasta tulleella henkilöllä. Kahden tartunnan myötä altistuneita kerrottiin olevan 27.

Soite on avannut koronapoliklinikan ja koronaan liittyvän neuvontapuhelimen.

Lisäksi Soite on avannut myös puhelinlinjan, jonne voi soittaa, jos koronavirus huolestuttaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »